• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 21:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

ПОМОЩ за рибки - червен папагал

Започната от ecstasy, 07.10.2006 14:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тони

Цитат на: "theater"Успяхте да събудите интереса ми. Някой може ли да ми покаже "папагал", че се чудя какво е това толкова оплювано, но популярно жуотно?  :lol:
Виж на 6aro aватара . Или това. За рибата става въпрос де, не за папагала.  :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

AQUASAUR

Темата отново се видоизменя в до болка познатата и банална, поне за мен, тема за Хибридите...
Ще има още много да я предъвкваме и да се дразним... :evil:  :twisted:
Защото колкото и да не ни се иска – привърженици "за" или "против" винаги ще има предостатъчно :!:
Не вярвам някой да промени мирогледа си в тази насока и от "двата лагера",
независимо от споделените констатации и "умопросветления"... :idea:  :wink:  
А относно "новобранците" и "заблудените нещастници" – ами добре е,
и то ако искат(а не чрез перманентно арогантно "набиване по канчето"  :bash ),
да се запознаят било то с положитилните, било с орицателните качества на хибридните си любимци...:idea:
Затова предлагам следното:
Темата ХИБРИДИ да бъде отделена като самостаятелна и да се постъпи както за раздела "МАГАЗИНИ",
тоест да има две подмножества – едното за положителни, другото за отрицателни мнения и дискусии...
Така, в положителната секция, ще може да се даде,допълва и коментира достоверна информация
за произхода и качествата на съответни видове хибриди от гледна точка на техните фенове...
А в отрицателната секция, съфорумници споделящи върлата неприязън на Боби
да излеят чувствата си на воля, гарнирани също със съответната аргументация...
Категорично, да не се правят провокации и допускат изцепки на мнения,
късаещи едната секция, в другата !
Така всеки новопоявил се "новобранец" с подобна  тема  и проблем, да се препраща за "ограмотяване" в тази секция ХИБРИДИ
и сам да решава коя насока от споделеното там, отговаря на неговите предпочитания...:roll:

Това е. Ако някой има по-конструктивно предложение – нека го сподели!

Boby_

AQUASAUR, веднага ще ти кажа по-конструктивно предложение, свързано с ХИБРИДИТЕ - да започна да трия от този раздел всичко, свързано дори косвено с тях, пък който иска да пише където си иска за тях.  :lol: Това в рамките на майтапа.
Сега по-сериозно. Ще обясня накратко защо смятам, че има и правото, и задължението да говоря против хибридите и в частност папагалите и защо се бъркам на хората какво да гледат в аквариума си.

Аз лично смятам, че опазването на природата и разбирането на екологията като система от взаимовръзки в средата е от изключителна важност както за настоящето, така и за бъдещето ни. Една от причините (може би най-важната) да докараме нещата дотам, че да не е ясно дали границата, след която няма връщане назад, вече не е премината, е това, че от стотина-двеста години си мислим, че можем да правим каквото си искаме с природата и сме в състояние да я контролираме и да я предпазим от нея и от нас самите. Да, ама това не е вярно. Почти всички опити на хората да се намесват в естесвените процеси са завършвали трагично за средата - като започнем от строежите на язовири, замърсяването на въздуха и водите, опитите за "биологични" средства за борба с вредителите, привнасянето на неприсъщи за определени екосистеми животни и още много други примери.
Мисля, че в момента, през тази 2006-та, вече всички мислещи хора са убедени, че не сме дорасли да разберем и да успеем да контролираме всеки аспект на която и да било екосистема, дори най-простата, и затова най-добрият подход в момента е да се опитваме да запазим статуквото, доколкото това е възможно, като наблюдаваме, изучаваме и възпитаваме себе си. Наивно е да се мисли, че една технологична цивилизация, разчитаща най-вече на изгаряне на въглеродни горива като източник на енгергия, може да живее в хармония с природата, но поне можем да се опитаме да намалим влиянието си върху средата.
Ще попитате сигурно какво общо имат с това хибридите. Е, имат доста общо. Имам дъщеря, на път (така да се каже) е и второто ми дете. Искам да ги възпитам в дух, в който мен са пропуснали да ме възпитат. Човекът не е господар на природата, а част от нея. Може и да разбира някои аспекти, но това не означава кой знае какво.
Съзнанието на едно дете е като бяла страница, върху която някой пише с химикал - лесно се пише, трудно се трие написаното. Чувството за естетика, за красота и хармония, е едно от нещата, които зависят много от това, което детето вижда в най-ранна възраст и от представите, които му се създават в тази връзка. Възприятията за редно и нередно също са такива. Когато дъщеря ми вижда "папагал", тя не знае какво стои зад тази грозновата тромава риба, която на пръв поглед притежава някакъв слонски чар. Как мислите, дали ще успея да я убедя, че тази шаренийка (децата си умират за шаренко) е всъщност грозна и не е част от никаква естествена среда, а е по-скоро неестествено следствие от нечие желание да изкара някой лев/долар/евро отгоре? Трудна работа.
Вярно е, че живеем в чалга-свят, гледаме чалга-предавания по телевизията, слушаме чалга-музика, та не би трябвало да е чак толкова важно, че децата ще гледат и чалга-рибки на всичко това отгоре. Но всъщност всеки елемент е важен, създаването на цялостна ценностна система започва от дребното.
Ето защо смятам, че имам правото и задължението да говоря и да хуля търгашите, създаващи и продаващи тези и други хибриди. За мен те са много много, много близки до дилърите на наркотици - сега продават дрогата си на други деца и им е лесно да кажат "Ти защо се бъркаш?", но един ден ще отровят и моето дете. Единствената разлика е, че едните тровят тялото, а другите - съзнанието на децата. А разлика ли е това всъщност? Не мисля. Никой не трябва да бъде оставен да решава сам дали да мине на ХЕРОИН или не, никой не бива да бъде оставен сам да се чуди дали да си купи ХИБРИД или не. Това е положението.
Е, изписа ми се писалото. Ако някой е стигнал в четенето си чак дотук, значи е много търпелив човек - поздравления. А и вече знае защо хибридите са нещо, което не бива да се толерира.

Longanlon

На път, а не се обаждаш, а? :)

Ми честито :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

AQUASAUR

Боби, не знам защо всеки път когато някой те опонира –
смяташ за накърнено правото си за свободна изява на мнение и егоцентричното му налагане... :deal

Цитат на: "Boby_"...Никой не бива да бъде оставен сам да се чуди дали да си купи ХИБРИД или не....хибридите са нещо, което не бива да се толерира.

Да, наистина ще е добре да афишираш като мото в тази секция(или в "подписа" си) този девиз... :evil:
за да знае всеки "заблуден нещастник" къде попада...и си спести предварително излишния негативизъм,
в случай че има наглостта да си е харесал хибрид за аквариумен любимец...:oops:
Точно в твоя дух на демокрация и право на всеки да бъде информиран, направих своето предложение!
Да, ти имаш своята гледна точка и нека всеки може да се осведоми за аспектите и...
Но каквато и да е тя – си е само субективна част от цялата истина(информация)...:idea:  
Не виждам защо човек, харесал или отглеждащ (и то съвсем не по "детски"...) даден хибрид
да не получи по-цялостна, конкретна и документална информация и от друга гледна точка... :idea:  :!:  :?:
И за да не бъде погрешно изтълкувано моето "застъпничество" за Хибридите
искам да поясня,че ни най-малко обръщам акцента към това да се създават, размножават или търгуват въпросните...
Просто след като Те вече съществуват е по-добре да се знае всичко за предпочетен вид...
отколкото да се обявяват за табу или наричат "заблудени нещастници" всички проявили симпатия към някой от тях !  
Смятам, че в този форум участват предимно пълнолетни и "осъзнати" личности,
които в болшинството случаи съвсем аргументирано са направили своя акваристично-жанров избор
и всички опити за оплюване и игнориране  на Хибридните предпочитания
води само до безсмислена конфронтация и негативизъм... :evil:  :twisted:
Хайде със здраве и нека не изпадаме в крайности и чак такава "глобалистична проблемност" на нещата
по отношение сферите на "Истинската Акваристика" и "Природните закони"...  :beer

Boby_

AQUASAUR, я сега си прочети мнението буква по буква и ми кажи къде има в него дори един аргумент в полза на търговията с хибриди. После прочети пак моето и отговори, ама този път по същество, без да се измъкваш.
Тезата ти за правото на информиран избор е хубава, само дето такъв няма - виж първото мнение по темата, човекът, закупил си въпросните папагали от бог знае кой търговец, си няма идея какво си е взел. Искам да видя един търговец, който продава папагали, който обяснява подробно на клиент, който се е заинтересувал от тях, че това са неестествени, създадени от човека риби. Че тези риби като поизрастнат, ден след ден ще се опитват да се размножават, ще се мъчат и ще правят всичко необходимо, но 90% от тях няма да имат поколение.
Тук не си говорим за истинска акваристика. Тук си говорим за ценностна система.

AQUASAUR

Да, виждам че си отворил нова тема под този надслов, за което - адмирации!
Да не усираме повече темата на момчето, което просто искаше конкретен съвет и едва ли  дискусия в подобен аспект... :wink:
При първа възможност ще изложа подробно гледната си точка там и надявам се да отговоря на въпросителните ти... :roll:  :D

Boby_

Цитат на: "AQUASAUR"
При първа възможност ще изложа подробно гледната си точка там и надявам се да отговоря на въпросителните ти... :roll:  :D

Be my guest, както казват братушките.

Arwen

Привет!
Тези спорове са много интересни за четене и с риск да ги подновя с нова сила, бихте ли ми казали къде е този пазар с толкова различни на цвят папагали?  :-D :-D :-D

Peter_a

Arwen първо добре дошъл. И второ последно по темата е писано преди 2 години. Гледай датите на постовете полезно е!
С времето слабия става силен, а силният свободен!

elblanko

Дали ще отвори нова тема или ще пита тук, какво значение има. За мен проблема е че трябваше да цитира къде го пише това за пазара, защото така на тези които искат да му отговорят, ще им се наложи да прочетат три страници от безсмисленото и вманиачено  бръщолевене на Boby за хибридите.  *NO*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Arwen

Здравейте,
Честно казано не очаквах да ми отговорите, предвид колко е стара темата, но благодаря все пак.
Пазара е споменат няколко пъти в началото на темата от Боби и Jark, но по скоро ми стана интересно, че споменават ( с отвращение  :-!) за сини и зелени папагали. Иначе ми е ясно, че какво и да е имало на въпросния пазар, вече едва ли е там, но все пак ако наистина има такива ,,мутанти", които аз много си харесвам ще се радвам да ми кажете от къде да се сдобия с подобен екземпляр без да ме линчувате за избора  :karamse:.

Имам и един въпрос, имам два ,,папагала", които постоянно се крият като се появи човек в стаята и понеже са сами в аквариума, все едно е празен. Според вас до кога ще продължава това, вече мина месец откакто ги взех?

А иначе  форума е страхотен, но до сега предпочитах само да чета, защото повечето тук, чиито хоби е акваристика са много критични и често особено хапливи на тема Cichlasoma red parrot. А честно казано на мен не ми си влиза в излишна конфронтация.

elblanko

Аз лично не съм виждал други освен червени на пазара, а сам там почти всяка събота, веднъж видях един мноооого бледо син. Пазара се намира в подуене, ако видя някакви шарениики  ще ти пиша едно лично. И недей да обръщаш внимание на сърдитите чичковци. ;-)
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Arwen

Благодаря ти Elblanko!
А какво е мнението ти за криенето им зад растенията?
Другото което забелязах при тях е, че когато решат, че са сами и започнат да обикалят из аквариума, всъщност едната винаги гони другата. Вероятно е борба за територия, понеже и аквариума е 60 литра, което си е малко за ,,папагали". Та са чудя дали вместо да търся други ,,папагали" да махна единия и да взема някакви по-малки африкански или американски цихлиди, но въпроса е какви?
Те май всички изискват доста големи аквариуми. Четох, че някои като Labidochromis caeruleus и Aulonocara Sp. "fire fish" са с по-занижени изисквания към обема на аквариума, но може и да греша.

elblanko

Аквариума ти е прекалено малак дори за един папагал, или сменяш аквариума или рибките. Тези които си споменала също не са подходящи за този литраж, ако държиш на цихлиди в 60 литра можеш да гледаш някакви джуджета примерно апистограми или рамирези. Ако нещо не е ясно чети из форума, ако не намираш нищо не се притеснявай да питаш. *THUMBS UP*
                                                                                                                                Антон Светозаров

Similar topics (5)

4967

Публикации: 2
Прегледи: 6297

14064

Започната от sony

Публикации: 5
Прегледи: 3991

40582

Публикации: 7
Прегледи: 6627

47212