• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.07.2025 13:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 16:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

acho_pl

Ей, браво на NO CARRIER, е тва сега се казва тема :D
Много си падам по тази част. Със сигурност като ми остане време ще драсна някой ред. Давайте смело с манджите!
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

NO CARRIER

Ако се съберат поне 20тина рецепти, ще напиша програма за тях. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Gitsov

Рецепта за зайче
зайче 1 бр. се нарязва на порции овкусява се с черен пипер и сол овалва се в брашно и се изпържва в силно сгорещена мазнина до златисто, след което се изважда и отцижда. 200гр. моркови 1 глава лук половин глава целина 200гр. гъби се задушават 5 мин. в отделен тиган след което си намирате 1 гърне с капак или кален гювеч от баба на село сипвате всичко в него плюс 200мл.бяло вино сол на вкус 2 обелини домата нарязани на едро 1 чаена лъжичка червен пипер похлупвате с капака замазвате краят на капака с тесто от брашно и вода и слагате във фурната която предварително е загрята на 180 градуса и печете 2 часа готовото ястие се сервира с картофено пюре.



P.S.Raven следващият път като застреляш нещо имаш официална покана да ти го сготвя и сервирам в приятна атмосфера тиха музика и свещи . Па макар било то и комшията който слуша силно чалга.

Поздрави Анибал Лектър
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

malomir

Цитат на: "Gitsov"


P.S.Raven следващият път като застреляш нещо имаш официална покана да ти го сготвя и сервирам в приятна атмосфера тиха музика и свещи . Па макар било то и комшията който слуша силно чалга.

Gitsov недеи така бе човек :lol: Ти и Raven на вечеря със свещи....
Ще ви излезе име...

Тони

Хора, дайте рецепта подходяща за щука.
Вчера "закопчах" две добри риби. Главите  ги приготвих за препариране, ама незнам какво да правя месото.  :oops:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

theater

Цитат на: "Тони"Хора, дайте рецепта подходяща за щука.
Вчера "закопчах" две добри риби. Главите  ги приготвих за препариране, ама незнам какво да правя месото.  :oops:
Аз лично я филетирам така, както филетирам голяма пъстърва, режа на парчета и пържа в силно загрято олио с царевично нишесте. Можеш ако е от заблатен район да я накиснеш малко във вода с оцет и сол преди това за 12 часа. За овкусяване - босилек, естрагон, чесън, копър, черен пипер. Каквото обичаш.  :wink:
140л - харацини
http://starividri.org

jovani

Ех да знаех по рано че жените не готвят така , нямаше да се женя- щях да се омъжа;)

sho

Я да се включа и аз с една рецепта - най- добре всичко да е от току що заклано прасе  - взима се черния дроб и булото(ципата с мазните жилки около стомаха на прасето) - обелва се известно количество чесън - след което дробът се реже на парченца с размерите на хапки 3Х3 см. примерно и всяко парченце се сцепва с нож така че вътре да се образува джобче  в което се слага цяла скилидка чесън т.е. в всяка хапка трябва да влезе по една скилидка - след това всяко парченце се увива в булото и се редят в тавичка - не се слагат никакви подправки мазнини и т.н. - пече се около час - доката мазните жилки изчезнат и булото придобие златисто кафеникав цвят - най-добре в печка на дърва въпреки че аз го права редовно и в електрическата  - яде се като сармичка цялото - ше се учудите от вкуса
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Живко

Цитат на: "Gitsov"Кориандъра никога не се ползва смлян за мариноване.

Явно ще понаучим нещо в тази тема :P
@Gitsov- Защо не се ползва смлян кориандър?
Никой не се е родил научен.

Gitsov

Хубаво е каквото и да е месо да се остави да престои 24 часа за да може да премине процеса на преобразуването на на мастните киселини във въглехидрати  и да се отпуснат мусколните влакна . Някой опитвал ли е да на чука пържола от току що заклано прасе.А иначе вкуса е страхотен и спокойно можем да злоупотребим веднъж годишно примерно по коледа.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

Boby_

Друга хитрина при приготвянето на месо (особено на телешко и свинско) е задължително да се кисне и/или приготвя с лук (много) - някои вещества в лука разграждат колагена и месото става много по-крехко, отколкото ако само се подложи на термична обработка.

Gitsov

Само за мариноване не се използва защото е много силен и започва да доминира над другите подправки, а при мариноване на меса се използват предимно силни подправки и вкусове докато при готвене се използва един доминиращ вкус или подправка.

Абе това всичкото можеше и в един пост ама като съм разсеян :roll:
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

Boby_

Аз лично като си приготвям месо за скара, задължително слагам в маринатата лук - наистина дава по-силен аромат, но дори по-сухо свинско, киснато 1-1,5 часа в марината от нарязан на ивици и стрит лук, олио, сол и малко вино (бяло или червено - спред сезона и предпочитанията), става страшно после, като мине през барбекюто.  :lol:

Gitsov

Ей Боби ще ми вземеш хляба бе човек :lol: а наистина е така за лука даже когато решите да си правите барбекю е хубаво да наложите месото от предишният ден и да преседи в хладилник.Ползвайте рецептата на Боби тя е класическа за скара .Уточнение за бели меса като риба и птици б.вино за всички останали ч.вино , а който иска към маринатата може да прибави и чубрица става много вкусно.
Знанието е сила,незнанието още по-голяма. А Манаков

van40

И аз така го правя,но вместо виното слагам соев сос от сладкия.
Начуквам и посолявам пъжолите след това ги нареждам в дълбока купа като на всеки ред пържоли слагам лука и посипвам със соевия сос.
Може да се добави и малко черен пипер това е по желание вече или пикантина от зеленчуковата. Слага се в хладилника като купата се захлупва с чиния и там да престои 8-12 часа след това на дървени въглища не мога да ви опиша вкуса им трябва да се опита. :broil