• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 15:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

за руско-японските корелации

Започната от tishovsx, 16.08.2006 00:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

templar

Я, кой не е прохождал с книги като "Аквариум и уход за ним", "Мир аквариума", "Рьйбки прясноводного аквариума" и так дале....
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

dido

Цитат на: "Stas"...
А по повод руския - както беше написано и по-горе, всички ние донякъде го разбираме, както и те нас. Така че сравнението с японския е неудачно.
...

Достатъчно удачно е. Хората от по-старото поколение подхващат руски оттук-оттам. За по-младите обаче руския е достатъчно близък до японския  :D

NO CARRIER

Освинихте, пардон, оспамихте темата на момичето. :-)
Дидо, я разделяй и владей към сметище. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

templar

Това с езиковия патриотизъм ми се вижда смешно. Французите са доста жалки в откаа си да говорят чужди езици. Немците имат същия проблем.  Когато владея някакъв език и общувам с човек, който не владее моя, няма нищо комплексарско да ползваме неговия, за да се разберем. От това на никой не му пораства пишката...
Виж, македонците, които тенденциозно използват сърбизми, и се правят, че не разбират български,  те са друг случай - но пък с тях превключвам и прикjaм као исти македонец из Гостивар, зада го видат што им е jaзикот гротеска и што секои бугарин даже и най-простиот као мене совсем нема мака да го сбора, защо сме луге натурални интелигенти, просветни и ги немаме нивните комплекси. После теа први два-три сбора, нов почеток за неразбиранje на бугарскиот нема!
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

NikolaV

А Мы в домой, гаварим руской как иской...

Всичко разбирам, но една дума не мога да кажа за съжаление.
А и пак направихме от мухата - слон

NO CARRIER

И аз така - като куче съм: всичко разбирам, само дето не мога да говоря. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stas

Ей сега е момента да направим от слона кит! :)

tishovsx

Скъсахте се да пишете бре, мисълта ми беше доста елементарна, защо ние Българите в собствената си държава се пънеме да огаждаме на всякакви чузденци и да им говориме езика, е тва не мога да разбера !
Да, съгласен съм, че когато трябва да се разбера с чужденец, естествено ше се опитам на англииски да му говоря, но не на неговия език и то тук в България. Разбрахте ли ме !?
Ше ми дойде сърбин дръглив и ще взема да му говоря езика...аре у лево, да научи Българси, аз когато ида в Сърбия ще му говоря на неговия език, ако не мога ще се пъна на англииски. Е за това говоря, най-после трябва да се уважава нашата нация от  чужденците.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

nixanbal

Нека уважението на бг нацията да започне от този форум именно СЕГА![/i]
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

niky

Напълно съм съгласен с ТИШО. Тъй като често имам контакти с чужденци, подкрепям наблюденията ви, че се държат нагло (гадни франсета) и все едно си им длъжен. А с руснаците се разбираме чудесно - те на руски аз на български. Ако не им е ясно, да пробват английски :D .

miTko

Тъй де, ръце нямате ли? Най-универсалния език! :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Май много хора тук страдат от национални комплекси.
Хей, кои сме ние, че немци, ангилчани и руснаци ще разговарят с нас на нашия език?!?  :lol:
Нашият изтерзан и почти изчезнал народец има една поговорка: Всяка жаба да си знае гьола.
Руснаци, немци и англичани ще си говорят на родните езици, където и по света да отидат. Ние ще учим техните. Това е положението. И това не е унижение, а е просто отражение на съотношението на силите - политически и икономически. Отричането на този прост факт е просто избиване на комплекси.
Учете чужди езици - ще ви трябват все повече. Даже и в България.
:lol:

tishovsx

Не искам да споря, но докато си мислиме, че не сме никой...така ни се пада ще си мрем без капка самочуствие. И без това вече няма Българи в тая държава, аре със здраве!  :bg
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Stas

Боби - да.
Тишо - прав си, но само отчасти.

Разбира се, че не сме никой. Напротив, нас много ни ценят и в Америка и в Западна Европа. Защо ли? Ами защото сме доста ... оправни и пробивни. Бих казал, че сме и по-умни тях. И именно затова, че сме по-умни и умеем да говорим техните езици нас ни ценят.

Защото едва ли някой в Щатите ще оцени един супер специалист от България, ако не знае английски.

Спомням си как вицепрезидента на Intel Corp. на един семинар в София преди около година и половина дойде и преди да започне лекцията попита дали има проблем, че говори на английски и колко от нас биха желали симултантен превод. Никой не пожела! :) С голяма изненада и усмивка той сподели, че ние сме първата държава в Източна Европа, в която изнася лекции и никой не желае превод. Беше приятно усещането. (Ето ти самочувствие!)

Та мисълта ми беше, а мисля, че и Боби това има предвид, че ние не губим като нация от това, че демонстрираме интелект! (Колко гръмка дума! :) )
По-скоро печелим от факта, че сме малко, но умни, отколкото някой да каже после - глей ги тия, една шепа народ, а и шовинисти като французите! Нали?

PS: А за германците нещата се попромениха вече - започнаха да говорят английски и не са толкова самовлюбени както бяха навремето. Аз даже имам една позната, германка, която говори свободно освен родния си немски и английски, френски, латински, български. Много умно момиче! Може би заради българската си жилка кръв...

niky

Боби, честно казано точно от теб не очаквах подобно изказване.
Това че сме малка държава, не значи да се мазним на някакви копелета, които освен че са родени в някаква по-голяма държава (за момента :lol: ), не ни превъзхождат с нищо. Дору напротив.

Че колко малки държави има и хората напротив, имат самочувствие и са горди със себе си и страната си.

За ученето на езици си прав, но не само за да ни разбират нас, а за да черпим ние от огромното количество знания на другите езици.

Стас, за германците ....позволи ми да не се съглася. Преди няма и месец се върнах оттам. При това освен в Берлин бях в едно градче на морето, което е СТУДЕНТСКО?! Е вярвай ми, тия хора английски не знаят. Е, може би YES и NO.

Решение - направо им горорехме на български :bg