• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.08.2025 16:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Микропроцесор

Започната от Сашо, 09.11.2004 12:27

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

dido

може и да стане мор, особено ако си пуснал мощен нагревател и забие във включено състояние...всъщност ще е пир за котките :-)

А и не си струва. Ориентировъчно цената на подобен мултифункционален контролер - лампи, температура, ПХ, СО2 контрол - би трябвало да е около 150-170 лева. Това е долу-горе цената на PC - стара барака с калпав монитор.

NikolaV

Малко се чувствам като прост икономист (какъвто съм си всъщност :oops:) на лекция в ТУ... :roll:
Значи на инженер и програмист трябва да му е забранено да гледа рибки :lol:
Майтап, де! Сега да не вземе да се обиди някой! :P

Longanlon

хъхъ, копеле, дай на инженери да се занимават с акваристика и скоро ще свършиш с електронни риби, плуващи по предварително зададена програма на характерното за вида поведение. Блейд рънър който е чел...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Не се ебавайте бе, хора :-) Има разни дебили измежду нас дето ни интересува тая работа. Обещаваме, че няма да пипаме растенията и няма да навираме датчици на рибите на разни недостъпни места... :lol:

N.Nobs

Dido:
ЦитатТова е долу-горе цената на PC - стара барака с калпав монитор.
Така е но аз си я имам,защо да давам още .Ти по-добре кажи как да стане,че на мен идейте ми бяха до тук.Спомена за някаква програма :?: Ако е така няма отърване,да знаеш :twisted:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Ами трябва да се направи силова част - от сорта на купчина релета. Тая силова част ще пуска/спира тоците на нагреватели, лампи и прочее. Разбира се, трябва си и програма за PC-то, която да върши цялата логика. Ако искаш да мериш и температури и ПХ обаче, нещата се усложняват значително, щото PC-то няма вграден интерфейс за подобни датчици. Най-често пак опираш до микроконтролерен уред в този случай. Освен това PC-то не трябва да се гаси въобще, трябва да си бачка нонстоп.

Сашо

Цитат на: "dido"Ами ... Ако искаш да мериш и температури и ПХ обаче, нещата се усложняват значително, щото PC-то няма вграден интерфейс за подобни датчици.

Дидо, а мислил ли си за използване на гейм порта. Това си е аналогов порт ако не се лъжа. Защо да не се закачи там термодатчика например? Ако е аналогов де, а не цифров като твоя. Или ph-датчика на Сера, за който ми писа.
Още повече, както се изясни от една друга дискусия особен смисъл от супервисока точност (0.1 градуса) няма.
Все пак идеята да се ползва обикновено PC особено с Windows не ми харесва. Освен в случай като твоя, когато то се ползва за сетване на данните в контролера и за по-подробна визуализация. Но ДОТАМ!!! Иначе може да се наложи прекалено често да се  ресетва аквариума :P

Днес сутринта, като светнах лампите на аквариума (засега на ръка) обърнах внимание, че вътре настана суматоха. Най много се шашнаха пунктирните сомчета естествено, като най-плашлива част на населението при мен. Представям си какво става с по-плахи риби.
И това пак ме наведе на идеята, обявена вече за безмислена тук, за плавно палене на осветлението.

dido

Звуковата карта наистина може да се използа като АЦП, но не game-порта, а line-in входа. Лошото е, че въпросния вход обикновено има вързни серийно кондензатори и не пропуска DC сигнал, т.е.  директно с него не можеш да мериш сигнал от аналогов термо-датчик, както и от ПХ сонда. Едно от решенията е да се направи схемно генератор на носеща честота, която да се модулира от аналоговия сигнал. Това си е доволно трудно и освен това драйверите за виндовс, които да обслужват сигнала ще са доста тежка задача. Под ДОС става доста по-лесно, но все пак си е предизвикателство.

За паниката сред рибите - при мен тя настъпва всеки път като се доближа до аквариума. Нищо чудно да се причинява от движението, не от лампите.

miTko

Цитат на: "dido"За паниката сред рибите - при мен тя настъпва всеки път като се доближа до аквариума. Нищо чудно да се причинява от движението, не от лампите.

Абсолютно си прав, това е причината, и аз гледам да ходя като гейша. :lol:  :lol:  :lol:
Разни мои АКВАРИУМИ 

sho

dido- а замислял ли си се да ползваш Ком-порта най удачно е мисла.
а паниката най-често е следствие от стътресенията  от стъпките покрай  аквариума приемани чрез страничната линия
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

dido

Цитат на: "sho"dido- а замислял ли си се да ползваш Ком-порта най удачно е мисла.

Аз го ползвам, но за комуникация. Става да се ползва и за управление през DTR/RTS линиите, но за това паралелния си е по-добър - за това е измислен все пак.

Ако ще го ползваш за комуникация, от другата страна пак ти трябва някакво микропроцесорно устройство, с което ще си говориш.

Варианта, който съм възприел аз, ми се струва най-удачен. Устройството си е напълно функционално само за себе си. PC-то се използва за улеснено настройване и статистика през специализирана програма под виндовс.

Сашо

Цитат на: "dido"Звуковата карта наистина може да се използа като АЦП, но не game-порта, а line-in входа. Лошото е, че въпросния вход обикновено има вързни серийно кондензатори и не пропуска DC сигнал, т.е.  директно с него не можеш да мериш сигнал от аналогов термо-датчик, както и от ПХ сонда. Едно от решенията е да се направи схемно генератор на носеща честота, която да се модулира от аналоговия сигнал. Това си е доволно трудно и освен това драйверите за виндовс, които да обслужват сигнала ще са доста тежка задача. Под ДОС става доста по-лесно, но все пак си е предизвикателство.

За паниката сред рибите - при мен тя настъпва всеки път като се доближа до аквариума. Нищо чудно да се причинява от движението, не от лампите.

Не, имах предвид точно гейм порта, нали чете положението на джойстика, а там има потенциометри май. Може и да греша де.

dido

Да, прав си, входовете са аналогови. Лошото е, че май са 8 битови (255 дискрета), което си е направо плачевно. То за джойстик си е достатъчно, но за реално измерване на сигнали с точност +- 10 миливолта дори, е тотално неприложимо. За целта line-in входа има достатъчна точност - мисля, че е 16 битов. Проблемите там ти ги описах по-горе.

aqua

Здравейте колеги (не само по аквариуми),
Първо благодаря на dido, че предъвка накратко принципите на LonWorks(r) вместо мен, докато отсъствах.
Второ подобна система не е изхвърляне, когато става въпрос за много параметри, от доста устройства (вкл. сензори за напреженията по стъклото), за огромен обем вода, големи водни стоежи (дълбочини), управление на задвижки и пр. - това от една страна и надеждност и ефективност от друга.
Само за информация - в такава мрежа по един чифт кабелчета може да се свържат до 32757 устройства (не параметри) и инфото да протича гарантирано без грешки при милиарди предадени пакети. Да не говорим за удобството да се вържеш някъде по трасето с два крокодила и да препрограмираш цялата мрежа - връзки, параметри, фърмуер и пр.
Стига толкова, че досадихме на публиката.
:idea: И трето - управлението през паралелния порт си мисля, че е най-удачно. А и не на последно място написването на програмка за целта не е сложно. Има купища демонстрации и полуфабрикати, даващи хляб дори на новобранци да се справят със задачката.
То сега с нета всичко е по-лесно.
Прощавайте за техническото отклонение. :lol:

Сашо

Цитат на: "dido"Да, прав си, входовете са аналогови. Лошото е, че май са 8 битови (255 дискрета), което си е направо плачевно. То за джойстик си е достатъчно, но за реално измерване на сигнали с точност +- 10 миливолта дори, е тотално неприложимо. За целта line-in входа има достатъчна точност - мисля, че е 16 битов. Проблемите там ти ги описах по-горе.[/quote

Добре де, ако приемем интервал на мерене на температурите от 10 до 35 градуса, при 255 нива ще се получи точност на измерване ок. 0.1 градуса, което е даже излишно точно за температурите. Същото важи за PH и т.н. А не е особено трудно да се експандира що-годе линейно динамичното ниво на сигнала, за да се вкара в лентата на входа. Е, разбира се най-добре си е да се сложи едно свястно АЦП, но.. Както и да е, нали се разбрахме, че идеята PC да управлява нещата в аквариума не е много приемливаа.
Ти твоя контролер с какво го програмираш първоначално? Специален програматор  или...?