• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.03.2026 20:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

За собствениците на Fluval филтри

Започната от _Kirilov, 07.02.2025 09:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Разчетох се по-сериозно за гофрираните маркучи , които използват те и защо останалите марки ги отбягват.
Единодушно е ,че гофрирания маркуч намаля дебита поради завихряне на водата с до около 30% спрямо маркуч с гладка повърхност.

Обаче инДжеНерите от Флувал за сметнали ,че могат да си позволят намалянето на дебита поради друго нещо - доказано е ,че налепите по гладките маркучи , които се образуват могат да намалят дебита с до 50% , докато при гофрирания този ефект почти не се наблюдава, защото всички наслоявания са между ребрата на гофрираната тръба. Съответно за да достигнат зададените им литри/дебит използват уж контролирано производство и балансирани импелери .

Другото нещо , на което разчитат, е че той не се прегъва като всеки един останал силиконов или гумен маркуч. Това е и основното нещо , поради, което фирмите производители правят толкова дебели маркучи за акваристика - едно прегъване в по-малък радиус и маркуча остава деформиран и с времето е възможно дори да спре на 100% потока на вода през него.

С тези доводи има резон до някъде със смяна с маркучи , но колко време ще продължат да са ок и прочие - надали някой ще си прави експерименти.

Аз лично за мен ще тествам разликата щото ми е интересно, а и в това , което ще правя основното е водата да минава максимално без загуби ....

_Kirilov

Нещата се случиха вече при мен .
Гофрите се смениха с маркуч 16/22 пасва повече от идеално на стоп-клапаните на касетата.
За вход и изход използвах познатите ни кривки от СънСън 304 , които ги водят с вътрешен диаметър ф19мм, измервайки ги се оказаха ф18,2 но и китаеца е гладен , трябва да се прехранва от нещо .

За съжаление нямам или трябва да потърся в стария ми телефон какъв е бил визуално дебита на филтъра с оригиналните кривки.

Първите ми впечатления бяха ,че филтъра тотално утихна, трябва да го пипна ,че да разбера дали работи, със сигурност монтирането на китайските е по-лесно и до някъде по-надеждно от оригиналните.

https://i.postimg.cc/W3GT5HJH/IMG_20260315_125721.jpg

Филтъра не е чистен от повече от месец.
Единствено нямам особено доверие на маркуча (силиконов от Бриколаж), почти съм сигурен ,че след някой месец работа ще се си намали диаметъра, като всеки силиконов маркуч , но ще видим дали ще повлияе драстично на дебита това нещо .

П.П. на снимката пак използвам две кривки на 90 градуса , едната мога да я елиминирам и пак визуално се вижда ,че увеличава "хвърлянето" напред водата (в момента е над 20см)
За сравнение оригиналната кривка от Флувал веднъж гъне на 180 градуса , след това на още 90

Buhoff

Така като чета темата и ми идват едни такива идеи, първо имам лек шум от моя 307 и затова ги извадих от шкафа с идеята да са възможно най прави маркучите, шума намаля но си остана. Имам 16\22 маркуч та ще взема да пробвам да сменя гофретата. Май няма да е само това, ако се вдигне дебита ще взема разменя местата на двата филтъра заради CO2 реактора който в момента е на OASE филтъра. :-D

Similar topics (2)

22583

Публикации: 4
Прегледи: 5722

40050

Започната от vui4o.vili

Публикации: 2
Прегледи: 3297