• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.02.2026 01:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

За собствениците на Fluval филтри

Започната от _Kirilov, 07.02.2025 12:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Разчетох се по-сериозно за гофрираните маркучи , които използват те и защо останалите марки ги отбягват.
Единодушно е ,че гофрирания маркуч намаля дебита поради завихряне на водата с до около 30% спрямо маркуч с гладка повърхност.

Обаче инДжеНерите от Флувал за сметнали ,че могат да си позволят намалянето на дебита поради друго нещо - доказано е ,че налепите по гладките маркучи , които се образуват могат да намалят дебита с до 50% , докато при гофрирания този ефект почти не се наблюдава, защото всички наслоявания са между ребрата на гофрираната тръба. Съответно за да достигнат зададените им литри/дебит използват уж контролирано производство и балансирани импелери .

Другото нещо , на което разчитат, е че той не се прегъва като всеки един останал силиконов или гумен маркуч. Това е и основното нещо , поради, което фирмите производители правят толкова дебели маркучи за акваристика - едно прегъване в по-малък радиус и маркуча остава деформиран и с времето е възможно дори да спре на 100% потока на вода през него.

С тези доводи има резон до някъде със смяна с маркучи , но колко време ще продължат да са ок и прочие - надали някой ще си прави експерименти.

Аз лично за мен ще тествам разликата щото ми е интересно, а и в това , което ще правя основното е водата да минава максимално без загуби ....

Similar topics (2)

22583

Публикации: 4
Прегледи: 5640

40050

Започната от vui4o.vili

Публикации: 2
Прегледи: 3264