• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.02.2026 17:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Миро

Започната от M14iro, 08.10.2012 20:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aquascaper

Цитат на: M14iro - 31.01.2026 21:26Това използвам за биомедия- биофилтрация .
Не използвам керамика, Matrix или подобни ,мисля,че са надценени.Имат малки пори/микропори/.Микропорите дават съпротивление на водата , бавен поток през тях  и лесно се запушват. Честно казано , мисля , че повечето вода /поток/ преминава между кер.пръстени , каманите пемза и т.н. Да,имат голяма повърхност, но да ли е толкова ефективна , колкото голяма. 

Съгласен съм👍
При 18л филтърен обем,няма да имаш никаква реална полза от matrix,или керамика.

Според мен,тези медии са по-скоро полезни за външните филтри с по-малък филтърен обем,за да компенсират загубата на бактерии при по-старателно "изпиране" на гъбите.

Но е добре да се знае откъде може да се вземе евтин "matrix",или лава,защото на тази цена могат да бъдат много добра подложка под грунда,или за повдигане при наклони.

Ти беше казал,че си с 5000л dc помпа,но каква е "кофата",ако мога така да се изразя?
Предполагам,че филтъра ти е от този тип с помпата отгоре,като неръждаемите.

M14iro

ЦитатСъгласен съм👍
При 18л филтърен обем,няма да имаш никаква реална полза от matrix,или керамика.

Според мен,тези медии са по-скоро полезни за външните филтри с по-малък филтърен обем,за да компенсират загубата на бактерии при по-старателно "изпиране" на гъбите.

Но е добре да се знае откъде може да се вземе евтин "matrix",или лава,защото на тази цена могат да бъдат много добра подложка под грунда,или за повдигане при наклони.

Ти беше казал,че си с 5000л dc помпа,но каква е "кофата",ако мога така да се изразя?
Предполагам,че филтъра ти е от този тип с помпата отгоре,като неръждаемите.

Вероятно си прав , че са полезни за по малък филт. обем.
Да разбира се , добре е да се знае...
Да, подобна... Филтъра е EHEIM classic 1500 XL -2260, 23л. кофа , но има реален обем -18л. за филтърна медия
https://www.aquaristikshop.com/aquaristic/EHEIM-External-filter-classic-1500-XL-2260/226001/

П.П. Добре , че си тук през уикенда  та да разменим някоя друга дума , че по това време никой няма.   *privet*

_Kirilov

Скоро аз ще променя и моята система с една дс помпа 6000л/ч.
Експеримента с ватата съм го правил и аз при новостартиран аквариум, когато побелее или както вие при наличие на много танин.
На скоро се сетих,че не съм си поръчвал от китай вати.. При  мен има един ефект - с времето прекарали във фитъра се свиват. Пъровначалното им слагане са плътно изрязани ,че даже и с 1-2 мм в повече, след някой месец ползване отварям филтъра и гледам по 4-6мм околовръст междина свити.

За чист експеримент последния филтър, който добавих за аквариума ми го напълних 3/4 само с гъби различна фракция и съвсем малко някаква керамика. Може би има 7 пласта гъби и два пласта вата. В кошницата с малкото керамика нарязах парчетата останала гъба от изрезките при оформянето им да слязат кошниците. Може би 3 или 4месеца по-късно отворих филтъра за почистване и бях доста изненадан колко "кал" имаше буквално във всяка една гъба, включително и изрезките .

За  мен до ден днешен убеждението  ,че най-доброто си остава старата гъба. Стига човек да има достатъчно място за материал може въобще да не се използва керамика - както сами казахте ,че лесно се запушва и прочие .

П.П При мен този филтър смуче от дъното, буквално сифона е опрян в грунда изцяло за механична филтрация.

Останалите ми два филтъра сифоните са им на различна височина във водния стълб на аквариума и съптветно и при отваряне буквално вътре консистенцията е различна на натрупания детрит

Similar topics (5)

40032

Започната от ipman

Публикации: 73
Прегледи: 36333

55767

Публикации: 43
Прегледи: 22358

12802

Публикации: 16
Прегледи: 13147

34629