• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.02.2026 01:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на Миро

Започната от M14iro, 08.10.2012 20:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aquascaper

Цитат на: M14iro - 31.01.2026 21:26Това използвам за биомедия- биофилтрация .
Не използвам керамика, Matrix или подобни ,мисля,че са надценени.Имат малки пори/микропори/.Микропорите дават съпротивление на водата , бавен поток през тях  и лесно се запушват. Честно казано , мисля , че повечето вода /поток/ преминава между кер.пръстени , каманите пемза и т.н. Да,имат голяма повърхност, но да ли е толкова ефективна , колкото голяма. 

Съгласен съм👍
При 18л филтърен обем,няма да имаш никаква реална полза от matrix,или керамика.

Според мен,тези медии са по-скоро полезни за външните филтри с по-малък филтърен обем,за да компенсират загубата на бактерии при по-старателно "изпиране" на гъбите.

Но е добре да се знае откъде може да се вземе евтин "matrix",или лава,защото на тази цена могат да бъдат много добра подложка под грунда,или за повдигане при наклони.

Ти беше казал,че си с 5000л dc помпа,но каква е "кофата",ако мога така да се изразя?
Предполагам,че филтъра ти е от този тип с помпата отгоре,като неръждаемите.

M14iro

ЦитатСъгласен съм👍
При 18л филтърен обем,няма да имаш никаква реална полза от matrix,или керамика.

Според мен,тези медии са по-скоро полезни за външните филтри с по-малък филтърен обем,за да компенсират загубата на бактерии при по-старателно "изпиране" на гъбите.

Но е добре да се знае откъде може да се вземе евтин "matrix",или лава,защото на тази цена могат да бъдат много добра подложка под грунда,или за повдигане при наклони.

Ти беше казал,че си с 5000л dc помпа,но каква е "кофата",ако мога така да се изразя?
Предполагам,че филтъра ти е от този тип с помпата отгоре,като неръждаемите.

Вероятно си прав , че са полезни за по малък филт. обем.
Да разбира се , добре е да се знае...
Да, подобна... Филтъра е EHEIM classic 1500 XL -2260, 23л. кофа , но има реален обем -18л. за филтърна медия
https://www.aquaristikshop.com/aquaristic/EHEIM-External-filter-classic-1500-XL-2260/226001/

П.П. Добре , че си тук през уикенда  та да разменим някоя друга дума , че по това време никой няма.   *privet*

Similar topics (5)

17570

Започната от kuvert

Публикации: 1
Прегледи: 2901

36650

Публикации: 6
Прегледи: 6426

53555

Започната от Boqnov90

Публикации: 61
Прегледи: 24762