• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.08.2025 18:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 15:57

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 19.08.2025 03:46Наместих филтъра и сега е напълно безшумен. Чува се само ако плътно си доближа ухото до вратичката на шкафа  *DANCE*

Да, забравих вчера да пиша за това. Да изчакаш малко и да го поразбуташ. По принцип EHEIM-ите са доста тихи филтри.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

M14iro

Добро развитие . *THUMBS UP*

a__andreew

Здравейте, не пускайте едновреммено цо2 и помпата за въздух в аквариума. Иначе филтъра е мнго тих, просто му трябва малко вртме за обезвъздушаване.

trifon81

Качваш нивото  *THUMBS UP*

_Kirilov

Вхърли един поглед ако си го пропуснал Моята кана как я преправих за да разбива още по-добре, като се има в предвид ,че със сигурнос след спирането на подаването на газ , в нея остава голям джоб пълен с газ, който има вероятност да остане дори до следващото подаване на газта .

Релано ти първо пълниш джоба , след това водата започва да разбива излишъка от газта.

kinsman

Цитат на: a__andreew - Вчера в 13:52Здравейте, не пускайте едновреммено цо2 и помпата за въздух в аквариума. Иначе филтъра е мнго тих, просто му трябва малко вртме за обезвъздушаване.

Вече е топ. Чува колкото хладилника в съседната стая. А каква е причината да не работят двете системи едновременно?

Цитат на: trifon81 - Вчера в 14:04Качваш нивото  *THUMBS UP*

Не беше необходимо, ама викам да пробвам... За сега газта се разтваря на 100%.

Цитат на: _Kirilov - Вчера в 14:19Вхърли един поглед ако си го пропуснал Моята кана как я преправих за да разбива още по-добре, като се има в предвид ,че със сигурнос след спирането на подаването на газ , в нея остава голям джоб пълен с газ, който има вероятност да остане дори до следващото подаване на газта .

Релано ти първо пълниш джоба , след това водата започва да разбива излишъка от газта.

CO-то се изкл. в 21:00. В 00:00 в реактора се виждат само няколко балончета. Ако не забравя ще направя снимки довечера.
Определено нямам "джоб".

_Kirilov

Виж снимките от моята тема и ще разбереш както ти казвам .
Твоята кана не е 1-1 с моята , но от опита си вкъщи с три различни марки - всички отвътре имат прегради заради конструкцията им. Не казвам ,че е проблем да я оставиш и така - всички си ги ползват без моята преработка .
Просто се опитвам да ти кажа ,че след спирането има вероятност още не малко време да продължава да се разтвяря цо във водата , съответно обратния ефект има и при първоначалното пускане. Не цялото количество се разтваря директно във водата , а само една част и по-голямата запълва първоначално междините вътре и след това потока от влизащата вода започва да разбива дирекно и изцяло количестово , което ти си пуснал.

kinsman

Видях за какво говориш, но на този етап не виждам нужда да коригирам каквото и да е било. Доволен съм от резултата. Даже и с вкл. компресор дропчекера пак реагира както трябвя.

kinsman

То няма какво да снимам. Само вода се вижда...

https://i.postimg.cc/vZFLXg69/signal-2025-08-20-21-42-09-394.jpg

_Kirilov

То няма и как да се види - преградите са горе в капачката , където влизат и излизат тръбите.

a__andreew

Здравейте, вие се опитвате да разтворите колкото е възможно повече цо2 , а с вкарването и на въздух раздвижвате повече водата и му пречите да остане за да бъде усвоен от растенията. При разтваряне на цо2 има таблица на възможното разтваряне съобразено с ПХ и до колко може да насити вода и затова автоматичните системи за подаване държат едно и също ПХ спрямо твърдоста на водата или се коригират по зададени часове (ехайм е така). Вие все пак си решавате, но с движението на повърхностния слой на водата осигурявате достатъчно въздух за рибите и няма нужда от помпата освен ако не търсите ефект.

kinsman

Аз забелязах че при вкл. и изкл. компресор, дропчекера ми е с един и същи цвят. Също така не виждам промяна в растежа на растенията.
ОБАЧЕ при изкл. компресор се намалява кислорода във водата който да окислява орг. съединения. От 1 месеца съм с таймер на компресора и от тогава някъде започна да ми никне ч. брада. Сега съм оставил компресора да работи 24 часа и след месец ще видим дали ще има резултат.

_Kirilov

Цо2 и Въздух не са за предпочитане едновременно.
Брадата няма общо с въглеродакато цяло.
Колегата отгоре правилно го е казал защо не се използва  *THUMBS UP*

kinsman

С CO2 няма общо, така е. Но при вкл. компресор брада не съм имал. Мисля че остатъците не могат да се окислят и да ги преработят бактериите. Затова брадата се възползва от тези остатъци.

a__andreew

Здравейте. вие вкарвате въдзух в аквариума, който съдържа по спомени само 21% кислород и с тоя въздух вие сте раздвижвали водата в ниските слоеве и органиката и според мен идва вашето наблюдение за брадата. Кислорода е по-лесно разтворим във водата отколкото цо2 имайте го в предвид. Ползвам цо2 от много време и ви казвам нещата през които съм минал.

Similar topics (5)

23765

Публикации: 30
Прегледи: 20852

22515

Публикации: 2
Прегледи: 6668

60168

Публикации: 26
Прегледи: 20027

57408

Започната от Daredevil_666