• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.05.2025 20:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 03.11.2013 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Тук тоя малко  :(  *NO*
Сравнява чешмата с онова тръбище .. за да се разбере прави ли бек прешър трябваше да сложи същия диаметър права тръба на изхода .
Много ясно ,че имаш ли рестрикция - вдигаш налягането за сметка на дебита.

При мен всичко в аквариума е от ппр тръби  на 3/4 , реално са с по-голям вътрешен диаметър от оригиналните на филтрите , но това не значи ,че не намалят потока заради многото ъгли , наставки и прочие.

Просто казано - виждма ,че има мдоволно течение в аквариума , но не помага да обира боклуците , които се трупат на места без завихряне на водата .
Иначе :
1)левия филтър "духа " диагонално и леко надолу към предното стъкло
2)десния филтър е по посока продължение на задното стъкло , също леко надолу .
На визия всичко се поклаща вътре от течението , на теория не би трябвало да има мъртви точки - но туй то. Иска си маркучлето веднъж в месеца .
Центрофугата е обратно на часовниковата стрелка,

jabeto

Доста е напреднал аквариума :) и рибоците са пораснали.Бравус! *THUMBS UP*

_Kirilov

Разива се той , разви се и страшно много брада  :-D  полянката от анубиаси посредата толкова много задържа детрит ,че ако не го събирам всяка седмица става един пръст и всичко става мазало . Май проблемите са точно заради това в аквариума . Сега спрях всякакви торове , добавя се всеки ден по 10мл Ийзи карбо и вчера съм изпръскал 20мл навсякъде върху брадясалите участъци. Чакам резултат скоро време  *NO*

Колкото до перковците - растат. Някак ми се щеше една идея повече да дърпат , всякаш последния месец забавиха растежа си  и май желанието ми да имат големия ген на Манакапуруто започна да се изпарява за съжаление . Хранят се додолно два пъти на ден - ще видим .

_Kirilov

Аз май намерих къде ми е кусура и от де идват проблемите с големия :
https://i.postimg.cc/C53BLGCF/IMG_20250302_155028.jpg
Това чудо се намираше под малките анубиаси по средата на аквариума. ДОбре ,че всички са прикрепени за камъчета и едно по едно ги преместих и сифонирах целия участък . Тази мътилка беше 2-3 пръста и доста плътна .

За момента решението ми ще бъде да добавя 3-ти филтър , който за мой късмет е и с УВ лампа и евентуално да го направя така ,че да я вдига тази мътилка измежду растенията по средата на острова.Мисля да го напълня изцяло само с гъби и вати - никаква керамика и прочие .

Другото , което направих е да си измеря реалния дебит на двете Тетри 1200 ... положението е майка плаче  :'( около 400л/ч реален дебит от филтър .. .Единия го отворих да го изчистя - смея да твърдя ,че за тези 9-8 месеца не беше никак затлачен и съответно нямаше промяна в дебита му след почистването.

След като източих 110-130л вода изцяло сифонирайки и бъркайки където е възможно и почистването само на единия филтър се надявам да не съм разбутал много баланса на аквариума - ще изчакам 1-2 седмици и ще почистя и втория , тъкмо ще видя някакви шансове за намаляне на брадатадали има .

https://i.postimg.cc/KcwgN26d/IMG-20250301-214531.jpg
https://i.postimg.cc/zGtbPH3X/IMG-20250222-182945.jpg
Малко далече е от стъклото и реално рибата е по-едра , но се добива прдстава, вече и на ширина започнаха да растат , издължиха им се и плавниците:
https://i.postimg.cc/xdBk9rKw/IMG-ac88e9f5e27abb544134401929a499ba-V.jpg

mushroom

Това е добре,  110-130 литра какъв % са от целия обем вода на аквата?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Чисто вода е точно 350л.
Всяка седмица по 100л се сменят защото с такъв съд разполагам , в който да ми отлежава водата.

mushroom

Е супер си, нямай притеснения за изчистения филтър. Да не дърпам дявола за опашката. ( - :
Ама мисля, че няма да има драма с азотния.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Аз ако бях, тия 2 тетри директно ги махам и слагам само един корав филтър. Нещо ми мирише тая работа с някакво завихряне на потока въртре и остава мъртва зона за да се събира толкова гняс.
JBL, Fluval, EHEIM, на това залагам обикновено.
Тия скаларии за колко време станаха толкова едри и с какво ги храниш?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - 10.03.2025 07:34Тия скаларии за колко време станаха толкова едри и с какво ги храниш?

Първата снинмка с тях е от 25.09.24г  :-D
За храна - въртият се 3 вида замразена през ден , 2-3 вида суха през ден и автоматична хранилка пълна пак с 2-3 вида гранула всеки ден .

Демек хранят се два пъти на ден , бих казал умерено , не се случва храна да остане повече от 10 секунди в аквариума  :-D  :-D

_Kirilov

Джунглата на Перковците заприлича на това .. """Изгрев преди мъглив ден ""

https://i.postimg.cc/6qz8s326/IMG-20250405-203234.jpg
Отново махах полянката от анубиасите за да чистя под нея , опитах се да направя някакви промени , но на тоя етап дори и да направя центрофуга вътре дъното ми просто успява да задъжи всикчко. Отворих и втория канистър , добавих гъби и вати вътре за да подобря механичната фитлрация. Брадата си я има в добри количества , но от самолет не се вижда май май .

Торове - никакви на тоя етап всичко върси като лудо , няма анубиас дето да няма ново листче , някакви буцефаландри от изгнила ризома взеха да изкарват нови издънки , ако се задържат ще е ок . Ехинодорусите се радват на бавноусвоими таблетки с нещо като осмокот в тях - последния месец определено много одбре тръгнаха и двата , наложи се даже да махам листа от зеления ,че беще станал 1/3 от острова

mushroom

Много е як, браво. С кеф да си пиеш бирата пред такъв аквариум и да медитираш. :- )

jabeto

Ехааа станал е много добре!Личи ,че му обръщаш внимание :)

edmund

Здрасти! Проблема с брадата и филтрацията оправи ли го ?
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

_Kirilov

Цитат на: jabeto - 05.05.2025 14:58Ехааа станал е много добре!Личи ,че му обръщаш внимание :)
Да те опровъргая :

Не съм виждал аквариума точно от месец , като гледам от кога е последната снимка качена .
Както съм казвал не веднъж - този аквариум се гледа с "дистанционно" автоматизиран е до колкото е възможно .
Вече торове никакви не му се слагат , всичко , като изключим микрозорумите расте залудо (странно е ,че за пърти път не ми вървят микрозорумите в аквариум ....)
Вода се сменя по 100л всяка седмица , храни се два пъти в деня през 12 часа , свети по 8 часа с изгрева и залеза става 9.
Веднъж в месеца вече горе долу сифонирам , като махам полянката с анубиасите, която е по средата - тя задържа адски много детрит.
Отварях филтрите ... ми те като току що стартирани .... въпреки визуално течението , което е вътре - уви не засмукват нищо .
Цитат на: edmund - 07.05.2025 23:50Здрасти! Проблема с брадата и филтрацията оправи ли го ?
Решил съм да засиля течението с флейти и каквото стане- по-натам един FH6 ще има , чакам да изпадне не що на пазара .
Интересното е ,че брадата е доста упорита в него . В малкия аквариум е достатъчно да я напръскам с глутаралдехид веднъж и веднага сменя цвета и умира - докато в този е нужно 3-4 пъти в рамките на седмицада тренирам засегнатите места за да има ефект . Отрелно ,че е доста и съответно не е полезно за обитателите да андвишавам 3-4 пъти дозите  :-D

edmund

Да, в твоя случай и аз мисля, че само насочено течение би повлияло да се раздвижи мръсотията от острова.
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

Similar topics (5)

23003

Започната от trupai

Публикации: 99
Прегледи: 40844

17877

Публикации: 77
Прегледи: 35753

43533

Започната от pqko

Публикации: 306
Прегледи: 86074