• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 16:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 03.11.2013 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

https://i.postimg.cc/J4yrnF7m/IMG_20250510_145405.jpg

Това е положението за момента, брадата не е повече , не е и по-малко . Имам сериозен дефицит на желязо в момента (4 месеца по-късно след спиранаето на торенето) ще го оправя с Профито със сигурност.
На изходите на филтрите съм с тези ЦЪК
до скоро бях с големите , сега съм с малките , които правят водоръвтеж в  аквариума , едното насочено надолу към средата на аквариума , другото по задната стена по дължината .
П.П Даже на снимката щото е под ъгъл уж за да не блясти от прозорците се виджа в ляво какъв е ъгъла .
Ще видя до седмица дали ще има ефект и ако няма пак ще направя така ,че с флейта стигаща до средата на аквариума да "духа" директно надолу към поляната .

edmund

Мисля, че с такъв вид флейти няма да стане. 

В твоя случай ти трябва насочено турболетно завихряне. Т.е представи си права тръба с вътрешно спираловидно усукване (като резба на болт) и в края на тръбата леко стеснение (за да повиши налягането).
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

T-rex

Няма ли да ти свърши работа Wavemaker от соленоводните аквариуми? Има различни ултра бюджетни решения,а да не говорим колко втора употреба се продават, които биха ти свършили работа. И тогава няма да имаш никакъв проблем, не знам как е в сладководното, но не мисля , че повече течение би навредило, даже по-скоро само плюсове виждам.

Lightning_boy

Цитат на: T-rex - 12.05.2025 18:31Няма ли да ти свърши работа Wavemaker от соленоводните аквариуми? Има различни ултра бюджетни решения,а да не говорим колко втора употреба се продават, които биха ти свършили работа. И тогава няма да имаш никакъв проблем, не знам как е в сладководното, но не мисля , че повече течение би навредило, даже по-скоро само плюсове виждам.

+1. На нняколко места съм чел за съвети и съм гледал, че се ползват wavemaker-и точно с тази цел.
Друг е въпроса колко кораво течение ще създаде в коритото.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Малко да изтупаме прахта с перковците.
Стартиран на 02.05.24 - пропуснал съм рожденния ден  :-D
https://i.postimg.cc/QMRbVXF5/IMG-20250612-080703.jpg
Купени на 18.09.2024г
https://i.postimg.cc/bvGgzGwp/IMG-20250610-211842.jpg
Отново се сещам да снимам след смяна на вода а не преди това и съответно пак леко белее водата, както след всяка смяна  *NO*  *NO*

niki_o

Много ми харесва,това си е мой тип аквариум.....без обитателите де :-P

_Kirilov

Какво им е на обитателите, освен,че от стелтове като бебета се превърнаха в лайнери сега  :whistle:

niki_o

ЦитатКакво им е на обитателите, освен,че от стелтове като бебета се превърнаха в лайнери сега  :whistle:
Не бе,нищо им няма ама аз така и не се научих да харесвам рибки по едри от Гупи.

_Kirilov

Малко офтопик:
Много се двоумях ендо време дали да сложа 50-60 родостомуси или отлкова но само неони. За да има решх да сложа и от двете , сътоветно има и загуби и в момента нито пасаж като хората , нито запълнен обема изглежда.

Обаче на скоро пуснах 60 родостомуси в акраиум същия като обем , обаче различни размери (тънък и дълъг)
Значи 60 подрастращи родостомуси , 10 коридораса жули и още 15 подрастващи рейнбола - гледката на 280см дължина е  *YAHOO*  *YAHOO*  *YAHOO*  Всичко плува в посока от единия до другия край, просто ефекта е уау.

Та конкретно  в моя аквариум няма да влизат риби , дори и да ми се ще да пусна десетина коридораса да вдигат мътилката от дъното, не искам да рискувам да вкарам болест ,че няма с какво да ги лекувам тези скаларии ако се наложи  *NO*
Иначе искам и САЕ , искам и да върна една част от изгубените бройки неони и родостомуси, но да пускам втори аквариум за карантина, някой да го подържа и прочие - няма как на този етап.

mushroom

Няма какво да подържаш. Взимаш един 40-50-60л. аквариум. Няма да слагаш нищо, бухаш една гъба с камъче, точиш от стария вода и хвърляш някаква част от новите риби там. Престояват 1-2 седмици и прехвърляш в големия. Ако искаш може и някакво профилактично лечение да им приложиш (само не знам с какво и как ( - : ). Така за 1 месец може да прекараш 30 родостомуса, 30 неона и 20 коридораса.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Нищо не карантирам от край време. Взимам, слагам и тва е.
Ся вярно, че не гледам и скъпи риби...
Загуби има винаги, няма как да се избегне това.

Buhoff

Ами за скаларийте си е риск особенно като са вече пораснали. Аз имах преди време същите 4 броя имал съм един период с разклатено здраве май имаха по перките като мъх нещо и им се стопяваха но ги оправих в някакво лекарство. Корави риби са иначе оправиха се бързо.Гледах ги с клиновидни разбори малък пасаж от 15 риби.
 Ако имаш възможност и те се занимава по добре с карантинен с вода от действащия аквариум и профилактично seachem paraguard. Другото е мяташ пасажа при скаларийте и слагаш няколко 3-4 дена препарат и наблюдаваш.

_Kirilov

Нямам възможност, точно затова казвам ,че нямам никакви намеряния да добавям нещо живо вътре.
Скоро ще сменя едната тетра с 407 от малкия аквариум .
Все повече се убеждавам ,че гръгово движение при мен не върши никаква работа на водата в аквариума ( визирам кръг от предното към страничното , задното иу пак страничното стъкло и обратно към предното) дали заради китки , дали заради слабия дебит (въпреки сложените накрайници на изходите на филтрите, от които в момента под голямо налягане излиза водата).
Стигам до извода ,че или трябва течението да е от повърхността към едното странично стъкло , после цялото дъно и обратно по другото странично, или като цяло концепцията от двете страни на аквариума да имам смукател и изпускател срещуположно поставените не работи при мен ...

Експеримента ще ми е двата смукателя да останат на сегашните им позиции в двата срещуположни ъгъла на гърба на аквариума, а течението да идва от едната страна и от двата филтъра , обаче насочено по дължина и надолу за да завихря по дъното всичко...

Lightning_boy

Аз на големия едната флейта съм я насочил към повърхността, а другата към дъното.
Даже повърхностните китки си личи, че ги носи течението към смукателната тръба.
С години не съм имал проблеми със задръствания и каши по дъното.

Buhoff

Мисля че варианта който ще изпрабваш е удачен, ще ми е интересно какъв ще е ефекта. При мен сега двата филтъра са всмукателите в двата срещуположни края един срещу друг и изпускателните са насочени в средата на челното стъкло, става някакво завиихряне щото виждам че като има по голям отпадък листо или нещо друго след време го залепи за някой всмукател.

Similar topics (5)

24891

Започната от don_misho

Публикации: 39
Прегледи: 18739

18191

Публикации: 6
Прегледи: 4922

54444

Публикации: 3
Прегледи: 3653

37815