• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.06.2025 11:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Профилът на _Kirilov

Започната от _Kirilov, 03.11.2013 22:10

« назад - напред »

Lightning_boy и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

https://i.postimg.cc/J4yrnF7m/IMG_20250510_145405.jpg

Това е положението за момента, брадата не е повече , не е и по-малко . Имам сериозен дефицит на желязо в момента (4 месеца по-късно след спиранаето на торенето) ще го оправя с Профито със сигурност.
На изходите на филтрите съм с тези ЦЪК
до скоро бях с големите , сега съм с малките , които правят водоръвтеж в  аквариума , едното насочено надолу към средата на аквариума , другото по задната стена по дължината .
П.П Даже на снимката щото е под ъгъл уж за да не блясти от прозорците се виджа в ляво какъв е ъгъла .
Ще видя до седмица дали ще има ефект и ако няма пак ще направя така ,че с флейта стигаща до средата на аквариума да "духа" директно надолу към поляната .

edmund

Мисля, че с такъв вид флейти няма да стане. 

В твоя случай ти трябва насочено турболетно завихряне. Т.е представи си права тръба с вътрешно спираловидно усукване (като резба на болт) и в края на тръбата леко стеснение (за да повиши налягането).
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

T-rex

Няма ли да ти свърши работа Wavemaker от соленоводните аквариуми? Има различни ултра бюджетни решения,а да не говорим колко втора употреба се продават, които биха ти свършили работа. И тогава няма да имаш никакъв проблем, не знам как е в сладководното, но не мисля , че повече течение би навредило, даже по-скоро само плюсове виждам.

Lightning_boy

Цитат на: T-rex - 12.05.2025 18:31Няма ли да ти свърши работа Wavemaker от соленоводните аквариуми? Има различни ултра бюджетни решения,а да не говорим колко втора употреба се продават, които биха ти свършили работа. И тогава няма да имаш никакъв проблем, не знам как е в сладководното, но не мисля , че повече течение би навредило, даже по-скоро само плюсове виждам.

+1. На нняколко места съм чел за съвети и съм гледал, че се ползват wavemaker-и точно с тази цел.
Друг е въпроса колко кораво течение ще създаде в коритото.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Малко да изтупаме прахта с перковците.
Стартиран на 02.05.24 - пропуснал съм рожденния ден  :-D
https://i.postimg.cc/QMRbVXF5/IMG-20250612-080703.jpg
Купени на 18.09.2024г
https://i.postimg.cc/bvGgzGwp/IMG-20250610-211842.jpg
Отново се сещам да снимам след смяна на вода а не преди това и съответно пак леко белее водата, както след всяка смяна  *NO*  *NO*

niki_o

Много ми харесва,това си е мой тип аквариум.....без обитателите де :-P

_Kirilov

Какво им е на обитателите, освен,че от стелтове като бебета се превърнаха в лайнери сега  :whistle:

niki_o

ЦитатКакво им е на обитателите, освен,че от стелтове като бебета се превърнаха в лайнери сега  :whistle:
Не бе,нищо им няма ама аз така и не се научих да харесвам рибки по едри от Гупи.

_Kirilov

Малко офтопик:
Много се двоумях ендо време дали да сложа 50-60 родостомуси или отлкова но само неони. За да има решх да сложа и от двете , сътоветно има и загуби и в момента нито пасаж като хората , нито запълнен обема изглежда.

Обаче на скоро пуснах 60 родостомуси в акраиум същия като обем , обаче различни размери (тънък и дълъг)
Значи 60 подрастращи родостомуси , 10 коридораса жули и още 15 подрастващи рейнбола - гледката на 280см дължина е  *YAHOO*  *YAHOO*  *YAHOO*  Всичко плува в посока от единия до другия край, просто ефекта е уау.

Та конкретно  в моя аквариум няма да влизат риби , дори и да ми се ще да пусна десетина коридораса да вдигат мътилката от дъното, не искам да рискувам да вкарам болест ,че няма с какво да ги лекувам тези скаларии ако се наложи  *NO*
Иначе искам и САЕ , искам и да върна една част от изгубените бройки неони и родостомуси, но да пускам втори аквариум за карантина, някой да го подържа и прочие - няма как на този етап.

mushroom

Няма какво да подържаш. Взимаш един 40-50-60л. аквариум. Няма да слагаш нищо, бухаш една гъба с камъче, точиш от стария вода и хвърляш някаква част от новите риби там. Престояват 1-2 седмици и прехвърляш в големия. Ако искаш може и някакво профилактично лечение да им приложиш (само не знам с какво и как ( - : ). Така за 1 месец може да прекараш 30 родостомуса, 30 неона и 20 коридораса.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Нищо не карантирам от край време. Взимам, слагам и тва е.
Ся вярно, че не гледам и скъпи риби...
Загуби има винаги, няма как да се избегне това.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Buhoff

Ами за скаларийте си е риск особенно като са вече пораснали. Аз имах преди време същите 4 броя имал съм един период с разклатено здраве май имаха по перките като мъх нещо и им се стопяваха но ги оправих в някакво лекарство. Корави риби са иначе оправиха се бързо.Гледах ги с клиновидни разбори малък пасаж от 15 риби.
 Ако имаш възможност и те се занимава по добре с карантинен с вода от действащия аквариум и профилактично seachem paraguard. Другото е мяташ пасажа при скаларийте и слагаш няколко 3-4 дена препарат и наблюдаваш.

_Kirilov

Нямам възможност, точно затова казвам ,че нямам никакви намеряния да добавям нещо живо вътре.
Скоро ще сменя едната тетра с 407 от малкия аквариум .
Все повече се убеждавам ,че гръгово движение при мен не върши никаква работа на водата в аквариума ( визирам кръг от предното към страничното , задното иу пак страничното стъкло и обратно към предното) дали заради китки , дали заради слабия дебит (въпреки сложените накрайници на изходите на филтрите, от които в момента под голямо налягане излиза водата).
Стигам до извода ,че или трябва течението да е от повърхността към едното странично стъкло , после цялото дъно и обратно по другото странично, или като цяло концепцията от двете страни на аквариума да имам смукател и изпускател срещуположно поставените не работи при мен ...

Експеримента ще ми е двата смукателя да останат на сегашните им позиции в двата срещуположни ъгъла на гърба на аквариума, а течението да идва от едната страна и от двата филтъра , обаче насочено по дължина и надолу за да завихря по дъното всичко...

Similar topics (5)

16247

Започната от Raven

Публикации: 209
Прегледи: 75538

40549

Публикации: 18
Прегледи: 11888

31189

Започната от cantiga

Публикации: 171
Прегледи: 83995