• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.05.2025 20:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Новобрански аквариум - 750 литра

Започната от edmund, 27.11.2015 04:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Интерен Rain Forest  може да стане с такива корени със сигурност :)
Адмирации още веднъж ,че след толкова години все още го гледаш и подържаш аквариума .
Още ли си със старата ти филтрация ?

Със сигурност големите системи в един момент стават много стабилни , дори и да не си със скъпи грундове , които имат свойства да слияят на ПХ , да поглъщат хранителни в-ва и прочие. Бавно се случват нещата в началото , но тръгне ли венъж... аз имам чувството ,че китките в 400л ми растат по-бързо от колкото този 180 , който е с газ и торове всеки ден.

П.П Имаш лично edmund , не знам дали си обърнал внимание , затова подсещам тук  *privet*

edmund

ЦитатАдски приятно изглеждат!  *THUMBS UP*
Най-интересното е, че цените на корените за 90-120см са като цените тук в Пловдив в 2 магазина за корен 30см  :-D  :-D  :-D 
Народна работа ...

Аз нямам думи за родната ни действителност........ тук ми оферират цена за двата канистъра от 3400 лева, аз си ги купувам от Австрия за 1700 лева с доставката  *NO*

А пък една Пловдивска фирма ме отсвири и не ми прати оферта за 100 броя Anubias bonsai, 50 броя Anubias nana, 50 броя Microsorum Mini, и 50 броя Microsorum Nedlle leaf....... Ъъъъъъ ко? Нямам думи!

Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

edmund

ЦитатИнтерен Rain Forest  може да стане с такива корени със сигурност :)
Адмирации още веднъж ,че след толкова години все още го гледаш и подържаш аквариума .
Още ли си със старата ти филтрация ?

Със сигурност големите системи в един момент стават много стабилни , дори и да не си със скъпи грундове , които имат свойства да слияят на ПХ , да поглъщат хранителни в-ва и прочие. Бавно се случват нещата в началото , но тръгне ли венъж... аз имам чувството ,че китките в 400л ми растат по-бързо от колкото този 180 , който е с газ и торове всеки ден.

П.П Имаш лично edmund , не знам дали си обърнал внимание , затова подсещам тук  *privet*
Аааа не ти приемам адмирациите  :-P Бях написал по-рано. 5 години го гледах. После смених жилището и го оставих в старото - нямаше как да се премести лесно. Трябваше да се разлепва.

Точно Тропическа джунгла ми е идеята за скейп. Ама с Дискуси 😀😀😀 Луд съм за връзване. 

_Kirilov

Виновен - признавам.

Но и 5 години не е никак малко, прав си за цените със сигурност , много рядко ми се е сучвало да намеря нещо по-евтино тук в БГ и то не е ясно на каква промоция .. Ще стане интересно сега с еврото дали ще остане да е така или ще ни разкажат играта още повече с цените.
Аз за момента китки примерно не съм намирал по-евтини , освен ако не са цени на едро за по 50+ броя.

Lightning_boy

Цитат на: edmund - 09.05.2025 09:26Аз нямам думи за родната ни действителност........ тук ми оферират цена за двата канистъра от 3400 лева, аз си ги купувам от Австрия за 1700 лева с доставката  *NO*

А пък една Пловдивска фирма ме отсвири и не ми прати оферта за 100 броя Anubias bonsai, 50 броя Anubias nana, 50 броя Microsorum Mini, и 50 броя Microsorum Nedlle leaf....... Ъъъъъъ ко? Нямам думи!

Off: Това, като човек който малко или много се е занимавал с търговия не го разбирам. Питат те да ти дадат пари, а ти не отговаряш ... точно българска работа.
После държавата трябва да помага :D

По темата.
Дискусите от тук ли ще ги взимаш или ще ги внасяш и тях?
Какви канистри си търсил като запитване, че са ти дали такава цена тук?

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

edmund

Канистрите са Aquael HyperMax Link. Дискусите за сега ще са от Германия. Тук едва ли някой продава с разнообразие и големи размери. 

Buhoff

Наистина тука нещата вървят към по-зле по магазините, освен че цените са поне 20% нагоре и наличности няма. Риби и растения си продават масовото навсякъде. Аз тука от 1 месец разглеждам по разни чужди сайтове доста неща които въобще ги няма тука видях.
Беше цигирал по-горе в един от постовете един словашки сайт INVITAL питах ги дали пращат за България ама нещо не ми отговарят. Много богат асортимент по ниски цени чудесия. Ако знаеш и някои други сайтове дето правят доставки за насам може да споделиш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

edmund

Здравей Buhoff, няма да ти отговорят на мейла. :)  Не работят с доставки за България.Никое от подразделенията им в Полша и Чехия - също.Опитай да си организираш сам доставката.

При мен работата е такава, че когато търся нещо което ми трябва - аз гледам най-ниската цена само за това нещо. Ако ми кажеш конкретно нещо - бих помогнал.

VassetZ

Прочетох темата. През последните две седмици ми се върти в главата идеята за 650 литров аквариум и ме притесняваше теглото...

edmund

ЦитатПрочетох темата. През последните две седмици ми се върти в главата идеята за 650 литров аквариум и ме притесняваше теглото...
А сега, след като прочете ?

VassetZ

Съм все по-убеден да го поръчвам!  :-D

_Kirilov

Цитат на: edmund - 09.05.2025 15:30Канистрите са Aquael HyperMax Link. Дискусите за сега ще са от Германия. Тук едва ли някой продава с разнообразие и големи размери.

Кокретно преди 2-3 седмици гледах ревюта на филтъра и наистина е чудовище. FH6  Бледнее според мен малко пред този.
Колкото до цените - моето впечатление е ,че ако направят някаква "промоция" в България в повечето случаи цената е като от отвън. Когато разглеждах за него попаднах в амазон на оферта , кяото беше на 50% от цената в му в бг , което беше покъртително.

Lightning_boy

Цитат на: VassetZ - 11.05.2025 08:23Съм все по-убеден да го поръчвам!  :-D

Действай! Аз лично ако нямам проблеми със семейството, досега да съм направил и аз нещо подобно.

Kirilov, FX6 бледнее доста според мен, спрямо този, който колегата Edmund си е харесал.
Единственото нещо, което ме гложди за филтрите винаги е шума. Надявам се ако се случат нещата да даде мнение по въпроса, въпреки че това е доста субективно... Ако съм глух какъв шум да чуя  *privet*

@Edmund колега, новото язовирче си писал, че ще е 200/60 или 70/80. От къде ще се поръчва и с какви дебелини ще са стъклата?
Ако не ме лъже паметта си Варненец или поне живееше там. Антон или някой друг ще го действа този микро язовир?

edmund

ЦитатДействай! Аз лично ако нямам проблеми със семейството, досега да съм направил и аз нещо подобно.

Kirilov, FX6 бледнее доста според мен, спрямо този, който колегата Edmund си е харесал.
Единственото нещо, което ме гложди за филтрите винаги е шума. Надявам се ако се случат нещата да даде мнение по въпроса, въпреки че това е доста субективно... Ако съм глух какъв шум да чуя  *privet*

@Edmund колега, новото язовирче си писал, че ще е 200/60 или 70/80. От къде ще се поръчва и с какви дебелини ще са стъклата?
Ако не ме лъже паметта си Варненец или поне живееше там. Антон или някой друг ще го действа този микро язовир?

Здрасти ! Няма смисъл да сравняваме Fluval FX6 и този :) Разликата и в дебитите, и в обема на филтърната медия е сериозен. Най хубавото е, че Aquel има голям предфилтър който се отваря и почиства независимо. Помпата му е с регулируем дебит и е с прав ток. Да не говорим, че има различни настройки за течението в аквариумa като постоянен, импулсен, синусоидален или периодичен, адаптирайки работата на филтъра към животните и растенията. 

Режимът Ден/Нощ автоматично променя параметрите на филтрация, (и шума) адаптирайки се към естествените ритми на активността на рибите. Функцията за хранене пък е проектирана да елиминирайки резките промени в средата. В програмираните часове за хранене филтърът намалява дебита си плавно, за да намали движението на водата или да я спре напълно за няколко минути, докато рибките ядат храната.

Много тихо работи наистина, ама много тихо. Освет това стойката на аквариума ще е от алуминиеви профили и в облицовката ще слагам звукоизолация. Аз съм маниак на тема шум и звук :)

Lightining_boy при последните изчисления, аквариум ще е с размери 227x60x83 Пак Антон ще го прави, а стъклата (15 mm.) ще ги вкарвам от Румъния, понеже в България няма Clearvision 15 mm.

Lightning_boy

Това щеше да е другият ми въпрос, но ме изпревари ; )
Само предното ли ще е clearvision?

Относно филтъра:
Чувал ли си такъв да работи на максимална мощност в тихо помещение?
Питам, понеже моя е FX4, но откровено има дни в които си ме дразни яко :D
Тук с колегите раздухвахме за едни синусоидални помпи, казват, че били безшумни. И те се управляват по начина, по който описа, че се управлява този филтър. Та си мисля, дали вътре не е точно такава помпа. Ако е така, напълно си заслужава инвестицията този филтър.
И както вече споменахме - несравними са просто.

Similar topics (5)

35339

Започната от VDO

Публикации: 372
Прегледи: 133890

8880

Публикации: 7
Прегледи: 3867

41682

Започната от Penta

Публикации: 164
Прегледи: 53958