• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 16:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Новобрански аквариум - 750 литра

Започната от edmund, 27.11.2015 07:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TUISTERa

Аквариума е супер, чакаме да видим фона :)
Callichthys callichthys(01.11.2014),Trichogaster trichopterus(01.12.2014),Ptrophyllum scalare x2 (01.12.2014),Gyrinocheilus aymonieri(29.05.2015),Trichogaster trichopterus(01.03.2016)

_Kirilov

Почти 10 години от якия проект , който разбуди духовете тогава.
Колега как я караш ? Сподели какво се случи или случва до ден днешен с аквариума и идеите , които имаше с времето.
Надявам се все повече хора да се завърнат във ворума като теб !  *privet*

edmund

Аууу извинявам се, чак сега видях поста. На бързо само ще драсна малко, утер повече, че жената ще ме изкара да спя на терасата :)

Аквариума си извърши нужното - потопи ме в дълбокото. 5 години го държах, като през това време минах през доста рибоци.Доста научих, а най-важното е, че успях да опровергая доста твърдения :)  

Сега започнах един друг проект както споменах в другата тема за осветлението.
Само, че сега вече мисля да "избия рибата" с един мега, гига, хипер високотехнологичен сетъп. Ще дам повече подробности днес като стана, че е много късно.

Поздрави и наздраве!

Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

niki_o

И аз се радвам да те видя тука.....не казвай че новия проект е аквариума стая за който говорихме преди години :-D

edmund

Здравей Ники! Радването е споделено :) Не, не е този големия за който говорех преди.Още липсва бюджет за такова нещо. Този ще е или 200х60х80, или 220х70х80. Все още изчислявам. Тази седмица пристигнаха корените. Три "малки" кашона като този:

niki_o

Ами 900 литра са си литри. Само те моля да документираш всичко и да ни да споделяш с нас,че не всеки може да си представи всички проблеми и особенности на аквариум с подобни размери(визирам най-вече височината)
Просто аз се пречупих на 240 литра,не ми пасна и ми тежеше ,а за подобно чудо предполагам и ще механизираш част от потдръжката.
Дерзай

edmund

Здравей Ники, ами не съм сигурен дали ще си заслужава труда, при положение, че няма никаква активност във форума. Аз всъщност с тази цел се завърнах тук, но.......просто няма смисъл.Защо го казвам.......защото правя този сладководен аквариум супер високо технологичен, не просто механизиран. 

Става на въпрос за пълно компютърно управление на филтри с биологична и отделно механична филтрация, торене, разбъркване на торовете, система за Co2 с външен реактор, система за генериране на Озон с реактор и последваща система за неутрализиране на озона, измерване и контрол на ORP и свободен водород, електронно регулиране и измерване на дебитите през всеки един "маркуч/тръба" на аквариума.........следене и контрол на течове на вода, или Co2, или Озон. Автоматична смяна на вода и т.н. Абе.....лудница. Мислех да описвам и показвам всичко, но просто няма на кой. Предполагам сега ме разбираш защо.

Поздрави!

niki_o

Ами щеше да ми е интересно,но те разбирам ;-)

_Kirilov

Цитат на: edmund - 03.05.2025 18:52Здравей Ники! Радването е споделено :) Не, не е този големия за който говорех преди.Още липсва бюджет за такова нещо. Този ще е или 200х60х80, или 220х70х80. Все още изчислявам. Тази седмица пристигнаха корените. Три "малки" кашона като този:

При мен дилемата е 300*80*70вис или 280*70*70 с вътрешен съмп , но тепърва трябва да правя ремонт на цялата къща ...Отначало идеята беше за на 80*80 но нещо стъклата ме озадачават на каква цена стават и височината се ограничи до 70.. останалите размери подлежат още на мислене защото с тази дължина става леко "смешен" аквариума и започва да се губи чисто визуалната красота на съда .

Тези "коренчета" от къде така на едро си ги пазарил ?

Колкото до това ,че няма хора , според мен не трябва да те спира да споделяш. Хобито в бг беше на мноог високо ниво развито преди 5г. предполагам ... така де , надявам се все още да е , просто хората ги няма по форумите и лично аз се опитвам да пиша на всички мои познати от едно време да се завърнат. Има какво да научим един от друго и то много все още ....

jabeto

Голяма работа е този аквариум!

Buhoff

Цитат на: edmund - 03.05.2025 18:52Тази седмица пристигнаха корените. Три "малки" кашона като този:
От къде ги напипа тези корени ?

Lightning_boy

И аз се намесвам първо с въпрос за корените - от къде са?
 И второ, наистина ако не те мързи или не те спъва нищо, да споделяш какво и най-вече защо го правиш.
Да, вярно няма много хора във форума. Основно пишем 5-6 човека, но смятам, че лека полека нещата ще се възобновят.
Поне в някаква степен... *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

edmund

Сори момчета, тръшна ме някакъв гаден вирус.От няколко дена не зная къде се намирам :( 

Корените ги намирам много трудно, защото това са най-проблемните корени в акваристиката от всички възможни, и ги има рядко. Събрах един кашон от Англия, един кашон от Германия и един от Румъния. Трябва ми голямо количество за да мога да си изработя всяко едно дърво в аквариума собственоръчно. Това дърво се среща под няколко имена Millennium driftwood, Rama twisted wood, draggon wood. 

За да се използва безопасно е нужно да бъде киснато поне един месец във вода с температура от около 50 градуса за да може да изкристализират всички смоли в дървото. Отделя супер много танини, ама супер много.

edmund

Намерих в Словaкия останали още бройки, някой ако иска, ще трябва да си организира доставката от там защото не изпращат до България.

https://www.invitalshop.sk/korene-dragon-wood#p1

Lightning_boy

Адски приятно изглеждат!  *THUMBS UP*
Най-интересното е, че цените на корените за 90-120см са като цените тук в Пловдив в 2 магазина за корен 30см  :-D  :-D  :-D 
Народна работа ...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

38856

Публикации: 3
Прегледи: 2242

9838

Публикации: 44
Прегледи: 18203

9643

Публикации: 19
Прегледи: 12092

55384

Започната от chapek