• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.07.2025 23:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Резонанс от помпа в съмп

Започната от efsedno, 10.02.2025 12:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: M14iro - 17.02.2025 20:02Здравей!
Изходящата  е  отляво, тъй като 'кофата' е висока... Капака на помпата може да се завърти  така, че изходящия маркуч или тръба могат да бъдат отляво , отдясно или отгоре.
Сигурен съм , че ще стане безшумно... Ако имаш средствата и дано да може да се инсталира , няма да сгрешиш...
И аз предполагам , че марката е различна , всичко друго е еднакво. 

Благодаря пичове!
Ще помисля и ще го решавам в движение, че днес пристигна едно кубче 40/40/40см и лека полека ще захващам и него. Та да видим докога ще трупам аквариуми :D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

M14iro

Цитат на: efsedno - 13.02.2025 16:46Китайците *DANCE*
Цитат на: efsedno - 12.02.2025 22:33Поръчал съм помпата
*privet*
Как вървят нещата при теб?

efsedno

чакам си още помпата...
Малко зор видях с фитинги и маркучи/тръби, дюзи.. такива размери ф25 почти няма. Та ще е играчка и тук.

Докато чакам помпата, започнах да се оглеждам и за со2, като засега съм на следните данни:
бутилка + винтили да е макс висока 50-54см (шкафа е висок 56см), тук намирам 2кг бутилка с винтилите обща височина 45см.
Но по-сложното е разтварянето на въглерода във водата, за да е по ефективен и с по-малко загуби.
Масово ползват "реактор тип 77", но когато имаш тръби отвън, с вътрешен съмп този вариант не става.

Има някакви подобни вертикални реактори - https://greenaqua.hu/en/aqua-medic-kulso-reaktor-1000.html
които евентуално мога да ги свържа по маркуча след помпата, но не знам колко ще са ефективни.

Lightning_boy

Цитат на: efsedno - 26.02.2025 09:23чакам си още помпата...
Малко зор видях с фитинги и маркучи/тръби, дюзи.. такива размери ф25 почти няма. Та ще е играчка и тук.

Докато чакам помпата, започнах да се оглеждам и за со2, като засега съм на следните данни:
бутилка + винтили да е макс висока 50-54см (шкафа е висок 56см), тук намирам 2кг бутилка с винтилите обща височина 45см.
Но по-сложното е разтварянето на въглерода във водата, за да е по ефективен и с по-малко загуби.
Масово ползват "реактор тип 77", но когато имаш тръби отвън, с вътрешен съмп този вариант не става.

Има някакви подобни вертикални реактори - https://greenaqua.hu/en/aqua-medic-kulso-reaktor-1000.html
които евентуално мога да ги свържа по маркуча след помпата, но не знам колко ще са ефективни.

Дръж сметка, че бутилката е x височина но като сложиш редуцир вентила с барометри и брояча на мехури, ще стане x+y височината.

efsedno

Цитат на: Lightning_boy - 26.02.2025 12:58Дръж сметка, че бутилката е x височина но като сложиш редуцир вентила с барометри и брояча на мехури, ще стане x+y височината.

да, с тях гледам височината. 2кг бутилка с вентили метри броячи, че даже и ел.клапана - обща височина 45см.
и евентуално ще взема втора бутилка, че да ги сменям.

Ама търся решение за реактора, че иначе няма да е много практично  :-D

M14iro

Аз също не не знам колко ще е ефективен този реактор , но имай предвид, че с него  ще ти падне доста дебита на помпата. Всъщност  помпа с какъв дебит си поръчал?

Lightning_boy

Този реактор, който си показал в линка ми се струва доста дебела цена за една платмасова прозрачна тръба ...
77 тип реактор ей ся гледах филтърните колони са по 30-тина лева, другото е пълнеж и малко фитинги.
Са, ясно, че няма къде да го натикаш при теб ама нещо трябва да се измисли.
Аз съм с реактор на Сера, работи добре, но има лек шум. Ако си покрай аквариума може и да го чуваш.

efsedno

А такъв тип реактор https://aquascape.bg/co2-reaktori/155-jbl-proflora-taifun-s-reactor.html ?
може да го сложа директно в аквата някъде отзад, но дали е ефективен, в характеристиките си е "без загуби"  :-D

M14iro

Намерих видео за Aqua Medic Reactor и чета коментари  , казват , че вършело работа

M14iro

Аз и за този нямам представа...

M14iro

Казват , че работата на цо реактора  зависило от водния поток и налягането .
Грешно съм прочел , това не го взимай под внимание . Извинявай.

M14iro

Тук , пича /автора на видеото/ казва в отговор на въпроси , че реактора работи много добре.

_Kirilov

Нещата са прости - вземаш нещо подобно на онзи първия (правиш го от някаква пластмаса)  , който го коментирахте ,че е скъп (https://greenaqua.hu/en/aqua-medic-kulso-reaktor-1000.html) . Или си отклоняваш от помпата вода ( така или иначе ти е прекалено мощна за този аквариум ) и си правиш вертикален вътре в самия вътрешен съмп единственото нещо което се иска е да вкарва водата отгоре и да я бута надолу за да "бие" балончетата , които ще се стремят винаги да изплуват.
За малък аквариум съм правил подобно нещо от счупен нагревател - отгоре вкарвам цо и филтърната глава и водата си се джурка , отдолу затапвам с някаква гъба и така .

Мога да ти помогна с избора материали в раздел къща и градина по големите вериги за винарство и прочие продават подобни пластмасови или плексигласови мензури

efsedno

Привечер изненадващо за мен пристигна и помпата.
За бързия тест взех от магазина градински маркуч 1" Ф25.
Помпата е топ, абсолютно безшумна!

Реших да пробвам да я пусна през старите тръби/маркучи, и се оказа че стария маркуч може да влезе плътно в изхода на помпата (ф25), пуснах я и е топ, грам не се чува, ама въобще.

НО ми идва силна... намалих я максимално на 30% (най-ниското), което е 9W и пак ми идва силна, малко я спънах с кранчето, което си имах и сега е жИлезо!
Сега по тръбния път няма никаква вибрация.

Засега съм много доволен от нея. Може би и по-малката щеше да ми върши работа.

Но сега както ме зарибявате да правя активен со2 реактор, като и той ще "спъне", та ще е добре  :-D

Много благодаря за съдействието и вниманието.

M14iro

Браво! Поздравления! Голям кеф е...нищо да не се чува. :popcorn:

Similar topics (5)

642

Започната от dido

Публикации: 14
Прегледи: 7466

36543

Публикации: 17
Прегледи: 14038

27266

Публикации: 0