• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.07.2025 05:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Резонанс от помпа в съмп

Започната от efsedno, 10.02.2025 12:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

efsedno

Не млъква, усеща се лека вибрация по нея, като я пипнеш.

Ако реша да мина с Ф25, да тествам, дали има значение тръбата, може ли да е пирмерно ф25 ПВЦ (тънкостенна) за вода?

tays

Аз в моя съмп имам Jabao 2000. Потдържа 2 аквариума по 200л и 2 по 250л и е напълно достатъчно. Трабите са ППР за лепене

Lightning_boy

Цитат на: efsedno - 12.02.2025 11:37Не млъква, усеща се лека вибрация по нея, като я пипнеш.

Ако реша да мина с Ф25, да тествам, дали има значение тръбата, може ли да е пирмерно ф25 ПВЦ (тънкостенна) за вода?

Не виждам проблем да ползваш такава тръба въобще.
Дерзай и пусни да зяпаме какво си забъркал. Интересно е  *THUMBS UP*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Цитат на: efsedno - 12.02.2025 11:37Не млъква, усеща се лека вибрация по нея, като я пипнеш.

Невъзможно е на движещи се части да няма никаква честота предаваща се от тях . Моето мнение ,че щом каквото и да я правиш с ръка и с маркучи и без , и с кранове и без и тя не млъква - няма дам млъкне

M14iro

При инсталирането на тръба или маркуч 25мм.  е възможно шума да намали и ли да млъкни. Има по малко съпротивление и водата преминава лесно . При  маркуча , тръбата 16 мм.  става обратното...

efsedno

Поръчал съм помпата, като дойде ще пробвам първо хардкор директно с маркуч ф25, преди да почна да сглобявам тръби...

Аз реално няма да използвам целия дебит, защото вътре ще стане пералня, през приложението ще трябва да я намаля.

Малко е неудобно при мен да слагам лепящи тръби, защото когато се наложи да се изважда помпата ще трябва да може да се разглобяват, освен някъде по пътя да се сложи холендър

Lightning_boy

Цитат на: efsedno - 12.02.2025 22:33Поръчал съм помпата, като дойде ще пробвам първо хардкор директно с маркуч ф25, преди да почна да сглобявам тръби...

Аз реално няма да използвам целия дебит, защото вътре ще стане пералня, през приложението ще трябва да я намаля.

Малко е неудобно при мен да слагам лепящи тръби, защото когато се наложи да се изважда помпата ще трябва да може да се разглобяват, освен някъде по пътя да се сложи холендър

Виж сега, бърза работа нямаш според мен. Положението не е аварийно, така че помисли го добре, за да стане удобно за обслужване после. Не че и после не може да го преправиш де ....
Другия вариант, който ми идва на ум освен холендъра е някаква бърза връзка. Само дето не знам дали има бързи връзки с такова Ф...

_Kirilov

Има ппр с месингови гайки , на моя аквариум големия съм с такива.
Там от филтрите влиза в ппр тръби на 3/4.
Води се "ППР холендър с метална гайка"

Между крановете е работата  (wasntme)
https://i.postimg.cc/dQXnx2bP/IMG-b95135ab950824b92aff2023b90c4529-V.jpg

Налага ми се на един два пъти да преправям - няма никакви ядове . Двата ключа , леко и ленсо се развиват дори на тесни пространства. Другото , което аз правя е - винаги почти на ръка ги стягам (съвсем леко ако се налага с ключ) като преди това винаги смазвам със силиконовата грес за филтри уплътнението вътре . В аквариума няма някакво голямо налягане - не капе ли при пускане - няма ядове

efsedno

Колко Ф е, изглежда на Ф20, но са дебелостенни, и вътрешния отвор е по-малък..

Не знам дали ще мога да събера Ф25 от черните тръби, защото колената им са по-обемисти.

Това вариант ли е: https://temax.bg/markuch-grad-stoman-spirala-1-50m-l-m-48775 , трудно ще го изправя да стои право ама е най-лесно, само му слагам оребрени колена за капково напояване.

Друг вариант за по-тънки тръби: https://bigmakelectric.com/pvc-gladki-instalacionni-trbi-i-aksesoari/198-o25-gladka-trba-750nsiva.html или подобни, водят се гладки тръби за кабели
ето и колена https://bigmakelectric.com/elektroinstalacionni-materiali/340-o14-izolirana-metalna-spirala-.html с лепило за пвц тръби ще станат принципно

M14iro

Цитат на: efsedno - 12.02.2025 22:33Поръчал съм помпата, като дойде ще пробвам първо хардкор директно с маркуч ф25, преди да почна да сглобявам тръби...

От къде  поръча помпата?

efsedno

mushroom

ЦитатТова вариант ли е: https://temax.bg/markuch-grad-stoman-spirala-1-50m-l-m-48775 , трудно ще го изправя да стои право ама е най-лесно, само му слагам оребрени колена за капково напояване.
Имай предвид, че PVC маркуча трябва да се води non-toxic или за ХВП.
Принципно водят го, че отдава някакви химии.
Тръбата гледам също е PVC за нея не мога да кажа на 100%, но сигурно е същото. За маркуча съм сигурен.
Другата работа е, че не съм виждал Ф25 оребрени колена за капково. Май са Ф16, ама може и да има за огромни капкови. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: M14iro - 11.02.2025 15:44...също с технологията на синусоидалната вълна. Няма шум , няма вибрация , преродих се :-D

Колега, гледам че на снимката едната тръба влиза (или излиза от филтъра), а другата накъде е?
Че гледам им различен тип попмпи. Едните са с два отвора за маркучи, а другите сякаш на някакви потопяеми помпи приличат.
Чудя се дали да не се напъна да сменя на моя FX4 помпата с такава. Не че чаааак толкова ме дразни, но ако може да стане безшумно ...  *DANCE*

PS. гледам, че ей тези https://www.amazon.com/Jebao-Sine-Water-Return-DCP-4000/dp/B07FK61CWB?th=1 доста приличат на твоята.
Предполагам само марката е различна.

efsedno

Цитат на: Lightning_boy - 16.02.2025 07:06Колега, гледам че на снимката едната тръба влиза (или излиза от филтъра), а другата накъде е?
Че гледам им различен тип попмпи. Едните са с два отвора за маркучи, а другите сякаш на някакви потопяеми помпи приличат.
Чудя се дали да не се напъна да сменя на моя FX4 помпата с такава. Не че чаааак толкова ме дразни, но ако може да стане безшумно ...  *DANCE*

PS. гледам, че ей тези https://www.amazon.com/Jebao-Sine-Water-Return-DCP-4000/dp/B07FK61CWB?th=1 доста приличат на твоята.
Тази дето си показал е комбинирана, т.е може да се използва и подводно, и външно с маркучи на вход и изход

M14iro

Цитат на: Lightning_boy - 16.02.2025 07:06Колега, гледам че на снимката едната тръба влиза (или излиза от филтъра), а другата накъде е?

Здравей!
Изходящата  е  отляво, тъй като 'кофата' е висока... Капака на помпата може да се завърти  така, че изходящия маркуч или тръба могат да бъдат отляво , отдясно или отгоре.
Сигурен съм , че ще стане безшумно... Ако имаш средствата и дано да може да се инсталира , няма да сгрешиш...
И аз предполагам , че марката е различна , всичко друго е еднакво. 

Similar topics (5)

8243

Започната от biol

Публикации: 9
Прегледи: 5419

53670

Започната от pl86

Публикации: 5
Прегледи: 3868

46827

Публикации: 11
Прегледи: 7179