• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 10:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

mushroom

То за варианта със супата все още не е късно : - D
Но пък ако се случи, ще върнеш крачка, две, три назад и пак изчакваш. Търпение и упоритост му е майката.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 07.01.2025 10:00То за варианта със супата все още не е късно : - D
Но пък ако се случи, ще върнеш крачка, две, три назад и пак изчакваш. Търпение и упоритост му е майката.

Много си прав за гювеча  :-D  :-D  Смених 40% водица, увеличих осветлението и спрях да торя за сега.
Пуснах по един балон както ме посъветва колегата и чакам. Уж заръчак китки, ама нещо не са звъннали, че са ги пуснали, ама и това ще стане  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

Цитат на: Lightning_boy - 06.01.2025 09:51Супер, благодаря за съветите но от темата, която бях чел тук останах с впечатление, че след като само светлината ограничава растежа, то би трябвало просто по-бавно да растат растенията при тези условия. 
И понеже не виждах промяна, реших че някъде бъркам с останалото, и затова не съм се напълвал с осветлението за да не стане всичко супа от водорасли.
Благодаря за съветите.
Ще задействам нещата и ще кача снимки пак по някое време.

Така е, но ограничаваш с интензитет, а не с продължителност на светене. 4 часа е добър светоден през първата седмица, когато растенията още се адаптират. След това вдигаш с по час на седмица. На третата седмица вече си на 6 часа, а на 5-тата си на 8 часа и оставяш така.
Вече следиш дали идва силна или слаба светлината, но не буташ светодена.

Lightning_boy

ЦитатТака е, но ограничаваш с интензитет, а не с продължителност на светене. 4 часа е добър светоден през първата седмица, когато растенията още се адаптират. След това вдигаш с по час на седмица. На третата седмица вече си на 6 часа, а на 5-тата си на 8 часа и оставяш така.
Вече следиш дали идва силна или слаба светлината, но не буташ светодена.

Ахааа, тоест продължителността си я има (както в природата), но интензитета е друууг. Супер, много благодаря!
Сега малко ъпдейт.
Направих както колегата niki_o ме посъветва. Вече светя 7 часа на 100%, газа върви час по-рано за да се насити уж коритото и започнах да добавям доста по-малки дози тор.
Сега, кабомбата се пръска да расте харабия. Леко ми кафенеят листата, не знам защо не стоят ярко зелени ...
понасадих малко преди време някаква криптокорина фламинго мини - и от нея забелязвам нови листа. От Cryptocoryne Nevellii също забелязвам нови листа.
Алтернатерите си заминаха геройски, смених голямата с Червена ротала, чакам резултат.
Скоро набучих и Lilaolepsis и sagitaria sabulata. Защо, ами много просто, само това имаха в магазина за акваристика :D, а не исках дъното да стои празно.
Забелязвам по Cryptocoryne Nevellii, по камъните, по стъклата както и по Cyperus Helferi кафеви налепи. Възможно ли е да са водорасли? Ако да, тези водорасли не се ли развиват в нискоосветени аквариуми?
Друго, по Cyperus Helferi и по флейтата на филтъра има доооста нишковидни и това растение продължава да загива. Възможно ли е пък на него светлината да му идва много?
Пуснах 2-3 хелени, че положението с охлювите започна да излиза извън контрол. Също и 2 анциструса с идеята да пасат нещо, евнтуално. Както и 2-3 барбуса, че ги отскубнах от големия аквариум да не гонят скалариите.
В аквариум BG ми предлагат редовно Gyrinocheilus aymonieri. Само че като се поразчетох нещо агресивни ми се виждат като че ли. Някой да е боравил с тея индивиди, полза?
Чудих се дали да не мушна и някоя друга неритина и ако успея да намеря отоси. Знам за отосите, че трудно се отглеждат. Мисля да ги взема с идеята да се борят с водораслите, но ... не знам доколко ще се получи.
Предварително благодаря на всички забъркани, света има нужда от хора като вас!  *bg*  *privet*
Прилагам и някоя друга снимка:

niki_o

Ципериус Хелфери е доста претенциозно и с дълъг период на адаптация. Ще хвърли почти всички стари листа и да има водорасли по тях е ....нормално.Щом Кабомбата върви то значи си на прав път-когато една китка върви то тя издърпва всички излишъци и помага на другите.Режи и бучкай орязаното в грунда=нека папка.
Аз още не съм попадал на риба която да чисти подобни водорасли и няма смисъл да вземаш ако е само за това-виж зелен налеп по камъни може да бутат,но не и нишковидни.Неритините са добри,но осират с яйца навсякъде и не ме кефи особенно-обаче имам де :-P
Кафевите водорасли са нормални за нов аквариум-следваща фаза е зелени :-D
Никой никога не е казвал че в един аквариум могат да вървят всички растения които искаме,за това се стартира с повечко видове и което върви се доразсажда,а с узряването на аквариума може и други да се добавят.
Успех и за напред с проекта *THUMBS UP*

Lightning_boy

Значиии никакви риби повече няма да бухам вътре. За неритините... знам щото в големия бях пуснал, така им се радвах и ... всичко побеля от яйца  :'(   :-D  :-D 
За кафевите водорасли - не знаех. Но някъде из темите четох, че един колега Evgeni200 беше писал, че стабилен аквариум се създава за около 5-6-7 месеца, затова и смятам, че още се води нестабилен моя.
А за това, че китките няма да издържат всички, колегата Bunzip2 още в началото ме светна, че с времето ще си покаже коя китка мога да гледам и коя не.
А кабомбата я буча харабия като чесън, скоро ще трябва да раздавам (ако някой иска разбира се).
Благодарности отново и здраве желая на всички! Ще ви държа в течение на нещата ; )

bunzip2

Кафевите са точно, защото си стартирал скоро. Ще преминат. По стари и загиващи листа е нормално да тръгнат всякакви водорасли. Ако имаш възможност, режи и махай такива листа, или загиващи растения.
Като цяло - дай му време на аквариума. Да знаеш, че всяка промяна, която правиш, резултата започва да се отразява леко след около 10-тина дни минимум, така че не променяй нещата. Ако правиш промени, давай му поне 2 седмици време, за да видиш как е подействала промяната.

_Kirilov

На преден фон по средата какво е растението ?

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 28.01.2025 11:49На преден фон по средата какво е растението ?

Това, което прилича на коса мината с машата е Lilaolepsis-a  :-D , ако него визираш. Зад него е Sagitaria-та.

Lightning_boy

Пичове, днес правих тестове в коритцето, понеже сякаш нещата с водораслите се задълбочават.
Единственото нещо "не в норма" са нитратите (NO3). Сега, чета из форума, че това за растителен аквариум не е проблем, а напротив. Хубаво е да има по-високо съдържание на нитрати.
Тъй ли е или както винаги в това хоби - "зависи, Жорка, зависи"  :-D

niki_o

В аквариума в мазата Нитратите са около 100,в Белия са около 50 ,а в Черния са под 25.....само там се появяват водорасли :-D
Така че по мой опит добре е да ги има ;-)

Lightning_boy

Цитат на: niki_o - 09.02.2025 22:19В аквариума в мазата Нитратите са около 100,в Белия са около 50 ,а в Черния са под 25.....само там се появяват водорасли :-D
Така че по мой опит добре е да ги има ;-)

В интерес на истината, точно към ниската граница стоят ... 30-тина са някъде. Може и затова да избуят така водораслите.
Бях се насилил с едни туби да сменям днес вода, ама явно ще прескоча тази процедура :D Чакам търпеливо и ще видя след седмица какво е положението.

Lightning_boy

Здравейте, малко да поразбутам нещата, ама по-скоро с въпрос, който не е баш по темата.

За аквариума взех един Wi-Fi контакт, но не го ползвам защото в гаража връзката е слаба и контакта не сработва през приложението. Намерих си друго решение.
Въпроса е, че този контакт го засилих на село и ... там на Wi-Fi мрежата не мога да го закача. Приложението намира контакта, но не може да се свърже с него.
Нета там е 4G, минава през рутер и така се ползва безжичната връзка.
Някакви предположениея от какво може да бъде?
Взех го при мен в апартамента и се закачи за 2 секунди буквално. Там - не може.

kinsman

Пробвай с ресет на контакта. Имам един който работи ако му се работи. Иначе даже приложението не го вижда.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 26.05.2025 18:30Пробвай с ресет на контакта. Имам един който работи ако му се работи. Иначе даже приложението не го вижда.

Пробвах го тва сигурно 10 пъти.
Четах из нета за някакви много шано "похвати" ще пробвам тези дни да видя какво що.
Мерси много!

Similar topics (5)

14179

Започната от dfdid

Публикации: 21
Прегледи: 13018

12436

Започната от Demo``

Публикации: 17
Прегледи: 11942

16815

Публикации: 17
Прегледи: 8653