• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.02.2025 09:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mushroom

То за варианта със супата все още не е късно : - D
Но пък ако се случи, ще върнеш крачка, две, три назад и пак изчакваш. Търпение и упоритост му е майката.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 07.01.2025 10:00То за варианта със супата все още не е късно : - D
Но пък ако се случи, ще върнеш крачка, две, три назад и пак изчакваш. Търпение и упоритост му е майката.

Много си прав за гювеча  :-D  :-D  Смених 40% водица, увеличих осветлението и спрях да торя за сега.
Пуснах по един балон както ме посъветва колегата и чакам. Уж заръчак китки, ама нещо не са звъннали, че са ги пуснали, ама и това ще стане  *privet*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

Цитат на: Lightning_boy - 06.01.2025 09:51Супер, благодаря за съветите но от темата, която бях чел тук останах с впечатление, че след като само светлината ограничава растежа, то би трябвало просто по-бавно да растат растенията при тези условия. 
И понеже не виждах промяна, реших че някъде бъркам с останалото, и затова не съм се напълвал с осветлението за да не стане всичко супа от водорасли.
Благодаря за съветите.
Ще задействам нещата и ще кача снимки пак по някое време.

Така е, но ограничаваш с интензитет, а не с продължителност на светене. 4 часа е добър светоден през първата седмица, когато растенията още се адаптират. След това вдигаш с по час на седмица. На третата седмица вече си на 6 часа, а на 5-тата си на 8 часа и оставяш така.
Вече следиш дали идва силна или слаба светлината, но не буташ светодена.

Lightning_boy

ЦитатТака е, но ограничаваш с интензитет, а не с продължителност на светене. 4 часа е добър светоден през първата седмица, когато растенията още се адаптират. След това вдигаш с по час на седмица. На третата седмица вече си на 6 часа, а на 5-тата си на 8 часа и оставяш така.
Вече следиш дали идва силна или слаба светлината, но не буташ светодена.

Ахааа, тоест продължителността си я има (както в природата), но интензитета е друууг. Супер, много благодаря!
Сега малко ъпдейт.
Направих както колегата niki_o ме посъветва. Вече светя 7 часа на 100%, газа върви час по-рано за да се насити уж коритото и започнах да добавям доста по-малки дози тор.
Сега, кабомбата се пръска да расте харабия. Леко ми кафенеят листата, не знам защо не стоят ярко зелени ...
понасадих малко преди време някаква криптокорина фламинго мини - и от нея забелязвам нови листа. От Cryptocoryne Nevellii също забелязвам нови листа.
Алтернатерите си заминаха геройски, смених голямата с Червена ротала, чакам резултат.
Скоро набучих и Lilaolepsis и sagitaria sabulata. Защо, ами много просто, само това имаха в магазина за акваристика :D, а не исках дъното да стои празно.
Забелязвам по Cryptocoryne Nevellii, по камъните, по стъклата както и по Cyperus Helferi кафеви налепи. Възможно ли е да са водорасли? Ако да, тези водорасли не се ли развиват в нискоосветени аквариуми?
Друго, по Cyperus Helferi и по флейтата на филтъра има доооста нишковидни и това растение продължава да загива. Възможно ли е пък на него светлината да му идва много?
Пуснах 2-3 хелени, че положението с охлювите започна да излиза извън контрол. Също и 2 анциструса с идеята да пасат нещо, евнтуално. Както и 2-3 барбуса, че ги отскубнах от големия аквариум да не гонят скалариите.
В аквариум BG ми предлагат редовно Gyrinocheilus aymonieri. Само че като се поразчетох нещо агресивни ми се виждат като че ли. Някой да е боравил с тея индивиди, полза?
Чудих се дали да не мушна и някоя друга неритина и ако успея да намеря отоси. Знам за отосите, че трудно се отглеждат. Мисля да ги взема с идеята да се борят с водораслите, но ... не знам доколко ще се получи.
Предварително благодаря на всички забъркани, света има нужда от хора като вас!  *bg*  *privet*
Прилагам и някоя друга снимка:

niki_o

Ципериус Хелфери е доста претенциозно и с дълъг период на адаптация. Ще хвърли почти всички стари листа и да има водорасли по тях е ....нормално.Щом Кабомбата върви то значи си на прав път-когато една китка върви то тя издърпва всички излишъци и помага на другите.Режи и бучкай орязаното в грунда=нека папка.
Аз още не съм попадал на риба която да чисти подобни водорасли и няма смисъл да вземаш ако е само за това-виж зелен налеп по камъни може да бутат,но не и нишковидни.Неритините са добри,но осират с яйца навсякъде и не ме кефи особенно-обаче имам де :-P
Кафевите водорасли са нормални за нов аквариум-следваща фаза е зелени :-D
Никой никога не е казвал че в един аквариум могат да вървят всички растения които искаме,за това се стартира с повечко видове и което върви се доразсажда,а с узряването на аквариума може и други да се добавят.
Успех и за напред с проекта *THUMBS UP*

Lightning_boy

Значиии никакви риби повече няма да бухам вътре. За неритините... знам щото в големия бях пуснал, така им се радвах и ... всичко побеля от яйца  :'(   :-D  :-D 
За кафевите водорасли - не знаех. Но някъде из темите четох, че един колега Evgeni200 беше писал, че стабилен аквариум се създава за около 5-6-7 месеца, затова и смятам, че още се води нестабилен моя.
А за това, че китките няма да издържат всички, колегата Bunzip2 още в началото ме светна, че с времето ще си покаже коя китка мога да гледам и коя не.
А кабомбата я буча харабия като чесън, скоро ще трябва да раздавам (ако някой иска разбира се).
Благодарности отново и здраве желая на всички! Ще ви държа в течение на нещата ; )

bunzip2

Кафевите са точно, защото си стартирал скоро. Ще преминат. По стари и загиващи листа е нормално да тръгнат всякакви водорасли. Ако имаш възможност, режи и махай такива листа, или загиващи растения.
Като цяло - дай му време на аквариума. Да знаеш, че всяка промяна, която правиш, резултата започва да се отразява леко след около 10-тина дни минимум, така че не променяй нещата. Ако правиш промени, давай му поне 2 седмици време, за да видиш как е подействала промяната.

_Kirilov

На преден фон по средата какво е растението ?

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 28.01.2025 11:49На преден фон по средата какво е растението ?

Това, което прилича на коса мината с машата е Lilaolepsis-a  :-D , ако него визираш. Зад него е Sagitaria-та.

Similar topics (5)

49139

Публикации: 3
Прегледи: 2248

47977

Публикации: 23
Прегледи: 7784

24097

Започната от Bolta

Публикации: 329
Прегледи: 143789

17942