• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

08.07.2025 11:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Препоръки за осветление, торене, сифониране на аквариум

Започната от gssatcc, 16.09.2024 20:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kstoilov

Цитат на: VassetZ - 21.09.2024 11:51Имам същия аквариум. Ползвах същото осветление обаче с две пури и нещата си бяха много добре със светене по 8 часа на ден.
С най-базовата опция за подаване на СО2, която се продава в магазина и с торове Sera Florena, както и таблетките на същия бранд при същия тип грунд.

Подкрепям този съвет, дошъл от практиката.
Подкрепям и колегите - в твоя случай най-удачно ще е торене с топчета в корените на растенията, които са с корени.
В описанието на Маяка пише, че се нуждае от желязо. Растението зад корена бих преместил по-напред, на по-осветено

M14iro

Цитаттака няма да измукваш полезните бактерии от грунда, тоест ще измукваш, но само една малка част

Ами помпата на един канистър , да речем дебит с 2400л/ч като засмуква вода , която минава през филтърната медия да ли засмуква и бактериите?

M14iro

ЦитатНарушаваш и азотния цикъл. Много голяма част от нитрифициращите бактерии се намират именно в грунда, а да не говорим, че по принцип на различни пластове в същия, живеят различни видове бактерии. При сифонирането разбъркваш цялата еко система с гз нагоре. Не го прави, освен ако не е мноого забатачен грунда. Веднъж на 5-6-7 месеца да речем, лек сифон, за естетика само, през другото време си сменяй само вода.
Субстрата  е слаб биофилтър . Да, има нитрифициращи бактерии , но вършат малко работа.  След време субстрата се запушва/както един филтър се запушва/ и потока на вода е слаб  и няма достатъчно кислород за да си вършат добре работата нитрифициращите бактерии.
При сифонираето се прави още една стъпка за по здравословна среда за рибките, тъй като премахваш всички органични отпадъци, които са благоприятна среда за болестотворни бактерии. Дънните сомчета са пример за това. Много често си губят мустаците заради ровенето в субстрата и заболяват от бактериална инфекция. А интересното е , че след време мустаците им се възстановяват 

bunzip2

ЦитатАми помпата на един канистър , да речем дебит с 2400л/ч като засмуква вода , която минава през филтърната медия да ли засмуква и бактериите?

Не, тъй като бактериите се намират предимно в грунда. Във водата има много, ама много малко от тях! Бактериите във филтъра, не са се появили там от засмукване във водата, а са се развъдили поради подходящи условия, включващи аеробна среда и нитрит.

А субстрата, според вида си, може да е много силен биофилтър. Дори може да отмени нуждата от допълнителен филтър.

Иначе, да, проблем със затлачване на грунда действително има, за да се намали този ефект , или да се отложи максимално във времето (години), се използват порьозни грундове. Чист инертен материал, като пясък, не е препоръчителен, тъй като действително води до по-бързо достигане на анаеробна среда, което от своя страна убива корените на растенията (е, не на всички!).
В крайна сметка сифонирането си е процес, който сериозно нарушава биологичното равновесие в грунда, както и премахва наличието на хранителни вещества за растенията.

Водните растения, също както сухоземните си роднини, предпочитат да се хранят през кореновата система.
Липсата на достатъчно хранителни вещества в грунда, водят до пускане на "въздушни корени" на растението, което загрозява външния вид.
Отделно от това, премахването на органиката от грунда, води до нужди от по-сериозно подхранване във водния стълб, като това означава значително по-големи количества нитрат във водата, което от своя страна подтиска проявата на червено оцветяване при много от растенията.
Най-добрия начин за отглеждане на растения е, да се осигури достатъчно богат хранителен субстрат с минимално наличие на торове във водния стълб.

Така че - сифонирането на грунда - твърдо не, ако става дума за грижа за растенията. По-скоро трябва да се помисли предварително, как да се състави субстрата, така че да се избегне проблема с бързо настъпване на пълна анаеробност. Вече се продават много подходящи грундове, които решават проблема без да се налага човек да се впуска в приключения с бъркане на домашни субстрати или да мисли за сифониране  *privet*
Имал съм аквариуми, в които с години не е сифонирано, и не е имало абсолютно никакви проблеми. Някои от тях са били и с чист речен пясък.
Понякога е достатъчно и наличието на повече растения, чиито корени отделят кислород в субстрата и по този начин предотвратяват или най-малкото забавят пълната анаеробност в грунда.

П.П: Като добавка, искам да подчертая, че в грунда трябва да се стремим да постигнем определена анаеробност. Грунд с висок редокс потенциал е силно аеробен, което също не е добре за растенията! За да работят корените правилно и да усвояват най-вече желязо и макро елементи, трябва редокс потенциала да е умерен и средата да е частично анаеробна. Натрупаната органика помага да се постигне това.

kstoilov

Цитат на: bunzip2 - 24.09.2024 02:42Така че - сифонирането на грунда - твърдо не, ако става дума за грижа за растенията. По-скоро трябва да се помисли предварително, как да се състави субстрата, така че да се избегне проблема с бързо настъпване на пълна анаеробност.
Какво точно разбираш под сифониране на грунда - яко бъркане в грунда и/или засмукване от него със сифона ли?
Аз минавам със сифона леко над грунда, без да засмуквам от него, колкото да обера натрупаната органика и загниващи листа. Та се чудя, това пречи ли?

bunzip2

mushroom

Този направо много нежно действа. ( - :
Аз вадя много гняс от единия аквариум. Водата ми е понякога кафява и мирише на блато. Но както писах и преди, сифонирам само зад предното стъкло (както и човека от видеото прави). Това е аквата с едра фракция кварцови камъчета от детските площадки. ( - :
Другата аква е с речен фин пясък. Направо е като морски. Той беше за коридорасите, ама отива в историята. Чакам да дръпнат малките анциструсчета и го приключвам. Та там сифоних половиния аквариум, където мога да бръкна. Но тогава беше доста натоварен с 2 големи анциструса и ~ 20-22 големи коридораса на 70л.

M14iro: Само да вметна, че никога съм нямал проблеми с муцуните на коридорасите. Уморявал съм ги от топлина, уморявал съм ги с глутералдехид, като изтървах шишето в аквата. Но не съм забелязал да умират от нещо като загниване по муцуните им.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kstoilov

Даа, както предполагах. Това определено е груба намеса.

M14iro

ЦитатM14iro: Само да вметна, че никога съм нямал проблеми с муцуните на коридорасите.
Ти  не си , вероятно ги храниш достатъчно  за да не ровят  да търсят храна ,но в бъдеще може да има  вероятност да имаш... Други са имали този проблем , както и аз .Това не винаги става  , но става.
Нитрифициращите бактерии си правят биофил , който е слепнат за някаква повърхност, в него  живеят , растат и т.н. Със сифониране едва ли е вероятно да се премахне нитрифициращи бактерии от субстрата, дебита на сифона е малък /нисък/няма силата да направи това. Една помпа на  канистър  има по голям дебит и струята на водата като преминава през филтърната медия ,тръбите и маркучите не притеснява/премахва/  по никакъв начин  колониите от бактерии. Имай предвид , че  по стените на  тръбите и маркучите също има колонии от бактерии.

kstoilov

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 16:08Имай предвид , че  по стените на  тръбите и маркучите също има колонии от бактерии.
То сигурно има, но като чистя тръбите на филтъра, такава гняс излиза, че не знам кое е по-добре: бактериите или мръсотията. Същото е сигурно със сифонирането. Явно трябва да се намери баланса.
За сомчетата сигурно си прав, аз имах едър грунд и така и не успях да завъдя коридораси, дори след няколко опита.

M14iro

ЦитатА субстрата, според вида си, може да е много силен биофилтър. Дори може да отмени нуждата от допълнителен филтър.

Ако гледаш много малко риби и вероятно много растения,но колко не знам . Все още не съм намерил някакво проучване , което да казва колко...Гледал съм доста клипове в тубата, но  не казват нищо за състоянието на рибите. Само в един , човека каза , че са му умрели доста риби, но е закупил нови.   Но сам по себе си  субстрата не е добър биофилтър.
Даяна Валстад е отглеждала риби и растения без филтър , но рибите и се разболяват и по късно казва , че трябва да има филтър.
Ето едно  проучване , което казва , че 80% от нитрификацията се извършва от филтрите https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0113515
Малка извадка : Азотните баланси за три сладководни аквариума показват, че активната нитрификация чрез аквариумни биофилтри представлява ≥81–86% от общото преобразуване на азота в аквариума.
Проведен  е тест , колко добър е субстрата като филтър. https://aquariumscience.org/index.php/6-5-2-substrate-as-a-filter/

M14iro

Цитат на: kstoilov - 24.09.2024 16:19То сигурно има, но като чистя тръбите на филтъра, такава гняс излиза, че не знам кое е по-добре: бактериите или мръсотията. Същото е сигурно със сифонирането. Явно трябва да се намери баланса.
За сомчетата сигурно си прав, аз имах едър грунд и така и не успях да завъдя коридораси, дори след няколко опита.
Жалко за коритата ти.
Аз имам панди и се въдят. Като 'сифонирам' не точно сифонирам , тъй като имам пясъчен субстрат -0.2-1.0мм. само обирам от горе с маркуч и  тръба , ги виждам малките щъкат  м/у растенията и внимавам да не засмуча някой мъник
Както знаеш , има си филтър за бактериите , всичко друго се чисти както трябва, един от начините ако искаме здравословна среда.
Един колега направи тест на дебита на филтъра , преди да ги изчисти маркучите 420л/ч. и след като ги почисти  800л/ч, Аз не можах да повярвам. Надявам се , че е нямало основание да лъже затова.   

mushroom

M14iro: Храня ги обилно, ама ровят си, то дето се вика им е в гена да човъркат дъното. Аз и затова в другия им сложих пясък и там направо заравят муцуните.
А като ги оставяш малките, намират ли си храна, за да пораснат?
Много хубава дискусия се получи, поздравявам ви колеги. Ей на това му се вика да дискутираш. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kstoilov

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 17:28Един колега направи тест на дебита на филтъра , преди да ги изчисти маркучите 420л/ч. и след като ги почисти  800л/ч, Аз не можах да повярвам. Надявам се , че е нямало основание да лъже затова.   
О, да, то и с просто око се вижда. Маркучи, импелер, ватите...

Цитат на: M14iro - 24.09.2024 17:28Като 'сифонирам' не точно сифонирам , тъй като имам пясъчен субстрат -0.2-1.0мм. само обирам от горе с маркуч и  тръба , ги виждам малките щъкат  м/у растенията и внимавам да не засмуча някой мъник
Така правя и аз, отгоре-отгоре. Затова попитах. Поне се научих, че грубите намеси не са препоръчителни

M14iro

ЦитатM14iro: Храня ги обилно, ама ровят си, то дето се вика им е в гена да човъркат дъното. Аз и затова в другия им сложих пясък и там направо заравят муцуните.
А като ги оставяш малките, намират ли си храна, за да пораснат?
Много хубава дискусия се получи, поздравявам ви колеги. Ей на това му се вика да дискутираш. ( - :

В началото , когато ги имах , хранех  по малко и имах един побойник - рамирезе, което ги гонеше и не им даваше да ядат спокойно,  ровеха често и имах доста сомчета с 'паднали' мустаци дори и с ерозирали устенца. Сега им давам повечко храна и не е така, живи и здрави са.

Не знам mushroom, но предполагам си намират нещо за хапване,моите растат , има разлика с времето...  *privet*

Similar topics (5)

56188

Публикации: 3
Прегледи: 1981

54423

Публикации: 1
Прегледи: 2427

58115

Започната от Vesko359

Публикации: 28
Прегледи: 8459

49915