• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 20:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Кислородна бутилка от пожарогасител?

Започната от rookie_gyn, 11.04.2006 10:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rookie_gyn

Моля Ви, ако някой знае начина по който трябва да се обработи бутилка от пожарогасител /в смисъл, дали трябва да се отвори предварително и да се почисти от остатъците от предишното съдържание, вид разтвор с който да се почисти преди да я заредя с кислород/ и цялата тази процедура нека даде малко акъл?

zmeq

Малко страничен въпрос  :oops:
За какво ти е този кислород?

rookie_gyn

И за гмуркане става ако не е промишлен/ и за други дейности.

Ilianidis

Ако говориш за гмуркане с кислород,а не въздух ,там нещата са малко по-различни и внимавай!Не го практикувай да не стане беля,получава се замайване.Използва се тоя трик само в определени случаи,за да няма изхвърляне на газове ,които да издадат водолаза къде се намира/военни истории/.Иначе щом бутилката е била за кислород,иди обратно в някой клон на пожарната,там оправят изпитват подобни бутилки,за пълнене ще търсиш някъде промишлени гаазове.Да не транспортираш риби?!

rookie_gyn

За много работи ми трябва, но номерът е, че щом издържа на налягането на кислорода, ще издържи и на въздуха. Рядко се гмуркам с апарат, защото има кисонна болест и ме е шубе малко. Но това лято ще пробвам тази бутилка, естествено ако се получи. Та мисълта ми беше - ако я заредя направо с 02 няма ли да се получи едно голямо БУМ!!!

Ilianidis

Доколкото ми е известно  кислорода в големите бутилки е със 150атм .И мисля че е втечнен.А въздуха под налягане  за водолази е пак толкова,но е газообразен.Ако това е пожарогасител има голяма доза риск.Допитай се до специалист или вземи кислородна бутилка.Каква е тая кисонна болест???Забравил съм я май.Но до 10м дълбочина е безопасно с апарат,не се насища кръвта с разтворени газове,дотолкова че да предизвика емболия.Може директно да се изплува без раздишвания.За по-големи дълбочини трябват раздишвания през 3-5м при изплуване с цел освобождаване на поетия газ в кръвта.

rookie_gyn

за това говорим- за насищането на газове в кръвта. Аз не далдисвам на големи дълбочини- само по крайбрежните скали- там е до 3-4 м, но не ми стига въздуха и не издържам много под водата. Пък и то покрай скалите е най-интересно. Има си всичките рибки които можеш да удариш с харпун. А миналата година хванахме два малки калкана- диаметиър 10-15 см, и се зачудих дали може да се гледа в по-голям аквариум, та ако знае някой да дава акъл, ще е доста атрактивна гледка

rookie_gyn

Щом твоята СО2 система е от пожарогасител, защо кислородната пък да не стане?Все пак преди да я заредиш с СО2 си извършил някаква дейност, нали?

lz3cv

Доколкото се интересувах от кислород за да си направя малък оксижен, бутилката трябва да е идеално чиста и на всяка цена обезмаслена отвътре. Кислорода не търпи масло. Казвали са ми че се взривява. Така че имай го предвид. Може да питаш тези които зареждат. А другото е че СО2 е под 50 атм. налягане и бутилката от пожарогасител е разчетена за толкова. Със запас разбира се. Но не знам дали ще издържи налягане от 150.. Това си е 3 пъти повече.  :roll:

Longanlon

страх те е от кесонна болест, при условие, че хиляди водолази дневно се гмуркат без да се притесняват от нея, а не те е страх да заложиш дишането си за на нещо, което даже не е сигурно дали няма да избухне...

странен човек...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

rookie_gyn

Не би трябвало да избухне. Говрих с хората  които зареждат О2 в болницата и те ми казаха, че може да се използва пожарогасител. Пък и ако ще гърми ще гърми при тези дето ще зареждат да се надяваме не при мен. Ама така и никой не ми отговори на въпроса- трябва ли и с какво да я обработя преди първото зареждане? То и без това ще бъде само пробно, даже ако трябва неколкократно ще я изпитам преди да я пробвам.

discus

Цитат на: "rookie_gyn"Не би трябвало да избухне. Говрих с хората  които зареждат О2 в болницата и те ми казаха, че може да се използва пожарогасител. Пък и ако ще гърми ще гърми при тези дето ще зареждат да се надяваме не при мен. Ама така и никой не ми отговори на въпроса- трябва ли и с какво да я обработя преди първото зареждане? То и без това ще бъде само пробно, даже ако трябва неколкократно ще я изпитам преди да я пробвам.

За да я обработиш , измиеш или както искаш го кажи трябва да махнеш винтила на бутилката, който така или иначе няма да ти свърши работа за твоята цел(гмуркане) и въобще за кислород, за тва дали трябва да я чистиш нямам представа. Има пунктове които "надуват" бутилките с примерно налягане, и ти освидетелстват бутилката че е годна.

rookie_gyn

Е това е вече някакъв отговор. То е кран и се поставя след това друг, а на него редуцир винтил.Благодаря

Ilianidis

Приятел,ако наистина ти е и за гмуркане,не си залагай живота на карта.Не знаеш вътре какво и е покритието,не знаеш кога някой ден ще се пръсне и т.н.Вземи си специална за кислород и да ти я изпитат където трябва.И моята е от пожарогасител,изпитаха я при 250атм,но в устата си от нея кислород няма да пъхна.На един руснак така му беше се сцепила в колата ,че я беше направила на пестил,недай си боже да е до тебе ако стане.Аз бях водолаз и бутилките ми бяха тежки 30кг,представи си колко са дебели.Така че не е шега тая работа.Да не говорим че тези къде я пълнят не са балъци и ако не съответства на стандарта,въобще няма да си направят труда и изключението да го направят.И още нещо,с две големи от тези руските...сега са по нови и е една голяма разбира се...въздуха ми стигаше за около 45 мин с резервата при около 10-15 м дълбочина,а тоя малък плювалник т.е. пожарогасителя дори и 150 да ти го напълнят ще си дръпнеш два три пъти с пълни гърди и свършила.

rookie_gyn

Сигурно и аз не бих я натъпкал в устата си, но мисълта ми беше едно за обработката и второ, все пак не съм профи на тема газове, тези които ги пълнят, дали не се будалкаха в края на краищата с мен. А би ли ми описал процедурата която ти приложи при обработката на твоята, естествено при условието че не е тайна?

Similar topics (5)

14819

Публикации: 6
Прегледи: 7507

7339

Започната от Birhan

Публикации: 1
Прегледи: 3435

26269

Започната от kdravia

Публикации: 1
Прегледи: 4382