• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 00:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Завръщане в детството или иначе казано моя нов аквариум

Започната от zlobjul, 01.01.2015 10:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zlobjul

Значи сомчетата бяха анциструси - обикновени анциструси . Ако е от незацепения аквариум , защо неоните нямат никакъв проблем ?

zlobjul

Взех си още 4 неона , така че станаха общо 6 , а днес жената, да ме изненада, взела 3 розово данио и 2 раирано данио . Мисля да взема още 2 сомчета и с това да приключа. Мислите ли, че ще им е много гъсто на рибките ?

Caxapa

Не мога да им хвана бройката вече  какво е оцеляло   но с тези които сте добавили и вече става пренаселено. Освен това на толкова пресен аквариум не е добре да се добавят  изведнъж   по много риби. Скоро може би ще има и дръга тема с неприятни последици за обитателите. Дано не е така все пак.

zlobjul

Знам , ама жената не ме пита . Дано да оцелеят . Общо в момента са 11 рибки = 6 неона , 3 розово данио и 2 раирано данио. Може ли да взема и 2 сома след 2-3 седмици и с това да приключа или ще е много тясно ?

Caxapa

Аз ще си замълча. Твое право си е кое да слушаш...жена си   или съветите тук във форума.
В случай, че промениш мнението си в ляво  на екрана има едно изкачащо меню с много-много полезни статии за начинаещи. Там е описано всичко, стъпка по стъпка като също така  в профила на всяка  риба условията в които се отглежда.
Приятно четене!
Както ти казах, си на границата с тези рибки и всяка следваща ще натовари  системата от което следват само  проблеми, особено за начинаещ като теб.

zlobjul

Цитат на: Caxapa - 12.01.2015 08:16
Аз ще си замълча. Твое право си е кое да слушаш...жена си   или съветите тук във форума.
В случай, че промениш мнението си в ляво  на екрана има едно изкачащо меню с много-много полезни статии за начинаещи. Там е описано всичко, стъпка по стъпка като също така  в профила на всяка  риба условията в които се отглежда.
Приятно четене!
Както ти казах, си на границата с тези рибки и всяка следваща ще натовари  системата от което следват само  проблеми, особено за начинаещ като теб.
Аз чета и знам че трябва постепенно да се населява аквариума , знам и че бързам. Ама като ми е застанала на врата с една торбичка с рибки , какво в тоалетната ли да ги изсипя - свършен факт. 

NO CARRIER

Ако умре някоя рибка и я сложи на видно място, за да се усети, че не бива така.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Caxapa

По-скоро да седнат и прочетът заедно темите за начинаещи за да възпрепятстват  евентуални проблеми с аквариума. Най малкото да обясни какво може да се случи като естествено  не пропусне и финансовата страна. Жените чуват тези  нюанси на паричен звонк!  :-[

zlobjul

Добре , разбирам , че вече съм на максимума риби - обаче , чисто информативно - препоръчително ли е да имам сом в аквариума ? Може ли без сом в един себеуважаващ се аквариум ? Препоръчително ли е ако взимам сом - да взимам чифт от него , а не една бройка ?

Между другото , взех си потопяем термометър и хубав нагревател на Tetra . На всеки 5-6 дена сменям 1/4 от водата и бухам Био Нитривек - около 2 капачки.

Ivan_S

Цитат на: zlobjul - 12.01.2015 12:29
Добре , разбирам , че вече съм на максимума риби - обаче , чисто информативно - препоръчително ли е да имам сом в аквариума ? Може ли без сом в един себеуважаващ се аквариум ? Препоръчително ли е ако взимам сом - да взимам чифт от него , а не една бройка ?

Между другото , взех си потопяем термометър и хубав нагревател на Tetra . На всеки 5-6 дена сменям 1/4 от водата и бухам Био Нитривек - около 2 капачки.

Не е задължително да имаш сом или няколко сома. Рибите ти и без това са достатъчно за обема на аквариума. Макар да не видях колко литра е, не ми изглежда да е повече от 30-35 л. Аз нямам сомове, а не е като да няма какво да се чисти. Е, всичко се ОК и без тях.

П.П. Защо "бухаш" по 2 капачки Нитривек? По толкова се пада според предписанието или толкова ти харесва на теб? Само вмятам, че ако наливаш над предписаната доза, просто си хабиш стартера. Все пак трябва да има достатъчно храна за бактериите. За тези, за които няма храна ще загинат и само ще си изхабил стартера. Като всеки живот в природата, така и тези бактерии трябва да се поддържат от нещо. Само до определено време ще съществуват просто така ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

yasenst

Това с бухането на две капачки е мнго добро  :-) Шишенцето на Нитривека е разграфено, а като отлепиш етикета, ще намериш и инструкциите, кога и по колко да сипваш.

zlobjul

45 л. е аквариума , по предписание се сипва една капачка на 25 л. , затова слагам около 2 капачки .

Caxapa

Значи реално има вода ололо 38 до 40 литра.  45 литра по външни размери акко не се лъжа са параметрите. Като сложиш грунд, ратения, "съкровища"  Акрополи и други такива + филтър и останала техника.....обема на водата намаля.

zlobjul

Ами може би е по-малко, ... но го купих за 45 л. :

Размери (Дължина/Ширина/Височина) мм:  420 х 260 х 470.

Обем по спецификации на производителя: 45 л

yasenst

Не съм сигурен дали капачката е мерителна. Аз ползвам разфасофката от 50мл. и си следя количечеството, по разграфенията на етикета. Но може и аз да не съм запознат с този номер с капачката  *DRINK*

Similar topics (5)

51605

Публикации: 3
Прегледи: 3283

57686

Публикации: 22
Прегледи: 7584

48227

Публикации: 6
Прегледи: 5809

55083

Публикации: 2