• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.05.2024 00:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Завръщане в детството или иначе казано моя нов аквариум

Започната от zlobjul, 01.01.2015 10:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DPI

Дават го да се мери и с капачката. Лично аз ползвам спринцовка.
По отношение на размерите на аквариума, ползвай калкулатора. Прочети и темите, не е излишно. Иначе темата се отплесва в стил "Едно си баба знае, едно си бае".

yasenst

Научих нещо ново, мерси  :-) И без това недовиждам, може и от ракията да е  *CRAZY*

zlobjul

Ето , човека научи нещо ново. И аз научих много нови неща. Вие само четене , та четене , хората се учат и като си говорят - нали затова е форума - да си говорим. Освен това и чета - спокойно. Просто има неща, които не ги пише - от сорта на "трябва ли ми сом в аквариума?" , или поне хубаво ли е да имам? С калкулатора излиза 51,3 л. , демек може би си е 45 л. чист литраж, както е написано по спецификации . Демек по мои сметки , мога да сложа и един - два сома . ( изхождайки от статията че за 1 см. рибка трябва 1 л . вода - приблизително ) 6 неона по около 2,5 см = 15 л . вода , 3 розови данио по около 3,5 - 4 см. = 12 л. вода , 2 раирани данио по около 5см. = 10л . вода = общо 37л. вода . Тоест остава малко за един сом .

Caxapa

Рибите ги смяташ по настоящ размер а се смятат по максимален който достигат. Останалото за добавяне на още риби няма да коментирам. Каквото съм казал съм го казал а и колеги също. 
Колкото до четенето..Ми недей да четеш тогава!  Сдъвкано на бебета се дава  само.
Колкото и да съм ироничен но не се стърпях.

zlobjul

Еми аз съм бебе в акваристиката. Освен това пак казвам, че чета.
Накрая ще ида да взема един 120 л. аквариум и да се приключи  :-D

Ivan_S

Цитат на: zlobjul - 12.01.2015 17:48
Накрая ще ида да взема един 120 л. аквариум и да се приключи  :-D

Хич няма да е зле, между другото :-D. Колкото повече, толкова повече. Така е казала една мечка. Пък и много литри = по-малко грижи (в см. по-стабилен аквариум).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

discusfen

Както има растения за заден,среден,преден план така има и риби за горен,среден,долен слой на водата.Той аквариума говори ама няма кой да го чуе.Ако рибите са при теб повече от 30 дена и видимо не растат значи им е тясно.Ас моите ги гледам кат риба ,кат вода.Чстя им сутрин,обед ,вечер  опреснявам води пера филтри храня ги.Само с това се занимавам.Аквариума си е твой,ти решаваш колко време може да му отделиш за поддръжка.

zlobjul

Ами аз работя предимно от вкъщи , така че не ми е проблем да им отделям повече внимание - и гледам да го правя. Знам, че не е хубаво да им се сменя често водата , иначе мога да го правя всеки ден - отнема ми 10 мин . Купувам скъпи препарати , уреди , храни - поддържам го , сменям вода на 5-6 дена , чистя го , не ги прехранвам, и тн . , така че смятам че се грижа добре за него ... като изключим , че много избързах с пускането на рибките . Между другото вече им по широко , едно от розовите данио токущо го намерих във филтъра ... Сега виждам , че е хубаво да престоят поне един ден в отделен аквариум преди да ги пусна при другите, и това ще направя , просто жената ме изненада , мислех поне 3 седмици да не добавям нови риби ... Абе ще взема и по голям аквариум един ден , но исках първо да изкарам една година с по-малък и да видя как е ...

kalin09

Нитривека не се ли дозира по литрите СМЕНЕНА вода?

zlobjul

Цитат на: kalin09 - 13.01.2015 08:36
Нитривека не се ли дозира по литрите СМЕНЕНА вода?

Не , дозировката е за аквариумна вода - 1 капачка за 25 л. аквариумна вода . Поне за препарата , който аз имам . Чета, че стария Нитривек имал различна дозировка от новия .

discusfen

Десет милилитра на 25 литра вода е най точната дозировка за седмица.Шишетата с нитривек са различни по големина с малки,средни,големи капачки.

DPI

 *offtopic
Цитат на: Ivan_S - 12.01.2015 17:58
Хич няма да е зле, между другото :-D. Колкото повече, толкова повече. Така е казала една мечка. Пък и много литри = по-малко грижи (в см. по-стабилен аквариум).
И аз искам и си мечтая!

zlobjul

Пак включване - едното ми розово дарио е гърбаво и дръгливо с бледи цветове (такова го е взела жената) , абе да го кажем направо си е риба в неравностойно положение.
2 дена лежа на дъното , но когато го храня се раздвижва и яде. Днес е по-активно и си плува ( с тая гърбица , движенията изглежда му причиняват усилие). Четох, че деформациите се получавали от кръвосмешение и така се раждали. Все пак можете ли да ми дадете някакви съвети и как бих могъл да разбера дали е болен или просто си е такъв ? Как бих могъл да го лекувам ?

Similar topics (5)

52637

Публикации: 17
Прегледи: 7836

58955

Публикации: 0
Прегледи: 1908

50533

Публикации: 4
Прегледи: 2524

57142

Публикации: 3
Прегледи: 2435

54848

Публикации: 6
Прегледи: 3117