• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 04:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Унила нова златна рибка - воална телескопка

Започната от belika, 17.11.2014 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Ще си позволя един спам.....Как бе колега  bunzip2? Твоите олЮви от аватара как правят пирамида? Или са с жилка от мечките Маша от цирковете?
Сега сериозно..Предлагам да спрем с вички подобни изцепки..Има си раздел ЛАФЧЕ-колегата го е намекнал и там си пускайте такива бъзни. 

belika

Ето, че и момчетата с пушки и пагони можели да отбелязват присъствието на охлювни пирамиди. @}->--

Ако ще триете, банвате и прочие - сте свободни да го правите, но да страхувате с пушки народонаселението в местния аквариум... *dontknow*

Моята рибка е много по-добре, вече няколко дни захранвана със спринцовка, заглажда косъма и става все по-активна и щастлива. Днес успях да й купя специална храна за бебета воални, с която ще продължим със спринцовката, за да не цапаме водата с жълтъци и чернодробни занапред.

Ето до къде стигнах след съботния пазар + около час пренареждане на интериора. Доста чалгарско се получи, но няма да е за дълго така, а и тъмносиния белгийски грунд в магазина изглеждаше тъмно, а не турско син... Не исках черен грунд, защото искам да си виждам черната телескопка, а не да се слива с грунда. Имаха само 3 пакета от по килограм, не знам с какво да го допълвам, или ще търся зелен, или ще чакам от същия. Тапетът също е чалгарски, но гогато го купувах нямаха по-изчистени. Ще потърся и намеря чисто меко морско синьо в скоро време. Температурата е 20*, вече официално измерена с новия термометър.

Имаме и 2 нови цветя, засадени в коледна стъклена саксийка с керамзит + няколко зрънца аквариумен тор, защото се оказа, че е невъзможно засаждането им в грунда поради твърде недостигащото му количество, скоро ще добавя грунд и цветята ще бъдат засадени както трябва. Роголистникът, не рогоносецът е закачен както преди на две камъчета.

Купих и сложих и аквариумна сол - 1 таблетка на 10 л беше препоръчаната доза, аз сложих 3 таблетки за наличното количество вода, което е между 40 и 50 л.

Термометърърт много ги забавлява. Водата е леко размътена заради шампоана и нитривека, които сипвах със смяната на водата. Занесох вода на място преди преобзавеждането и измериха всички компоненти - отлични са.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F4081%2F034405628.jpg%3Fr%3D0&hash=68f0c1678ce8a67a8f7136952902d797601859bb
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F4081%2F034405629.jpg%3Fr%3D0&hash=cbc4c8013823e4dbac7869424de10e68d8532d09
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F4081%2F034405630.jpg%3Fr%3D0&hash=8e6dfc0ee45dbab1ee1fbb1049e9bf632637c8e3

Снимките са кофти и ето причина да си взема макро обектив...

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

asito

Ако искаш да имаш хубав и красив аквариум:
1.Смени грунда с естествен цвят. Под наклон да е. До предното стъкло да е дебел 3-4см,до задното да е 6-7см.
2.Смени фона с едноцветен-мебелно фолио можеш да използваш.
3.Засади растенията в грунда.
4.Сложи корен или камък да се акцентира в него.
Да питам, освен шампоан, балсам слагаш ли им :) ?

DPI

Радвам се за воалната.
На мен тази коледна саксия въобще не ми харесва, но твой избор.
На съботния пазар продават и едноцветен фон - от едната страна тъмно син, от другата черен. Аsito e прав, че най-подходящ е естествения. Ти ако знаеш аз с ква визия в стил "селска чест" започнах, сега ми е смешно даже.
Предупреждения - не купувай растения от който и да е, можеш да си вкараш в аквата охлюви или пък болести. Ако искаш, на лични мога да ти кажа от кой да купуваш за да не прозвучи като реклама тук. 

П.П. Да си бяхме направили среща на Съботния и аз се мотах да говоря с хора там, не ще не се разминах с някои покупки. Можехме срещата да я озаглавим "Среща на момичетата, любителки на акваритиката".

П.П.П. Asito, пак ще ни предупреждават модераторите, стига с тия шампоани и балсами.

belika

Освен да помоля модераторите да ми преместят темата в лафчето например, или където преценят, за да няма повече притеснения от прелитащи куршуми..?  :-[

Асито, много благодаря за съветите - напълно съм съгласна и май ще се окажа длъжна да ги последвам, макар да ми се искаше да не го правя по класическия модел с грунд с обикновен цвят, май няма да се справя с дизайнването на собствен стайлинг :-[
А хубави камъни и корени като за златни нямаше просто днес - камъните бяха остри, а корените твърде ръбести, искам да намеря нещо по-обличко и безопасно за воалите.

Шампоан сложих, разбира се - нитривек и сол са в ролята на шампоана

Следващата събота , DPI пак ще има пазар, аз живея почти до пазара. Може да се чуем на лични - ще ми бъде приятно да се разходим из пазара.
*DRINK*
Благодаря ти за подкрепата и съветите @}->--

asito

Цитат на: DPI - 22.11.2014 22:45

П.П.П. Asito, пак ще ни предупреждават модераторите, стига с тия шампоани и балсами.
Сори, ама не можах се удържа. Шампоани, балсами, душ гел за тяло, интимни гелове няма в акваристиката. Има подобрители на вода, препарати за вода.

belika

За съжаление отново имаме проблем с моята рибка. Моля за помощ, ако мислите, че имаме място за надежда. *HELP*

Снощи към 17:00 при храненето се случи нещо с рибката, за която ви разказах. Мисля, че другите здрави рибки я притесниха, тя се сепна и погълна въздух. Започна да плува на една страна по повърхността. Не можеше да се изправи, нито да се гмурне към дъното. Преместих я в 5 л. съд с добавена половин чаена лъжичка английска сол, опитах да й дам и белено бланширано грахче. Опита да хапне от грахчето, но не успя.

В английската сол престоя 20 минути. През това време смених 20 л. от водата в аквариума, после я върнах там. Последно бях сменяла пак 20 л. от водата преди 2 или 3 дни.

До към 21:00 сякаш се беше поизправила и поуспокоила.

Днес обаче я заварих на дъното. Помръдва лекичко, диша тежко, или съвсем лекичко, опитва да изплува на повърхността през около 20 минути, но стига до малко над средата на аквариума и пак се връща на дъното.

Мислех, че е swim bladder. Сега вече не знам, след 10:00 ще ида до един близък аквариумен магазин и ще попитам там, да взема ли Сера бактопур? Или нещо друго? Да я отделя ли в друг съд?

Другите рибки са в отлично състояние. Днес не съм хранила никого, и мисля да не храня.

Ivan_S

Ами ... както вече се прокрадна мнението, че просто си купила болна риба, май ще трябва да се приеме това като проблем, а не чак толкова състоянието на водата. Щом другите риби са добре и следваш указанията, ако нямаш все още азотен цикъл, поне със смените държиш добри параметри на водата. Не искам да звуча демотивиращо и отчайващо, но ... не храни прекалени надежди за благоприятен изход, макар понякога привидно отписана риба да се оправя и все едно нищо не е било. Просто имай предвид и свиквай с мисълта, че изходът може и да е друг, не какъвто искаш.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

belika

Благодаря ти за отговора, Иван!

Аз бях наясно от първия ден за тези възможности. Но все ми се искаше да можех да направя нещо. :-(

Edit 10:52: Ходих до магазина, но ми казаха, че по-добре да не взимам лекарства. Казаха да правя бани с престояла вода с аквариумна сол - чаена лъжичка на 5 л за по 10 минути. За съжаление снощи не наточих вода, а чак сутринта към 7:00, и ме е страх, че още не се е изпарил хлора. Забравих да взема подобрител за аквариумна вода /шампоан/, а той снощи свърши. Посъветваха ме да намаля вкарваните мехурчета от пръчката/флейта на помпата във водата, защото можело да има и газова емболия - забелязах малки мехурчета под опашата й сутринта, но сега ги няма. Понатиснах пръчката малко по-надолу и сега почти не влизат мехурчета в аквариума. 

Рибката успява вече да достигне повърхността, успява и да кръстосва аквариума, но пак поляга за малко на дъното.

Дали наистина да не взема да й купя самостоятелен аквариум..? *mislia*

Edit 12:00: Рибката вече час е съвсем добре, поне така изглежда.  *BRAVO*

raiko

Цитат на: belika - 29.11.2014 12:33
... Ходих до магазина, но ми казаха, че по-добре да не взимам лекарства. Казаха да правя бани с престояла вода с аквариумна сол - чаена лъжичка на 5 л за по 10 минути....
Това е съвсем символична доза, която не може да излекува никакво заболяване. Явно от магазина не им е било удобно да ти кажат да не предприемаш нищо и да чакаш...   Все пак, чест им прави че не са ти продали някое скъпо лекарство.

belika

Благодаря ти за отговора, Райко!

Те са много свестни хората в този магазин, съвсем близо са до нас - до пощата срещу ЖП гара Подуяне, не знам как се казва магазинчето, не е голямо. Случайно снощи минах и през някакъв голям зоо магазин до ХИТ и Практикер Люлин, където имаха голяма акваристка секция, взех подобрител за аквариумна вода, и там питах - дадоха ми вегетарианска храна с водорасли на топченца, подпомагала перисталтиката. Казаха, че за всеки случай можело да добавя 1 таблетка от 250 мг. Хлорнитромицин в 10 л. вода и да правим бани от по няколко часа с рибката там, в отделен от аквариума съд, за да не повреди полезните бактерии в аквариума. Правихме баните в леген днес. Сега рибката е добре, днес изяде едно белено варено грахче. Плува спокойно, от време на време застава на дъното, но поне не диша тежко. Днес пак смених 20 л. от водата в аквариума, и продължавам да слагам по 1 таблетка аквариумна сол на 10 л. вода.

Май наистина ще се наложи да взема отделно аквариумче с помпа и аерация за тази рибка...

DPI

В зоомагазина Хит Люлин търси определен човек, ако искаш на лични, той най-разбира от риби.
Хлорнитромицина може да помогне ако има външна или вътрешна бактериална инфекция. Ако беше някакъв паразит досега и другите риби да са прихванали от болестта.
И извинявай за тъпия въпрос, но понеже аз допуснах същата грешка, която открих скоро - да не би да прехранваш (макар, че спомена, че рибата не се храни добре, захранваше я, после си ядеше по едно време нормално, но колко е нормално според теб)?

belika

Ами аз в Люлин в близките години едва ли ще попадна - на диаметрално различен край от моя се пада, беше съвсем случайно, с другарчета с коли обикаляхме големи магазини из покрайнините за коледни пазарувания.

И предполагам попаднах на въпросния специалист, доста ревностно защитаваше авторитета си на специалист в обичаната ви акваристика, при всяка моя, изпълнена със съмнения атака.

И не - няма как да съм прехранила рибката. А другите рибки са съвсем здрави. Тя и тази външно нищо й няма. Водата си е добре. Просто е наистина кекава красавицата с балната рокля.  *dontknow*

Благодаря ти, DPI.

belika

Нов интериор с много нови цветя и мъх дори, и карстов камък, за съжаление още не съм сменила кичозния тапет.

Водата е малко мътна заради скорошното преобзавеждане + змяна на вода + подобрител за водата.

Всички рибки са здрави и щастливи!

За грунда - моля без забележки, защото по-дребни камъни няма как да имаме, поради скорошен инцидент - най-едрата рибка налапа 1 см камъче от сините, които имахме преди, за малко да загине, но я оперирах с ръце и пинсета. Надявам се сега с малко по-едрите камъчета да сме спокойни откъм подобни инциденти.

Вчера ми загина любимото куче - дакелка на 13 години, сърцето ми се разби, но поне днес рибките са с преобзаведено аквариумче. Дано от сега нататък нямаме инциденти с тях.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F4130%2F034503791.jpg%3Fr%3D0&hash=092687391fd3687bb979417a92cbaa7860a9dafd

DPI

Определено е по-добре. Споко и аз моя фон като твоя не съм го махнала. Съжалявам за кучето, лично аз много се привързвам и за това вече не искам да взимам нови домашни любимци.

Similar topics (5)

53132

Публикации: 2
Прегледи: 7014

39361

Публикации: 1
Прегледи: 2534

50979

Започната от Memento

Публикации: 3
Прегледи: 2054

49877