• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 19:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Унила нова златна рибка - воална телескопка

Започната от belika, 17.11.2014 15:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

blackapostle

Как пък разбрахте, че рибката е унила - не знам  *dontknow*
Не съм специалист по животните, по-скоро претендирам че съм такъв по растенията  :-D, но според мен просто породата ѝ е такава по-бавна е. Това че стои в ъгъла или дори на дъното също не би трябвало да е кой знае какъв показател за това дали е унила или не. Може да не е свикнала с обстановката :-). Филтъра задължително трябва да е максимално близко до повърхността на водата.

Boqnov90

Цитат на: belika - 17.11.2014 18:26
планирам да посетя магазина, откъдето взех воалната телескопка и да поговоря за поведението й със специалиста там.

Моят съвет след всичко изчетено до тук е:
НЕ се допитвай до "СПЕЦИАЛИСТА" в този зоо маркет. Всеки е тръгнал от някъде и без грешки и четене не може. Успех

belika

Asito, "шампоанът" е за подобряване на водата, махане на хлора и добавяне на полезни елементи и витамини за рибките.

Купих красив белгийски грунд около 0.5 см, измих го и го накиснах във вода, скоро ще го добавя, при следващата смяна на водата, тези дни, ще взема и още живи цветя за криене и салатка, и термометър и ще ви снимам постановката.

Посредством съвети, открих начин как да се храним с рибката - с кашичка от варено жълтъче и храна за бебета-рибки със спринцовка @}->-- Няма опасност да я прехраня, ако някой се стресне от започната от мен процедура. Тази рецепта много й се услажда. :popcorn:

А за специалиста, от който взех рибката - ами той наистина е добър специалист именно по златните рибки, а и беше напълно честен с мен за нейното "дередже", както казва моята баба. За съжаление днес не можах да стигна до него. Но тези дни ще отида задължително. Аз съм виновна, че ме подгони параноята да не би да има и нещо друго проблемно, което да пропусна и да загубя рибката.

Благодаря на blackapostle за съвета за филтъра - той така е сложен сега, и с пръчката/флейта сочеща към стъклото, така че хем да вкарва малко мехурчета, хем да не прави прекалено течение, което да тормози рибката.   

Лека нощ от мен! @}->--
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

Ivan_S

Внимавай с този жълтък, че май само чернодробната храна цапа повече от него водата. Остане ли нещо от него във вода, доста уверено се засилваш към скапването й.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

belika

Благодаря, Иван!  @}->--

Внимавам с жълтъчето, съвсем мъничко давам, а каквото падне надолу - здравите три хиени веднага изпрахосмучват. Много им е вкусно. Иска ми се да измисля някаква храна, която да добие формата на крехко конче, и да е лесна за захапване и отчупване от мудната рибка, да е вкусна и да не се разпада във водата. Дано измисля скоро. В събота ще ида до пазара, за да избера по-разнообразни лакомства и рецепти.

Тук намерих примерна рецепта, която звучи вкусничко:
http://www.petgoldfish.net/goldfish-food.html



Публикациите са слети: 20.11.2014 09:36

Един въпрос, за който не намерих тема във форума:

мога ли да постеля шалте под аквариума?  *dontknow*

Сега съм го поставила върху PVC скрин, застлан само с покривка, но скоро ще поставям фирмения грунд и други декорации, и започнах да се опасявам от възможно пръсване на аквариума, като чета някои отзиви в такава насока, писани от вас в други теми на новаци. Нямам голям стиропор, нито постелка/уплътнение за под ламинатни паркети, но имам шалтета за къмпинг... Те ми изглеждат с подобна консистенция. Дебелина към 1 см...? Мислех да източа почти всичката вода от аквариума, да извадя сегашните камъчета, да вдигна аквариума, като в него остане само мъничко вода и рибките, да застеля внимателно шалтето, и да върна аквариума, после водата постепенно, новия грунд, старите камъчета, и другите неща...

Ако пък смятате, че няма опасност от пръсване - да не правя цялата тази процедура, защото тя със сигурност доста ще стресира рибките, но съм в тухлена кооперация, на 5тия етаж, и при земетресения ми се местят мебелите, пукат стени и теракоти. И ако скоро стане земетресение и се пръсне аквариума и всичките рибки загинат - ще ми бъде многоооо тъжно *dontknow*
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

DPI

Шалте не е най-подходящото. Стиропор или друг такъв материал.

belika

Благодаря за отговора! @}->--

Ще помисля значи. От 13 години съм в този апартамент, като в периода е имало само 2 земетресения със спуквания по теракота и стените.

Ще помисля, може да изчакам до събота за Подуенския пазар, там май имаше някакви стиропори да се продават, и след това ще сменям обзавеждането на рибките.

Там имаше и корени, и други декорации, още цветя, а и сол за аквариум ще взема, че все още й липсват две люспички от едната страна на коремчето на рибката от пренасянето с кепчето и ме е страх да не се завъди някоя бактерия при липсващите люспички, което ме посъветваха, че би се предотвратило поне в периода на зарастването на люспичките с добавяне на сол.

А унилата красавица е по-добре след двудневно хранене с биберон-спринцовка с бебешка храна. Явно така ще се храним, поне за сега. Дано не е за цял живот, но и така да е - ще се справим.
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

Ivan_S

Според мен, пък, шалтето си е ОК. 50 л. не са кой знае каква маса, че да трябва някаква особена подложка. Аз съм слагал аквариум и върху най-обикновена кърпа за ръце. Важното е да има достатъчно плътна и еластична повърхност (за да поема неравностите), върху която да легне аквариума.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

tomatomov197

   Ха-ха , много забавна тема :) Някакво мило и състрадателно момиче направо си проси бъзиците :)  " Само" 2 земетресения ме довършиха вече :)  Може да опиташ да пускаш някаква музика на рибката , например Тото Котуньо , Ал Бано и Ромина или нещо от детския фестивал в Болоня :) 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

DPI

 *offtopic Ти нещо против "милите и състрадателни момичета" ли имаш?
Минала съм момичешките години, но не мисля, че акваристиката е запазена марка на мъжете и момчетата. Е вярно, ние, жените по-трудно схващаме нещата, но се стараем. На мен пък малко повече ми идва жестокостта на някои мъже, които си мислят, че като изхвърлят болна риба, си спасяват аквариума, който по всяка вероятност вече е заразен.

raiko

Цитат на: belika - 20.11.2014 10:42
... а и сол за аквариум ще взема, че все още й липсват две люспички от едната страна на коремчето на рибката от пренасянето с кепчето и ме е страх да не се завъди някоя бактерия при липсващите люспички, което ме посъветваха, че би се предотвратило поне в периода на зарастването на люспичките с добавяне на сол...
За тази цел не е нужна някаква специална сол. Едра морска сол върши работа - 0,3% (или 150 грама за 50 литра), но за твоя случай не е много удачно защото в аквариума имаш растения. Тази процедура се прави в карантинен аквариум.

belika

Много благодаря за включването, Райко! @}->--

Аз имах предвид не конкретно лечебни бани за рибката, а да добавям по по-малко сол във водата на общия аквариум, просто профилактично... Морската сол от бакалията, поне тази, която аз намерих има добавен йод :-( заради което си мислех да намеря специална.

Четох, че има доста растения, които толерират леко солена вода:
http://www.wetwebmedia.com/BrackishSubWebIndex/bracplants.htm

където леко солената вода е със солна концентрация Brackish water 0.5-30g   на литър.

Всичко това е напълно относително, защото го чета само на теория... За папратите, и водните включително, знам със сигурност, че сол не толерират. Но моята тревичка присъства в списъка на понасящите...

Иван, благодаря за отговора - май и аз реших да опитам с шалтето. Така или иначе, ако ми оцелеят рибките в обозримо бъдеще ще сменям аквариума с поне 200 л., и за сега мисля, че ще свърши работа.

*spam
Радвам се, че темата ви е забавна, и на мен ми е приятна вашата компания.
За сега само сутрин преди закуска двете фантейлки танцуват синхронно, пусках им това - харесва им много:


Още не сме стигнали до италианската музика, твърде рано е, опасявам се да не развие носталгия малката италианка. [:-}

Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.

Caxapa

Още някоя циркова или там спортна  изява и темата отива в коша че и  честитка за  *spam
лошият модератор с  *MODERATOR*

DPI

Е, Сахара не бъди толкова лош.
Лично на мен Ivan_S разясни неща, които смятам, че са добро четиво за начинаещи.
А и темата може да бъде с променено заглавие "За начинаещите в акваристиката момичета" и закачена за да се бъзикате с нас.


П.П. Изпросих си най-малко модератоска забележка. Разбирам.  @}->--

bunzip2

То за "бъзикане" си има тема в "Лафче".
Прекалено много драматизъм и чувства влагаш в нещата.
Рибите не "танцуват", не пеят, не се целуват. Златната рибка не те "целува" през стъклото, и тва да ходиш ти да го целуваш пък е....  *UNKNOWN*

А това за промяната заглавието на темата... надявам се да се шегуваш! :)

Успех в отглеждането все пак...

Similar topics (5)

49552

Публикации: 6
Прегледи: 2830

49204

Публикации: 2
Прегледи: 2378

23974

Започната от Luton


Публикации: 13
Прегледи: 9227

58844

Публикации: 0
Прегледи: 2311