• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.06.2025 00:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариума на hunter

Започната от hunter, 07.05.2013 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Цитат на: petko - 29.05.2014 20:30
Полянката добре се е развила.
Пък червеното като стигне повърхноста ще почервенее. :-)
Благодаря, и мен много ми харесва. За червеното забелязах по людвигиа аркуата от която 2 стебла достигнаха повърхността и яко червенеят за модела :-D Но ми се ще червеното да го издокарам по от рано може би по средата на водния стълб  :-) И май ще експериментирам да набримча осветлението но ме е шубе за водорасли.

petko

Добавяй кобалт(витамин В12) за червен цвят. :-)

hunter

Цитат на: petko - 29.05.2014 20:52
Добавяй кобалт(витамин В12) за червен цвят. :-)
Това не е ли ампула дето си я слагат спортисти за мускулите? :-)

Penta

Не знам как ви твърдостта на водата в Бургас. Нашата вода е с много калциий и за стане достатъчно (4:1 мисля беше съотношението) слагах магнезий - Английска сол. Достигането на повърхността е основен фактор за червенеене, но и това помага много. Не че нещо срещу кобалта- там нямам личен опит, възможно е.

hunter

Ами не знам колко е точно но по това което съм чел е по мека от вашата. Пробвал съм да подавам магнезий със английска сол но явно и той си е в добро количество във чешмяната понеже се получиха петна по алтерантерата които направо бяха розови. И с времето листата опадаха, може би се получи предозиране. Като цяло като подам фосфат или магнезий и се прецакват нещата с листата. Единствено когато добавям нитрат от малкро елементите нямам проблем. Но него гледам да не го вдигам много за да има червено.

evgeni200

железен глюконат - съдържа около 5 % желязо  :-)
Ако е този от аптеката няма как да добавиш необходимото чрез него  ;-)

hunter

Цитат на: evgeni200 - 29.05.2014 21:36
железен глюконат - съдържа около 5 % желязо  :-)
Ако е този от аптеката няма как да добавиш необходимото чрез него  ;-)
=-O Ами такъв от аптека е да. Освен да пробвам със другото зелен камък. От агроаптеки ли се купува? И каква е дозировката?

nikan

evgeni200

Цитат на: hunter - 29.05.2014 21:43
=-O Ами такъв от аптека е да. Освен да пробвам със другото зелен камък. От агроаптеки ли се купува? И каква е дозировката?

Ами трябва да се разраничава микроелемент Fe, от комплексно съединение железен глюконат C12H22FeO14

Penta

Купува се от агро аптеката да, така трябва да изглежда : http://oi50.tinypic.com/2i8fwpk.jpg

zariio

Ако слагаш железен глюконат и профито не мисля че имаш липса на желязо.
Преди доста време от мързел да бъркам зелен камък започнах да добавям железен глюконат+ профито.Според мен добавят достатъчно желязо и не съм забелязал странични ефекти.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

hunter

Цитат на: zariio - 30.05.2014 08:37
Ако слагаш железен глюконат и профито не мисля че имаш липса на желязо.
Преди доста време от мързел да бъркам зелен камък започнах да добавям железен глюконат+ профито.Според мен добавят достатъчно желязо и не съм забелязал странични ефекти.
Аз също не съм забелязал странични ефекти, няма и водорасли. Въпроса е дали е достатъчно за да надуе цвят? Аз слагам по 1мл. глюконат дневно на 26л вода което според мен е доста но въпреки това не съм забелязал да има проблем. Зора ми е да докарам цвят а дали желязото е причина не знам. Ще закупя и камъка днес след работа ми е на пит една агро и ще пробвам и със него  :-)

evgeni200

Червения цвят е защитна реакция срещу инфрачервените или утравиолетовите лъчи, не ми се търси точно коя част на спектъра е.
Желязото в глюконата е изключително малко да се ползва за цели на акваристиката  ;-)
Доза от него за стойност 0,1 мг/л ще вкара много захари и консерванти.

hunter

А дали има друг начин да се добавя желязо? Защото като чета за рецептата за зелен камък и като си сметна за моите 26 литра и излиза така, че повече ще хвърлям отколкото да ползвам  :-D Дали има нещо по нормално като за малък литраж?

evgeni200

Намалена доза за твоя литраж.
Вместо литър си бъркаш 100 мл.

Similar topics (5)

31563

Публикации: 6
Прегледи: 2322

48978

Започната от bereta

Публикации: 24
Прегледи: 10143

9503