• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 14:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

миролюбиви цихлидки

Започната от ivaila, 17.02.2006 18:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivaila

на тези микрогеофагуси как им е латинското наименование?

Boby_

Цитат на: "ivaila"на тези микрогеофагуси как им е латинското наименование?

На тези микрогеофагуси ти им казваш рамирези.  :wink:
Mikrogeophagus ramirezi (синоними са Microgeophagus ramirezi и Papiliochromis ramirezi).

abaro

Ами то всичко е добре, ама аз от 1 година чакам да се появят в България някакви апистограми и досега не съм чул. Освен рамирези в Бургас до скоро имаше алтиспиноза, но нищо друго. Като предлагате на Йвайла поне я ориентирайте към нещо което може да се намери.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

discus

А заюо да не сложи момичето някакви харацинки при рамирезитата. червен неон, родостомус или нещо от сорта, комбинацията е добра, какво се хвърлихте да предлагате като няма голям избор на дребни американски цихлиди :gi

Stas

Цитат на: "discus"А заюо да не сложи момичето някакви харацинки при рамирезитата. червен неон, родостомус или нещо от сорта, комбинацията е добра, какво се хвърлихте да предлагате като няма голям избор на дребни американски цихлиди :gi

Да, това е мнооого разумно решение. И храненето през ден, например...

ivaila

Ами идеята ми е във втория аквариум да имам само цихлидки. Попрочетох тук там няколко неща, виждам че ви трябват и преводи. При малко повече свободно време и първа възможност ще постна няколко.
Та "разни хора", разни мнения. Тези американски цихлиди верно освен рамирезии и апистограми надали ще намеря други. Така и така съм се сдобила с всичко освен аквариума и филтъра (дори и камъни си намерих) надявам се да ми кажете 3-4 по-кротки вида от Танганайка (явно са по-миролюбиви), които ще могат да съжителстват и няма да имам много проблеми с тях.

Мерси

Boby_

Танганайка - по-миролюбиви??!? Някой нещо те е заблудил.  :lol:
Там живеят едни от най-проклетите аквариумни обитатели изобщо.  :lol:
А тези, които са по-спокойни като темперамент, са и по-деликатни и изобщо не са за новобранец - ако искаш да пробваш с африканци, първо понатрупай опит с Малави, пък чак след това мисли за Танганайка.

ivaila

Мдам, има 100 различни мнения по тази тема. Ще взема да послушам теб (боби), явно си човек с голям опит.
Аквариума е готов 100/40/40 8 мм стъкло, заради камъните. Остана филтъра и да взема решение за цихлидките. Би ли ми препоръчал няколко модела от Малави, които се намират в Бг. Защото като се разгледах по магазините избора от американските е много малък - само 2 разновидности на апистограмите... Естествено скаларии и дискуси.

Мерси предварително

П.С Един мой познат от Русия, с който бяхме миналото лято на археологически разкопки ми каза че отглеждал Мадагаскарски цихлиди. Тези срещат ли се у нас?

Boby_

Мадагаскарските цихлиди са сравнително нови за хобито изобщо - в България не съм чувал някой да ги отглежда, но е възможно и да има такива хора. Все пак едва ли ще си намериш на приемливи цени.
Повечето малавийци, които ги има в България, можеш да ги намериш при Ники Николов - ето негова оферта, която е сравнително актуална.

Другата важна причина за проба с малавийци е, че по-разпространените видове са значително по-евтини от танганийците и при "гаф" няма да има толкова сериозни финансови последствия.
Боя се обаче, че 160 литра е сравнително малко за Малави, освен ако не се спреш на някои от най-слабо агресивните видове, а дори и при тях.
Все пак можеш да започнеш с една групичка от 5-6 Labidochromis caeruleus и още толкова Metraclima esthereae от която разновидност си избереш - няма да създават твърде много главоболия, ако улучиш добре съотношението мъжки/женки. В този смисъл най-удачният избор е Metraclima estherae red-blu - при тях половете се различават още от най-ранна възраст (мъжките отначало са черни, а по-късно посиняват, докато женските са жълти).
Успех!

danail_karadaliev

Виждам, че темата не е нова, но викам да я разбутам :). Първо се надявам да разбера какви аквариумчета в крайна сметка са направили питащите ;-)

И след това да запитам (и да се похваля) нещо свързано с темата за миролюбивите цихлиди. Снощи от София един приятел ми донесе два чифта рамирези взети от Зоомания, доста се притеснявах, че по пътя до Шумен може да се стресират или да им се случи нещо, но доколкото виждам се чувстват доста добре.
Аквариума ми е малък - 35л, относително добре залесен. Като комшии на рамирезчетата ще бъдат 4 черни неона, 5 обикновени, група от 5 лимонени тетри, 3 грацилиса, едно SAE и едно албиносово коридорасче.

Като цяло аквариума не изглежда пренаселен, не виждам да се гонят много, но тази сутрин като огледах аквариума и забелязах, че едната лимонена тетра има проблеми с придвижването, като погледнах по-подробно забелязах, че задната й перка е повредена в долната си част  :cry: .
Според вас възможно ли е някой от мъжките рамирези да я е атакувал  :?:

tishovsx

Да, и кой е казал, че рамирезата е миролюбива :!:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Boby_

Е, в сравнение с африканските цихлиди от езерата определено е миролюбива. Може даже да живее в общ аквриум, без да натвори поразии.  :wink:

danail_karadaliev

Цитат на: "tishovsx"Да, и кой е казал, че рамирезата е миролюбива :!:
Ами във всички мнения, които прочетох до тук в тоя форум и с всички, които говорих ми казаха, че мога да гледам рамирези и харацини. Ако не ме лъже паметта съм виждал и подобно твое мнение в подобна тема.

Не случайно съм питал много пъти, просто, защото наистина идеята беше да ги гледам заедно, според вас ще имам ли бъдещи такива проблеми?

Boby_

Според мен няма да имаш проблеми. Рамирези проявяват харектер понякога, но до усложнения не съм чувал да се е стигало.

Bunz

Що бе хора, дискуси не се гледат толкова трудно.  :roll:

Similar topics (2)

15272

Публикации: 1
Прегледи: 2401

30126

Публикации: 1
Прегледи: 3363