• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 23:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Спешни въпроси за Ихтиото

Започната от Mojito, 17.02.2006 22:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mojito

Някой може ли да каже колко време минава от заразяването на рибата до появяването на видими точки при определна температура?
Проблема ми е следния - започнах лечение с един препарат (Super Ick Cure), който съдържа  benzaldehyde green и nitrofurazone. Тъй като обаче имам тетри и скариди реших да намаля дозата на половина (както и пише на опаквоката). Два дена след началото на лечението по риби, които нямаха петънца се появиха такива, та сега съм в дилема дали концентрацията е слаба или просто са били заразени от преди и не се е виждало.

Другият проблем е, че аквариума е нов - на по-малко от две седмици. Извадил съм касетата от филтъра, защото в нея има активен въглен и ще неутрализира лекарството. Лошото е, че така съм извадил и т.нар. био-филтър - т.е. в момента филтъра не филтрира, а само върти водата, за да я аерира. Вчера си купих химически комплект и измерих показателите - оказа се, че има амоняк и направо избива скалата по нитрити. Не мога да сложа активен въглен или зеолит, зашото ще изсмуче лекарството. Решил съм всеки ден да сменям по 1/4 от водата, като в новата вода да слагам толкова лекарство (и сол), колкото е нужно да се поддържа сегашната концентрация, а именно първоначално 2 капсули, два дена след това още две капсули, т.е. в момента трябва да има 4 капсули в целия аквариум и като сменя една четвърт съм решил да добавя една капсула.
Какво мислите за смените на водата в този контекст (нитритите и лекарството)?
Също така какви мислите за продължителността на лечението с оглед намалената концентрация, трябва ли да го спра в един момент или да действам докато изчезне заболяването?
Бая въпросчета се събраха, ако на някой му се отговаря ще бъда благодарен.

77

ти заради две скаридки ще си умориш всичките риби.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Mojito

Повече заради тетрите - този препарат не съдържа меден сулфат, пък и скаридите не дават никави признаци да им пречи.
Добре де, значи да си вдигна дозата до пълна?
А какво мислиш за смяната на водата?

discus

Цитат на: "Mojito"Повече заради тетрите - този препарат не съдържа меден сулфат, пък и скаридите не дават никави признаци да им пречи.
Добре де, значи да си вдигна дозата до пълна?

Обикновенно в първите дни от лечението вода не се сменя, даже в повечето случаи бих казал че вода не трябва да се сменя до приключване на пълният курс на лечение. Успех

dave

Цитат на: "Mojito"

Нитритите са много токсични. И 50% смяна на ден не е лоша идея. Зависи колко ти е хлорирана водата.Естествено компенсираш изхвърления препарат с нов.

Амония също е коварен. Готов е да се превърне в нитрит. От 1мг амоний -> 3мг нитрит. Повече растения ще намалят продукцията на нирити, като погълнат голяма част от амония.

По-добре не храни животинките докато нитритите не почнат да падат.

discus

Цитат на: "dave"

Нитритите са много токсични. И 50% смяна на ден не е лоша идея. Зависи колко ти е хлорирана водата.Естествено компенсираш изхвърления препарат с нов.

Амония също е коварен. Готов е да се превърне в нитрит. От 1мг амоний -> 3мг нитрит. Повече растения ще намалят продукцията на нирити, като погълнат голяма част от амония.

По-добре не храни животинките докато нитритите не почнат да падат.

Прав си за отровите но в случаят не е ясно кое ще е по малкото зло, при всяка смяна на водата ще се предизвиква и стрес нищо че водата ще е по чиста, а при болната рибка стреса може и да се окаже по фатален от Нитритите

dave

Цитат на: "discus"

Прав си за отровите но в случаят не е ясно кое ще е по малкото зло, при всяка смяна на водата ще се предизвиква и стрес нищо че водата ще е по чиста, а при болната рибка стреса може и да се окаже по фатален от Нитритите

Зависи от няколко фактора. Човека говори за насищане на теста за NO2. Ако е на Sera, това са поне 16 ppm NO2, което само по себе си е страшно.
Амо ако са 30?

Има и амоний, част от който вероятно e амоняк, ако не се вкарва CO2 (pH> 7.2). Плюс наличие на частична нитрификация, която се захранва от амония и ще вдига нивото на нитритите докато не изпразни резерва от амоний.

Средата става смъртоносна за часове. Според мен паразитния първак, контролиран с подходящо лекарство е много по-безопасен от толкова токсична среда.

За стреса съм съгласен. Може да се намали с проточна относително бавна смяна на водата (1..2 часа). През един маркуч влиза, през друг изтича.

Mojito

Скалата на теста е до 5 ppm за нитритите. Надявам се да са там някъде. Амоняка е 0.5 ppm.  Нитратите са 10 ppm,  а pH e 7.8

За съжаление предложената система за смяна на водата нямам физическа възможност да направя. Впрочем вчера направих първата смяна (резултатите горе са от преди това) - засега няма промяня нито в болестта, нито въс състоянието на рибите.

dave

Цитат на: "Mojito"Скалата на теста е до 5 ppm за нитритите. Надявам се да са там някъде. Амоняка е 0.5 ppm.  Нитратите са 10 ppm,  а pH e 7.8

5ppm е търпимо. Опасявам се обаче, че става въпрос за 5 ppm азот във вид на нитрит. Азотния атом е тежи почти колкото кислородния => 5 * ( 1 + 2 ) = 15 ppm NO2. А това е много. Провери си упътването на теста. Дано греша.

За да знаеш къде си по скалата разреди 1:1 с дестилирана вода акариумната и пак пробвай. Показанията умножаваш  по 2.

Амоняка не проблем. Нитрата също. Скоро ще скочи, когато се развъдят и бацилите, превръщащи NO2 -> NO3. Очаквай от 3 ppm NO2 получиш към 4ppm NO3.

discus

Амоняка не проблем. Нитрата също. Скоро ще скочи, когато се развъдят и бацилите, превръщащи NO2 -> NO3. Очаквай от 3 ppm NO2 получиш към 4ppm NO3.

Бацилите скоро няма да се развъдят с тез лекарства, ако и двамата искате да си бъбрите на тема химия и параметри на водата ви предлагам да се преместите в подходящият раздел, темата май беше за ИХТИО поне по диагнозата на автора на темата :!:

Mojito

Още е, то всъщност това най-вече ме интересува, ама нещо не се намира кой да отговори на въпросите за Ихтиото :wink:

ЦитатЗа да знаеш къде си по скалата разреди 1:1 с дестилирана вода акариумната и пак пробвай. Показанията умножаваш по 2

Добра идея! Не се бях сетил.

dave

Проблемът наистина е спешен, както пише и в заглавието на темата.

Друг е въпроса, че паразитния първак вероятно е по-малкия проблем.

Цитат на: "discus"...
Бацилите скоро няма да се развъдят с тез лекарства
...
Това толкова ли е сигурно, колкото е категоричен тонът на изказването?

77

...
без заяждания ranting
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dave

Цитат на: "Mojito"... или просто са били заразени от преди и не се е виждало.

Вярно никой не отговаря. За последно съм виждал този паразит преди 15 год., затова очаквам някой по-опитен да се изкаже. Ето нещо от статия:

Цитат
Молодые особи ихтиофтириуса очень мелкие и без
микроскопа или сильной лупы заметить их невозможно. За два-три дня
паразитирования инфузории отъедаются до размера 0.3-1мм и болезнь становятся хорошо видна невооруженным глазом.

Източник:
  http://faqs.org.ru/nature/fish_bol.htm

dave

Цитат на: "77"

...
без заяждания ranting

Ни най-малко не е заяждане. В споменатата статия пише

ЦитатСобственно, из того, что в настоящее время предлагается в
магазинах, наилучщий результат дают три лекарства. Super Ick Cure фирмы
Aquarium Pharmaceuticals, Faunomor фирмы Aquarium Munster и Costapur
производства Sera. Все эти препараты стопроцентно излечивают рыб от всех типов
ихтиофтириуса, при этом они не вредят растениям и биофильтрам.

Човекът може да има различна информация или още по-добре опит. Нека сподели. Аз лични наблюдения нямам и затова питам :D

Similar topics (3)

50798

Публикации: 2
Прегледи: 3842

39467

Започната от bonevbb

Публикации: 20
Прегледи: 12480