• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.05.2025 01:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Модератори,мислите ли че....

Започната от rakim, 14.02.2006 17:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Не знаех къде да я пусна тази тема,за това в лафче.Хора не мислите ли че ще е добре по напредналите с растенията пък и с рибите,да направят в КНИГИ И ДОКУМЕНТИ,някакви примери за направата на така наречените БЪРЗИ и БАВНИ аквариуми.Имам предвид да се даде пример за направата на аквариум с по малко светлина,без СО и не знам,абе аквариум който не се развива с такава интензивност,и най важното какви растения са подходящи,и обратното за бърз аквариум.Щото който се накефи на растения веднага взима да купува всякакви,увеличава светлината,яко започва да тори и тн.Една малка грешка и аквариума за нищо не става.По добре е човек да се научи да контролира по бавен аквариум,и тогава да пробва с тези при които грешката може да е фатална.Знам че има една такава статия в книги и документи,но не мисля че е изчерпателна.Не знам за другите, но лично аз бих бил много благодарен ако  дадете такива примери :wink:
540л Южна Америка

tishovsx

Пример е моя "бавен" аквариум, има само папрати и криптокорини, е и два вида ехинодороси :wink: за бързите друг ше се изкаже :D
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

jelo

Аз мисля, че с бързорастящи растения е по-лесно да се почне, защото са по-непретенциозни, докато растенията, които се развиват по-бавно изискват и по-специална грижа, като СО2, силно осветление, торове.
Нека специалистите да кажат

Longanlon

идеята е добра.

всъщност, аз отдавна си мисля да напиша някаква статия за това как се прави аквариум  - как се слага грунда, как се садят растения, пускат помпите... - последователността на действията, която статия да комбинирам със съвети към по-начинаещите. един вид като искат да си направят акварим да четат пълното ръководство - какви риби, какви растения и т.н.

но не пречи да се направи и точно така, както ти предлагаш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

абе и аз напоследък се замислям за нещо подобно.
за всичко е писано вече във форума.като ми трябва нещо обаче, никога не мога да го намеря.новите хора пък изобщо няма да разберат, че го има.като пусна търсачката и като изкара едни резултати, ми те нямат край punk  shit

мислех за мещо като вътрешни линкове.

да се отворят, в  Links ( Връзки ) , важни теми.примерно "грунд","корени","хранителни добавки" и т.н.
може всеки който се сеща да пусне линкове там.
може и някой от модераторите или модератор на нова такава секция Links ( Вътрешни  Връзки ) , да пуска линковете, след обстойно преравяне на форума.
това последното е не лека задача.. upset
Никой не се е родил научен.

rakim

Ами аз се сетих за това ,защото се прецаках заради незнание.Почнах с бързорастящи,със слабо осветление,без да торя,без СО.Растенията си се развиваха,за предната  част после сложих анубиаси,ехинодоруси и тн,НО след време ако не си потбрал добре даже и бързорастящите,при мене имаха някои липса на светлина,сложих повече светлина,оправиха се но взеха да зеленясват анубиасите :evil: Вече не знам какво да правя.Точно за това щеше да ми е полезна една такава тема от някой който е в час :?
540л Южна Америка

dave

Цитат на: "rakim"Ами аз се сетих за това ,защото се прецаках заради незнание.Почнах с бързорастящи,със слабо осветление,без да торя,без СО.Растенията си се развиваха,за предната  част после сложих анубиаси,ехинодоруси и тн,НО след време ако не си потбрал добре даже и бързорастящите,при мене имаха някои липса на светлина,сложих повече светлина,оправиха се но взеха да зеленясват анубиасите :evil: Вече не знам какво да правя.Точно за това щеше да ми е полезна една такава тема от някой който е в час :?

Идеята за статиите е добра.

Що се отнася да бавни/бързи растения: Според мен е много по-трудно да имаш добре изглеждащи бавни растения, отколкото бързи, когато не си му хванал цаката.

Ако нещо объркаш и ти се появят водорасли или ти се повредят листата на анубиасите минава цяла вечност докато израстат нови и заприличат на нещо. Гршките личат с месеци. Докато с бързите растения следите изчезват за няма половин месец. Ако не ги убиеш съвсем, де  pop

Stas

Само да вметна, че БАВЕН аквариум се прави доста по-трудно от БЪРЗ. Балансът на бавния е ... хммм... Значително по-труден за постигане и значително по-лесен за нарушаване.

77

защо :shock: криптокорини,папрати,анубиаси и някой друг голям ехинодорус ,какво му е трудното :?: сложи по 1,5 вата на литър ,ръгай всеки ден торове ,смъкни рн на 6 ...  направи това за да видиш че не е толкова просто и лесно :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Raven

бавен аквариум - означава че в него има растения със забавен метаболизам,тоес по ниско потребление на светлина и хранителни вещества.тоест разтворената химия във водата и наличната светлина е в много по малки съотношения от бързият аквариум- и тоест е много по безопасен и лесен за поддръжка.

бърз аквариум се класифицира - първо светлина над ват на литър/най общо казано/  растения с ускорен метаболизъм - дългостеблени ,бързорастящи и лесно въстановяващи се след орязване и оформяне,много торове и химически вещества във водата- в комбинация с неизбежно ниски стоиности на рН и КН вследствие на задължителното подаване на СО2- е това е взривоопасна смес.

ми то ако бавният аквариум е по труден - аз за какво тогава минах на него :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Вярно Стасе, откъде пък ти хрумна, че бавен аквариум се прави по-трудно  :?:

Бавен аквариум се прави бавно. Ако това имаш предвид под трудно...  :lol:

tishovsx

Ше си додете вие :D на думата, Амановци, Сенски, и тем подобни Наварота, да не говорим за Оливеровци :P ....
Полячето най-добре го е казал..прочете му статийте, Кралчев е превел една , но на сайта има и други постове...бавен аквариум му е майката, малко торене, малко СО2, нищо да не липсва...( а на мен сега ми липсва Са, мамка му)като химични в-ва, осветление достатъчно и ...пей сърце :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Violeta

Сега като се почне спор... :bash
Според мен човекът се изказа ясно - по-лесен аквариум, с по-малко разходи, по-управляем.
Разберете, тези съвети са необходими на начинаещите много повече от споровете дали бързите или бавните аквариуми се правят по-трудно.
Ако можете - помогнете.
Надявам се, че не съм обидила никого :D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

77

Цитат на: "Violeta"Сега като се почне спор... :bash
Според мен човекът се изказа ясно - по-лесен аквариум, с по-малко разходи, по-управляем.
Разберете, тези съвети са необходими на начинаещите много повече от споровете дали бързите или бавните аквариуми се правят по-трудно.
Ако можете - помогнете.
Надявам се, че не съм обидила никого :D
извинявай ,ама ти знаеш ли за какво става дума че изказваш мнение :?: аз лично като не разбирам от нещо си трая...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Stas

Пламене, Вили се изказа много точно. И понеже не аз искам мнение как да си направя аквариума, то смятам забележката ти за неуместна. Вили също има аквариум, който разбира се не прилича на твойте, и затова целта й е да чуе нещо различно от спор. ОК?