• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.07.2025 07:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструси - общи въпроси

Започната от веско, 26.11.2004 09:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Цитат на: tre - 05.05.2013 10:43
Христос Воскресе. Относно зеленчука имам горчив опит с краставицата, последствие разбрах,че анциструса е особено чувствителен към нитратите. Повече от година не ползвам краставица,и нямам ядове.
Това, че е чуствителен към нитрати, не значи да не им даваме краставици, пиперки и други зеленчуци. Важното е да са екологично чисти.

ico

*offtopic Екологично чистите растения, както и нечистите такива, си имат нужда от нитрати за да виреят и дават плодове. В екологично чистите градини на бабите се спипва тор произведен от щастливите им кокошки и те така... Без нитрати краставици не стават, пък и не само краставици... Трябва да се избягват храни в които се натрупват повечко нитрати принципно. Пък и краставиците са си основно вода, от тях храна не става, те са аромат за овчарската салата.  :-P
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

vui4o.vili

Иди в Lidl има пакети със замразен спанак по 0.5кг,струват стотинки.Хубавото им е,че е ситно нарязан.Отчупваш си парче,колкото ти трябва,слагаш го в чаша с вода и го оставяш няколко пъти да се надигне.Целта е да се утаява на дъното,а не да плува.Моите ги храня целогодишно на 3-4дни с това и направо подлудяват като им сложа.

papura

Двете рибки се държат като братчета в аквариума! Явно анциструса, който е доста свадлив с останалите по-едри риби като стане време за вечеря, припознава по-малкото сомче като сродник.
40l, молинезии

asito

Може,аз гледам заедно 3 анциструса и 4 отоцинклуса.

nadji6

И аз да си изкажа мъката по темата.
Имам една златна рибка и едно сомче Птеригоплихт гибицепс, които отскоро гледам в 50 литров аквариум... И двете рибки са около 8см.
Опитвам се да храня сомчето с храна за дънни рибки - Tetra Wafer Mix, но още преди храната да е стигнала до дъното, златната си оставя своята непотъваща храна(Сера голди) и улавя тия Wafers. Даже и таблетките да стигнат до дъното, златната пак ги надушва и ги изяжда преди сомчето да се усети... Тази лакомия обира всичко, което и става в устата, а тази уста хич не е малка. Не помага и това да пускам храната в тъмното, защото златушка яде и в мрака.

Единственото, което се сещам е някакъв вид хранилка за сомове, в която да се слага храната и златната да не може да влиза. Но не знам как да измайсторя подобно чудо *dontknow*

Как да направя така че хем златка да не преяжда(и да се гътне от лакомия или задавяне с таблетките за сома), хем сомчето да не умре от глад и да може да се храни оптимално при златния дзвер?

Caxapa

Те за това златните се гледат само със златни.

nadji6

Ох, само не ми казвайте че никой от опитните акваристи няма аквариум със златни и сомове...
В смисъл да, златни и гупи не може ок, златни и бети не може ок, златни и цихилиди(?!) не може ок, но чак пък да ме смъмрите че се опитвам да гледам златна и гибицебс заедно....  *CRAZY*    Че нали трябва в аквариума да има един санитар поне, за стъклата, кафявите водорасли ала бала и такива ми ти неща.

vanko77777

Здравей, златни може със сомове но този който имаш става доста голям и след време  искаш не искаш трябва да смениш аквариума, тези 50 л. са достатъчни за една златна

И ако искаш все пак и сомчето да яде опитай се да даваш таблетките храна нощем

Поздрави.
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.

20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

asito

Не вярвам да ти умре от глад сома.А и така ще е по-настървен в почистването на водорасли.Ако пък нямаш грам водорасли в аквата и сома ти е голям размер-направи му салата от краставици :)

nadji6

Даа, за съжление в бъдеще ще се наложи да се разделя със сомчето понеже ще порасне (растяли до 45-50 см  =-O )

Благодаря за съветите колеги *DRINK*

Асен Евгениев

Цитат на: nadji6 - 16.05.2013 20:49
само не ми казвайте че никой от опитните акваристи няма аквариум със златни и сомове...
Аз съм имал, но не съм от опитните. Мисля, че имах някакви клипчета по въпроса, но трябва да се
поразровя да ги намеря.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dgwrite

Цитат на: nadji6 - 16.05.2013 20:49
Ох, само не ми казвайте че никой от опитните акваристи няма аквариум със златни и сомове...
Аз от както имам златни винаги при тях е имало анциструси. Имам един чифт който вече има няколко поколения при златните, дори в момента щъкат едни едносантиметрови мъници. И понеже ми писна от стереотипи, от месец и нещо при тях има и 16 коридораса Панда. Абсолютно никакъв проблем. Златните са над 10/12 см. Поддържам 23 градуса и съжителстват всички безпроблемно. По отношение на храненето. Храня със замразена и храни които потъват, така че има храна за всички. Радвам се че разчупих стереотипа златни само със златни, защото в момента аквариума кипи от живот, и да видиш малките пандички измежду големите златни как чоплят всички задружно в грунда е доста интересна гледка ;)  *DRINK*

nadji6

akapulko, даже ако не ти броим аквариумите и рибките за опит, само по прекарано време във форума и прочетени неща попадаш в графата "опитен акварист" :)

А dgwrite, чудесни златни имаш следя ти темите за аквариума с интерес.
Тъкмо и на мен идеята ми бяха тези стереотипи...

Та извода значи, най-добре да храня с храна която да потъва на дъното, че и златната и сома да се хранят заедно...

Благодаря ви  *thanks

Caxapa

Вечер  се хранят сомовете ако искаш да се докопат до нещо от манджата. Правилото е такова-златни само със златни  но по опитните могат и да намерят баланса който търсиш между сома и златната.
Успехи.

Similar topics (5)

51517

Публикации: 10
Прегледи: 4610

35998

Публикации: 6
Прегледи: 6086

57450

Публикации: 6
Прегледи: 5171

53038