• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 21:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Развъждане на Данио

Започната от NO CARRIER, 09.03.2005 22:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sandro

Осигурено е . Сложил съм го на бюрото и леко съм обърнал щорите.
Сутрин влизат лъчове светлина във аквариумчето

gogikz

Колко време стоят заедно?Ако до третия ден не хвърлят ги раздели отново за 2-3 дни и ги събери отново.Така са ме съветвали така съм правил и се е получавало

Sandro

Днес е 2 ри ден. Мисля да ги оставя до утре. И След това така да направя.

BULLTERRIER

Колега аз лично не одобрявам мрежата..сложи някакви камъни по-тъмни да са и намали водния стълб до 7см

tetra

Сферични камъчета поставени на цялото дъно е наистина най лесния и бърз и безопасен начин при хвърлянето на хайвера при дребните екземпляри като даниото.Хайвера пада между тях и остава на дъното без да може чифта да го изяде.Поставянето на мрежа над дъното дава по добри резултати но си има и своите недостатъци.При обявяването и на най малката междина между мрежата и стените на аквариума са причината за влизането на рибите вътре,в резултат на което целия хайвер е изяден или заклещилите се рибки се  ''удавят''Това явление се наблюдава и при живородните заклещили се в мрежите поставени като укритие на новородените.Как е възможно рибите да се ''удавят'',когато се заклещват.Причините са елементарни.При засичането си рибите са стресирани и използват цялата си енергия да се освободят,при което имат нужда от повече количество кислород.При нормално положение,и постоянното си движение,дишането им е доста облекчено от движението на водата с по голяма скорост през хрилете им.При обездвижването им потока на преминаващата вода през хрилете им е доста по бавен и окисляването по слабо.Като се има в предвид,че в същото време имат доста по голяма нужда от кислород е очевидно,че се задушават и бързо умират. *DRINK*

Sandro

Цитат на: tetra - 23.04.2012 20:49
Сферични камъчета поставени на цялото дъно е наистина най лесния и бърз и безопасен начин при хвърлянето на хайвера при дребните екземпляри като даниото.Хайвера пада между тях и остава на дъното без да може чифта да го изяде.Поставянето на мрежа над дъното дава по добри резултати но си има и своите недостатъци.При обявяването и на най малката междина между мрежата и стените на аквариума са причината за влизането на рибите вътре,в резултат на което целия хайвер е изяден или заклещилите се рибки се  ''удавят''Това явление се наблюдава и при живородните заклещили се в мрежите поставени като укритие на новородените.Как е възможно рибите да се ''удавят'',когато се заклещват.Причините са елементарни.При засичането си рибите са стресирани и използват цялата си енергия да се освободят,при което имат нужда от повече количество кислород.При нормално положение,и постоянното си движение,дишането им е доста облекчено от движението на водата с по голяма скорост през хрилете им.При обездвижването им потока на преминаващата вода през хрилете им е доста по бавен и окисляването по слабо.Като се има в предвид,че в същото време имат доста по голяма нужда от кислород е очевидно,че се задушават и бързо умират. *DRINK*
Днес това се получи. Единият мъжки се беше заклещил , навреме се прибрах беше жив. Не знам дали е оцелял като се прибера ще видя.
А хайвер нямаше въобще. А за камъните бихте ли сложили някаква снимка за пример или размер на камъчетата и поставянето.

Caxapa

стъклени топчета-лимки..пъстраци..Но не от цветно стъкло разбира се.

pachoo

Цитат на: Caxapa - 24.04.2012 00:08
стъклени топчета-лимки..пъстраци..Но не от цветно стъкло разбира се.

Ей това е идея не се бях сетил....
   Аз вчера просто на шега излових всичките даниота и ги сложих във развъдно аквариумче с мрежа отдоло... тази сутрин  *YAHOO*. Обаче нали съм си смотан не съм включил нагревателя  :duvar:. Дали съм видял сметката на хайвера? Водата беше паднала на 24 градуса. Включих нагревателя сега е на 28. Също така ако ги отделя в скаридарника, защото ще отсъствам 3-4 дена дали ще оцелеят...

tetra

Даниото съм го развъждал в годините ,когато започвах с акваристиката.Хайвера се излюпва винаги и при по ниските температури,а (може би по добре от колкото при 28 градуса?) но времето за излюпване се удължава.Но след разплуването си стадото изисква всекидневни интензивни грижи.Причините са няколко.Малките се нуждаят от огромно количество храна за да се доразвият.Нямат никакви мастни резерви,които могат да използват при липса на храна.Имат много малки кореми и храната която приемат е на малки  порции.Но затова трябва да се хранят доста често,много пъти на ден.Стадото трябва да плува сред храна в първите дни на живота си.От което екоситемата в малките аквариуми е доста крехка и водата трябва всеки ден да се долива (най добре със стабилизирана взета от добре действащ аквариум), след отсифонитането на дъното от не изядената хвана и отпадъците.О което следва,че два три дни са доста голям период за стадото и теоретично нямат шанс да преживеят без нашите грижи.За разлика от вече възрастните риби,които бяха преживели без нас спокойно и няколко месеци. *DRINK*

mario_soma

каква трябва да е мрежата и как се различават половете *HELP* :buff:

Vencoto

Изчетох и аз цялата темичка и сега мисля да пробвам тука с едни розовички даниота - 15литра аквариум съм взел , сега търся от някъде да изнамеря мрежичка която да сложа , инъче имам 5 рибки обаче едната ми се вижда малка (няма да я махам) от другите 4 едната е с дебеличък корем, така че съм решил тя да е женска :P Някъкви съвети - колко см воден стълб да сложа 10-15 см ? водата в големия аквариум е 21-24-25 градуса , а в малкия колко да я оставя? И някой да даде идея за някоя мрежичка която мога да си направя в домашни условия или да си купя от някъде ? И нещо допълнително ако някой се сеща ще съм благодарен :)

Caxapa

Щом си прочел темата от начало до край, ще да ти е станало ясно как става развъждането на тези рибки. Инак си е готово сдъвкано което е мързелешката. Темите са за това за да прецени всеки как да постъпи спрямо опитите на другите колеги и тогава резултата от труда е най-удовлетворяващ.

Vencoto

Така е !  Ще пробвам какво ще стане , пък да видим :)

tetra

Ще се спра върху мрежата поставяна на дъното. Рано или късно когато ни премине ентусиазъма от камъчетата на дъното и решим след време да размножим малко по сериозни риби като Тетрите, няма да можем да минем без мрежа, тъй като камъчетата ни затрудняван много при създаването на  точните параметри на водата, дезинфекцията и нейната чистота. Ето защо трябва да започнем с мрежата още с даниото за да придобием повече опит.
Като вече беше казано мрежата трябва да прилепва много точно към стените на аквариума. Ето защо най напред изработваме точна пластмасова рамка, която да пасва идеално към аквариума за хвърляне на хайвер, на която залепваме мрежата. Проверяваме много внимателно как пасва рамката с мрежата към аквариума, оставя се хлабина по няколко милиметра от стените за бързо и поставяне и премахване .Няма нищо сложно тези неща ги правим на спокойствие преди още рибите ни да хвърлят хайвер. Колкото отворите на мрежата са по големи толкова по добре но трябва и да са достатъчно малки за да не позволяват рибите да се пъхат в отворите и. Използвал съм мрежа използвана при залепването и с лепило за  стерепора при изолациите на зградите.
Ето една моя мрежа, с която съм размножавал успешно и неонките.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fep80vj7vl%2FIMG_0252_N.jpg&hash=b657a6e3e0493177648b711839f90ac84574b12d

hristoj

Здравейте, моите даниота хвърлиха вчера сутринта хайвер, но като тръгнах да търся за трипафлавин и метиленово синьо по магазините, разбрах че вече не се продава и сега съм в голяма дилема. Вече към 10/15 зрънца за плесенясали и не знам какво да правя. Моля да ми кажете някакъв близък заместител на тези два препарата или поне да споделите дали ще има шанс до края на деня да излезе нещо, защото слабо ме съмнява до утре да изтрае целия хайвер..

Similar topics (5)

11793

Публикации: 42
Прегледи: 28456

58651

Публикации: 1
Прегледи: 2282

59990

Публикации: 1
Прегледи: 3034

15567

Публикации: 19