• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.07.2025 20:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Омекотителна инсталация

Започната от Ilianidis, 24.01.2006 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Някой правил ли е система с йонообменна смола за омекотяване на водата?Мога да си намеря смолата,да направя всичко,но не знам как да коригирам пх-то,малко химик си падам и съм учил,че при използване на тази смола се заменят калциевите и магнезиевите йони с натриеви.Оттам водата леко се алкализира.А знам,че добавянето на фосфати за корекция е нежелателно.Имате ли някакви идеи?Торф няма как да намеря и ползвам,остава само слаба минерална киселина.А по старите книги се препоръчват точно фосфорната киселина като средство за подкисляване.

dido

Какво общо имат смяната на калциевите +  магнезиевите / натриевите йони с алкализирането на водата  :?:

Ilianidis

Калциевите и магнезиевите карбонати и сулфати не влияят на пх-то така,както влияят същите съединения с натрия.Той въздейства по-силно и променя пх-то към алкалната зона.Всъщност натриевия карбобат си е алкално съединение.

dido

Сигурен ли си в това, което говориш  :?:

Ilianidis

Абсолютно,мисля да си го припомня с подробности от учебниците ми,но в общи линии е така.Друг метод за омекотяване е чрез калциев хидроокис,т.е.прегасената вар...взима се избистрения разтвор и се дозира,но това е лабораторно и се иска голяма точност.Така се омекотява водата във фабриките на кока кола-чрез варовия метод.

Ilianidis

Да добавя....твърдостта на водата се дължи само на съединенията на калция и магнезия.Временната твърдост е от техните карбонати,а постоянната твърдост се дължи на съединенията им със сулфатите и хлоридите.Натрия не участва във твърдостта на водата,така чрез смолата се омекотява до 0,5-1 немски градуса.Идеята ми е някой правил ли го е или пък използва готова закупена такава и с какви впечатления е останал от ефекта.

dido

В този pH-то се влияе от карбонатите във водата. Дали ще е калицев или някакъв друг катион в солта няма особено значение за стойността на pH - говорим в общия случай за магнезий/калций/калий/натрий карбонати. Тоест киселинността въобще не ти е проблем.

В твоя случай е обезпокоително да правиш омекотяване с йонообменна смола с натрий - зеолити разни и прочее. Натрия в голямо количество е гадно нещо и е отровен за  риби и растения - нарушава електрическите процеси в клетките.

Ако все пак държиш на йонобменни смоли, намери някаква с водородни катиони вместо натриеви. Тя е със сигурност абсолютно безопасна. Но може би най-доброто средство за омекотяване е RO-система. Тя действа на физичен принцип и няма такива ефекти като смолите. И със сигурност е по-евтина - смолите май са бая скъпи.

Ilianidis

До колкото знам системите за RO са много по скъпи от останалите варианти,а там има и сменяне на филтри през определен дебит и работата става дебела.Попаднах на един на фирмата Френел и той възлиза на 700 евро.В София го има.А относно смолите....литъра на смолата е от 5 до 10лв,тя е на малки зрънца,насипваш в някаква колона и пускаш водата да премине.После следва регенерация с натриев хлорид.Водата се алкализира,защото се отнема един водороден катион чрез съединението и така концентрацията на водородните йони намалява.В това е разликата,калция и магнезия са от 2 валентност ,а натрия от първа.А концентрацията на натрия не се увеличава произволно,а само зависи от замяната на катионите.С водородните смоли пък нещата са по-сложни.Ако твърдостта на водата се дължи по-скоро на постоянната твърдост т.е. съединенията на калция и магнезия с хлориди и сулфати,след реакцията се получава еквивалентно количество солна и сярна киселина във водата,става кисела.И регенерацията става с киселини после.Това определено е по-трудно.

dido

То добре, ама кой захваща тези водородни катиони в случая на натриева смола? Съединението в смолата определено не захваща водород. Не виждам как ги навръзваш нещата в случая.

За смолите с водородни катиони - така е, ама какво е съотношението на карбонати спрямо сулфати/хлориди? Твърде голямо в полза на карбонатите според мен и не би трябвало да се спичаш заради това, че ще се образува малко киселина при омекотяването.

killiman

Цитат на: "Ilianidis"Торф няма как да намеря и ползвам.

SERA предлагат прекрасен гранулиран торф, подходящ за това, което ти трябва. И не е скъп.

Ilianidis

Значи най-близо за торф трябва да се допитам до дискус.бг в Пловдив.А относно натриевата смола не поглъща водорода.Едното съединение е калциев бикарбонат с 2 атома водород и след реакцията става натриев карбонат с един водороден атом.Значи пх-то се повлива не само от киселините и основите,а и от техните соли.Самата молекула сама по себе си поради този факт придобива по-алкален характер и оттам самия разтвор дава повишаващи пх-то стойности.Аналогично е при торенето на растенията със соли на фосфорната киселина-фосфатите,само че там клоненето става към киселата стойност.Даже някой мисля беше писал тук ,че добавянето на торове,води до по-ниско пх.А водородните смоли,предполагам са по-удобни в това отношение,но се регенерират с 1% разтвори на солна и сярна киселина,което не съм правил и не бих пробвал да изтрепя гадинките си.Може и да е елементарно,но не съм осведомен за това как става.Навсякъде се предлагат натриевите смоли,а никъде не срещам фирми предлагащи водородни такива.Комбинацията от двете би била перфектна.

dido

Не е с два атома водород, а е с два HCO3- аниона. Въпросните два аниона се комбинират с два атома натрий, но това става в дисоциирана форма и реално промяна НЯМА. Демек що се отнася до pH, буфериращата способност на хидрогенкарбонатната група остава същата - предполагам степента на дисоциация на натриевия и калциевия хидрогенкарбонати не се различават съществено - щото само от там може да дойде разликата :-)

Затова и ти задавам всичките тези въпроси - ти реално нямаш добавяне или отнемане на Н+/ОН- йони, не им променяш и йонното състояние в йонообменната реакция, съответно няма да имаш промяна в pH-то.

Както и да е - писах ти за RO системите. Не знам кое колко излиза, но на запад всички пишат, че йонообменните инсталации са много скъпи и предпочитат по-достъпните RO системи. Освен това ефекта от натрупването на натрий във водата е забелязан и от акваристите, които ползват йонообменни системи - някъде срещнах данни за отрявяне на люпила от дискуси с натрия и т.н.

Raven

осмозни генератори- RO- има смисъл да се използват само там където водата е или много твърда или  с много лоши физикохимични и биологични качества.
ако водопроводната вода е със прилично качество като софийската примерно- не си заслужава разправията.

освен  това за големи аквариуми не е много приемливо решение- първо голямо количество вода се събира за няколко часа,освен това и загубата е едно към едно спрямо полученото количество,така че ако аз сменявам по 50% примерно през ден по системата на Сенски или Едуард- е за моя обем добре ще ми доиде.
за необходимото незабавно торене да не говорим.
освен това  ще ми трябва отделно помещение за инсталацията и за събране и съхраняване на водата.

но за 100-200 л. аквариум - може да се опита.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Ilianidis

Само с две думи....м бая ще са.Учените са установили и доказали това,аз не си го измислям.А ако построиш формулите  на молекулите,ще забележиш разлика в конфигурациите.Не само кислородните атоми са свързани по различен начин,но и натриевия хидрогенкарбонат е с една хидроксилна група по-малко от калциевия.Оттук и един водороден атом по-малко в молекулата,естествено той е свързан в хидроксилната група.Факт е ,че натриевата основа с една хидроксилна група е по-силната основа от тези на металите от втората колона от таблицата на Менделеев,които са с по две хидроксилни групи заради валентността.
За натрия си прав,не бях чел,че вредят на дискуси,но ще го имам напредвид,тъй като мислех и за тях.
А ако имахме на пазара на сносни цени такива RO системи,се обезсмисляше разговора ни.Но при условията на нашата градска вода,която си е доста твърдичка,мембраната бързо щеше да сдипли,за разлика от колоната със смолата.Значи да рискувам и да видя какво ще стане.Явно и други хора са го пробвали,щом казваш.А и още нещо,свързани са не с два атома натрии както си писал,а стават две молекули натриев хидрогенкарбонат.

Joro Vn

Доколкото схващам от писаното дотук, се обсъжда вариант само за частично омекотяване на водата /ЧОВ/. Ilianidis, като си решил да правиш такава инсталация, защо не сложиш и обезсоляване- за получаване на ХОВ /ДОВ/. При първия вариант се използва само катионит и се регенерира с около 4 % разтвор на NaCl. За втория- добавя се и колонка с анионит. Тогава регенерираш с HCl и NaOH. Имам инсталация от втория тип- при правилна експлоатация няма проблеми да работи години наред. Моята съм си я правил през 96- година.
 P.S. Май е време да се пусне една статия за омекотяване на вода. Дали ще има интерес?