• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 20:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

За шумоленето...

Започната от AQUASAUR, 19.01.2006 03:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bunz

Цитат на: "dido"Ами успокоявам ги и двете в момента - имат турнир по джобен тенис  :lol:

Таа - нещо не разбрах що за диалог се мъчиш да водиш с едносрични подмятания по темата. Ако ще си говорим нещо смислено, давай. Ако пък ще ми мънкаш ...

Какво ще ми направиш?

Bunz

Боби, всичко започна от коментари по шума, глей докъде я докарахме. Надявам се за следващата сбирка Ицо да ме навие да дойда и с удоволствие ще обсъдим въпроса на по чашка.
Deal?

Boby_

Цитат на: "Bunz"Боби, всичко започна от коментари по шума, глей докъде я докарахме. Надявам се за следващата сбирка Ицо да ме навие да дойда и с удоволствие ще обсъдим въпроса на по чашка.
Deal?

Ами то винаги така става.
Всъщност всичко започна от една тема в "Рибки" за захранване на малки Colisa lalia.  :lol:
На по чашка става.  :wink:

dido 1

offtopic Като гледам как се палят страстите май трябва да се направи и един раздел на тема: "Фотография" и има ли тя почва у нас tooth
544л. Малави

Boby_

Цитат на: "dido 1"offtopic Като гледам как се палят страстите май трябва да се направи и един раздел на тема: "Фотография" и има ли тя почва у нас tooth

Да, отдавна си говорим, че е нужен и раздел за аквариумна фотография.
А страстите могат да се запалят и за съвсем дребни неща, стига да има желаещи за спор.  :wink:

Stas

Цитат на: "Bunz"Неее. Не ги сравнявам изобщо. Просто констатирам, че дигиталните апарати имат сериозен проблем с контражурните снимки. В тъмните области има много малко информация, а понякога - никаква. Нищо повече.

И това не е съвсем така - вероятно пак зависи от апарата. Да не говорим, че съм отварял почти черна снимка, която след обработка (изсветляване) направо си придобива съдържание. Много често мониторите лъжат за съдържанието на кадъра, а и понякога самата снимка носи информация, която не се вижда на екран, освен ако не изсветлиш.

Stas

А тая тема така се извъртя, че пак добре, че има един Boby_ дето да помни откъде е тръгнала.

Bunz

Цитат на: "Stas"
Цитат на: "Bunz"Неее. Не ги сравнявам изобщо. Просто констатирам, че дигиталните апарати имат сериозен проблем с контражурните снимки. В тъмните области има много малко информация, а понякога - никаква. Нищо повече.

И това не е съвсем така - вероятно пак зависи от апарата. Да не говорим, че съм отварял почти черна снимка, която след обработка (изсветляване) направо си придобива съдържание. Много често мониторите лъжат за съдържанието на кадъра, а и понякога самата снимка носи информация, която не се вижда на екран, освен ако не изсветлиш.

Стас, точно за това говорех. Но не винаги след изсветляването гледката е хубава. Абе има твърде много "ако" в тези неща.

Stas

Мда, така е. Но има някаква гледка. Докато съм снимал с лента дето след това съм се чудил какво точно съм снимал :).

Както и да е - за мен цифровите са безкрайно по-удобни и се справям много по-добре с тях, отколкото навремето с лентовите.

А пък за разходите след снимане... да не говорим! :)

Bunz

Цитат на: "Stas"Мда, така е. Но има някаква гледка. Докато съм снимал с лента дето след това съм се чудил какво точно съм снимал :).

Както и да е - за мен цифровите са безкрайно по-удобни и се справям много по-добре с тях, отколкото навремето с лентовите.

А пък за разходите след снимане... да не говорим! :)

Съгласен. А и е къде-къде по-лесно да си оправиш снимката преди да я занесеш във фотото, ако си решил да си я вадиш на хартия де.

AQUASAUR

:lol:   Егати дебатите заформихте... :evil:  :idea:  :twisted:
Ако с такъв тон се водят дискусиите по тази "гореща" тема...
скоро НИКИ може и да не ни отпусне място за желания жанров раздел  :wink:
И тъй като темата уж се води на мое име... :roll: ще си позволя един призив:
Дайте да правим и постваме повече тематични снимки... и коментираме тях подобаващо... :idea:
а не да си чешем масрафа с условни,вероятни,"доказани" теории... :wink:
На мен лично, като новобранец в този жанр, ми е интересно всичко ново по темата...  :idea:
но не и поднесено с толкова безсмислена,ненужна и агресивна  негативност в отношенията... :evil:  :twisted:
Може би още тази вечер ще пусна една моя серия "шумни" снимки за коментар... :idea:
но моля, до тогава - охладете страстите  :D

Bunz

Aquasaur, охладихме ги с малко ракиица и бобена салата. Ся чакам въпросните шумни снимки. Запушил съм си ушите в случай че са много шумни. :D

toshaky

Това с шума зависи изцяло от марката фотоапарат. Stas е прав. Например Каноните имат най-малкия шум. Доколкото знам те използват някакъв софт. вграден в апарата за подтискане на шума. Големината на матрицата няма никакво значение. Освен това матрицата на Канон е CMOS и доколкото знам си е тяхно производство, докато повечето други марки ползват матрици на Сони. Шума е различен. Олимпус и Минолта имат яко шум. Дори и Никон има шум повече от Каноните. Това дето Stas казва с изсветляването на тъмните тонове става само ако е снимано с Канон иначе става ад под небето. Това е моето скромно мнение базирано на практически опит. Не съм чел много по въпроса. Дано да съм бил полезен отдавна чета в този форум, но това ми е първия отговор.

Deep

Цитат на: "toshaky"Това с шума зависи изцяло от марката фотоапарат............ Например Каноните имат най-малкия шум. Доколкото знам те използват някакъв софт. вграден в апарата за подтискане на шума. Големината на матрицата няма никакво значение.  Дори и Никон има шум повече от Каноните.

Недей да говориш смешки  :lol: Като за първи пост .......голяма изцепка. Все едно не си го казал, ОК ?  :lol:

BLKnight

Шумът освен от марката зависи от цвета на корпуса на фотоапарата. Тези с черните корпуси поемат повече топлина, затоплят матрицата и тя шуми повече - това е т.нар.  топлинен шум. Затова сребристите апарати има по-малко шум. А Канон май и Олимпус имат едни шаренки - червени, сини и златисти апаратчета - там шума вече се нарича "цветен шум".

toshaky, наистина беше полезен.
Не се бях хилил така от както последно пуших трева.