• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.07.2025 20:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Предложение на тема за излишъци на растения.

Започната от Sandro, 09.01.2013 17:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bustama

Да, подобна тема ще бъде полезна със сигурност на някого. Но, много трудно си мисля, че ще се докажат липсите на един елемент - като ги има са поняколко. Общо взето взимаш растения гледаш и като има проблеми - пускаш тема и чакаш някой доброжелател да помага.
При готовите торове които ползваме как да имаш липси на един елемент - там според мен са си в баланс нещата... все пак не само торенето е промлема - май сами си създаваме проблемите. :-D
Един аквариум като го оставиш намира, лекинко си стават нещата. Мисля, цялата информация си я има или поне на  80%.

Стоян Михов

Цитат на: bustama - 10.01.2013 19:02
Един аквариум като го оставиш намира, лекинко си стават нещата. Мисля, цялата информация си я има или поне на  80%.
Може странно да звучи точно аз да го кажа, но си е така. Общо взето, ако искаш да имаш хубав, устойчив аквариум не трябва да го пипаш много (няма значение дали е сладък или солен). Аз съм свидетел на много експерименти (не само любителски, но и научни), които са или пропадали или са оставали в сферата на намеренията, и то не защото са били започнати от любители, а по една много прозаична причина - липсата на време и финансиране.  Хората, които са успявали да изведат експериментите докрай или работят в сфера близка до естеството на експеримента (т.е. могат да работят скришом по нещо което им  е краста и да ползват ресурса) или са достатъчно възрастни и богати (т.е. не са българи) и имат много свободно пенсионно време, познания и финанси за едно такова начинание. Наистина много благородни начинания са започвали, обединявали са се големи мозъци и накрая нищо смилаемо за широката публика не е излизало (ако изобщо е излязло нещо), моят опит е повече в морската част, но предполагам в сладководната е същото. Експериментите тръгнали любителски като експерименти от форуми и говорене между приятели от които е ставало нещо, обикновено много бързо са представали да бъдат форумни и скоро ги виждаме в продажба, така тръгна собственика на тестовете салиферт, на някои диодни осветления и куп други Много маркови оборудвания за морска акваристика сега. Та думата ми е че без солидно финасово рамо всеки експеримент е обречен.

Като разумен вариант аз винаги съм насочвал младите колеги, които сега са студенти биологическа специалност вместо да почнат да пишат дипломна работа по някакъв супер имагинерен проект, (като откриване на х бозона например) да се захванат с нещо по-практическо и приложимо, защо не и например влиянието на липсата на определени елементи върху растежа на аквариумни растения? така и финансирането и времето и базата ще са налични, а ползата голяма :) Ама лудо -младо всички млади хора се опитват да променят света с едно велико откритие (е невъзможно е даже и Айнщайн не е успял ) всичко е плод на дългогодишна къртовска работа.

Всъщност не знам каква е целта на темата, ама ако целта е като ти се сгърчи растението да разбереш какво не му достига, в този случай е по-добре да се направи едно ръководство със описание при сгърчени листа каква може да е причината и да бъдат изброени причините и начините за поправяне, и ти почваш да си мериш показателите докато не достигнеш проблема/ проблемите. Това би било по-полезно на потребителите, другото си е суха наука.

извинявам се за грешките , но пиша на таблет и съм бесен, няма такова безумие, или аз съм много стар или тези простотии трябва да бъдат забранени и изгорени ритуално пред общината. После се чудим защо младите хора не могат да пишат правилно, ами то с тези простотии не е възможно да пишеш изобщо, камо ли правилно, сигурно следващото поколение таблети ще са с готови изречения, които с едно провлачване с пръста ще ги слагаме в посочената кутийка. Пфу.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tomatomov197

Това нещо с контролираните опити няма да стане , по-възможно е със случайни и нежелани случки :)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

dafil

Цитат на: tomatomov197 - 10.01.2013 23:34
  Това нещо с контролираните опити няма да стане , по-възможно е със случайни и нежелани случки :)
Вярно,че е от американския форум,но дано да помогне на някой  :-)
http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=126602
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

tomatomov197

Цитат на: dafil - 11.01.2013 07:08
Да , там е станало точно така - липсите не са предизвикани нарочно , а са случайни снимки .  То и тук има такава тема , където хората питат какво става с растенията им . Ако някой компетентен събере 7-8 снимки от форума с най-срещаните проблеми ще бъде добре :)

dafil

Цитат на: tomatomov197 - 11.01.2013 08:58
   Да , там е станало точно така - липсите не са предизвикани нарочно , а са случайни снимки .  То и тук има такава тема , където хората питат какво става с растенията им . Ако някой компетентен събере 7-8 снимки от форума с най-срещаните проблеми ще бъде добре :)
E не е точно така де ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Sandro

Цитат на: dafil - 11.01.2013 07:08

Ето това е много хубава статия.
Ако някои може да го преведе хубаво и да копираме снимките тук ще е много от полза.
Превежда ми го гоглето , но не е много свързано. :)

bustama

Цитат на: Octopus - 10.01.2013 23:08

Всъщност не знам каква е целта на темата, ама ако целта е като ти се сгърчи растението да разбереш какво не му достига, в този случай е по-добре да се направи едно ръководство със описание при сгърчени листа каква може да е причината и да бъдат изброени причините и начините за поправяне, и ти почваш да си мериш показателите докато не достигнеш проблема/ проблемите. Това би било по-полезно на потребителите, другото си е суха наука.

Съгласен! Както казах - да, хубаво е да има тема където да четеш и гледаш снимков матрериал.
Понеже спомена - волно или неволно сгърчени листа  :-) аз имах подобен проблем.
Не промених нищо в торенето и тн. единствено риших, знам ли и аз защо, че калия ми е малко - започнал съм постепенно добавяне на калий от седмица... щевидия как ще се развият нещата и ще пиша в темата си. Въпроса ми е как да си измеря калия в сладката вода?

tomatomov197

Цитат на: dafil - 11.01.2013 10:17
E не е точно така де ;-)
Ти мислиш , че нарочно някой си е предизвикал липси или излишъци за да направи снимки ли ?

Sandro

Темата не е само за сгърчени листа. Тя е за всякакъв ви проблем при растенията , дали ще било гниене пожълтяване дупки по листата. :)
: 11.01.2013г 18:06ч
Цитат на: tomatomov197 - 11.01.2013 18:51
    Ти мислиш , че нарочно някой си е предизвикал липси или излишъци за да направи снимки ли ?
Във тази тема на американският форум , който дафил даде линка. Там точно това е направил/а един колега , даже мисля , че е жена и описва реакцията на растенията.

tomatomov197

Цитат на: Sandro - 11.01.2013 18:54
Темата не е само за сгърчени листа. Тя е за всякакъв ви проблем при растенията , дали ще било гниене пожълтяване дупки по листата. :)
: 11.01.2013г 18:06ч
Във тази тема на американският форум , който дафил даде линка. Там точно това е направил/а един колега , даже мисля , че е жена и описва реакцията на растенията.
Да , жената която е започнала темата , но аз съм Тома Неверни и съм по-скоро на мнението на Da Plant Man от пост номер 7 :) 

Peza

Цитат на: tomatomov197 - 11.01.2013 19:01
   Да , жената която е започнала темата , но аз съм Тома Неверни и съм по-скоро на мнението на Da Plant Man от пост номер 7 :) 
Ми ... като я чета сега да ти кажа, май си е баш умишлено. Най накрая да се видят и снимки на аквариумни растения, не само сухи обяснения в 1-2 реда.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Sandro

Цитат на: Peza - 11.01.2013 19:46
Ми ... като я чета сега да ти кажа, май си е баш умишлено. Най накрая да се видят и снимки на аквариумни растения, не само сухи обяснения в 1-2 реда.
Точно така умишлено е направено за изследване.
И е обяснено на 2 реда простичко без много философии :).

bustama

Втора страница само мисли - щом ще правите тема, почвайте, много приказки са излишни.  :-D
Който има растения с излишъци/ липси и знае за какво иде реч да качва снимки.

Sandro

Цитат на: bustama - 13.01.2013 13:22
Втора страница само мисли - щом ще правите тема, почвайте, много приказки са излишни.  :-D
Който има растения с излишъци/ липси и знае за какво иде реч да качва снимки.
Аз имам такива растения. Въпроса е , че не знам какво липсва  :-D. И може да са повече от едно.

Similar topics (5)

24726

Публикации: 4
Прегледи: 4657

4538

Започната от AchoBG

Публикации: 4
Прегледи: 5529

17999

Започната от HADJOLOV

Публикации: 1
Прегледи: 2404