• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи стъпки на солено

Започната от Peza, 15.05.2012 12:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tonino

09.10.2012 10:53 #15 Last Edit: 19.02.2018 23:21 by tonino
...

Peza

09.10.2012 14:15 #16 Last Edit: 09.10.2012 16:42 by Peza
На картинка със стрелки май ще е по-ясно:
В зелено: вода към дисплея
В оранжево; постъпваща вода
В синьо: Ниво на водата в отделението
Движение на водата: От аквариума, в скимера и др, в бъбл трап, в уловител на утайки (т.е. това което предполагам за такъв), от там потока се раздвоява като единия отива към покачващата помпа директно, а другия преминава през рефюджийма първо и чак тогава се влива при помпата.

П.П. Пфф.., постарах се да обясня, дано да е по ясно така, че има вариант картинката да е още по неясна.
П.П.2 Друго обървкащо може да са двата кръгли хоризонтални отвора: те са за два "чорапа" за механична филтрация. Те ще са в собствено "легенче" което е дадено само като плоскост с два кръга и преграда ... ако ги има изобщо.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Чак сега видях и аз какви прекрасни схеми си сътворил (с какво - с гугъл скечъп ли?) Аз не виждам някакви логически несъответствия, само искам да ти припомня, че съмпа се проектира като неразделна част от аквариума и трябва да е съобразен с неговия обем. Отделението на помпата трябва да е съобразено с мощността й и с пропускливостта на преливника и т.н. Така че очаквам да видим и скицата на аквариума и преливника :)

За вкаменяването на арагонита не се притеснявай толкова, то се случва рядко и то в свръх натоварени със спс системи. Аз не мисля че ти ще се ориентираш към калциев реактор, сега има по-модерни системи за добавяне на калций, базирани на разни калциеви съединения, но това че си се ориентирал да оставиш малко място за бутилка в шкафа е добър ход, дори и да не сложиш реактор това място ще ти влезе в употреба.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Всъщност са чертани на AutoCad и после (Print Screen) във Photoshop като трябва да добавям нещо. Ако имах 3D Max в къщи можеше и доста по добри да са, с толкова свободно време ...  :-D.
Относно аквариума. Така е, довечера или утре сутрин ще покажа всичко по подробно, че да се види от сега ако някъде има грешки и засечки. То има доста време докато се реша да започна асемблирането им, така че на спокойствие да се огледат и обмислят. В общи линии съм се постарал да пресметна и предвидя каквото мога за сега. Като цяло съм си "откраднал" каквото ми е направило впечатление като разумно и полезно на този етап, доста полезно се оказва периодичното разглеждане на темите на аквариумите тук, поне за мен.

Dede

Доста добри идеи си приложил и е хубав замисъла, но две неща има които ме притесняват малко.
Първо обема на мястото където е връщащата помпа, струва ми се малко малък и ако е по мощна помпата може да остава на сухо докато се завърти  вода по системата и ще е по сложно за поставяне за система за автоматично доливане, но това е по малкия проблем, по-притеснително колко вода може да поеме съмпа при едно евентуално спиране на ток, имай превит, че ще имаш поне 1-2 см вода над ръба на преливната плюс водата във преливната колона се събира едно не малко количество което трябва да се вмести в свободното място в съмпа.
П.С". Сега се зачетох, че октопода също е засегнал тези два въпроса и мнението ми става малко излишно, ако модератора прецени да го изтрие.

Peza

Определено не ти е за триене поста, щом двама човека обръщате внимание на това, е показателно за мен колко е важно всъщност.

Отделението за помпата наистина е малко, колкото да се събере тя плюс някой друг датчик. Илюзията ми е че в колкото по тесен и малък обем са датчиците, толкова по презцизно ще е доливането на изпарената вода. В схемата има едно квадратче което показва реалните и размери, поне на тази която съм се спрял засега като отправна точка. На скимера, реактора и бутилката са също реални размери (тук пак е за отправна точка, като се вземе вече ще се преправя ако е нужно). Като цяло всичко търпи промени до момента когато го захвана, а това е март месец по план  :-D (по обясними причини мисля да мине зимата първо, пък после да харча ... )

Така ще започна от зад на пред с шкафа, който диктува размерите на аквариума. Разкройката на плоскостите е такава че да се получи от едно цяло парче 18mm MDF и пак цяло парче 18мм постформинг. Ако е по голям ще се наложи да се взимат по 2, пък да ми излиза двойно за 5-10 см ... Дъната на аквариума и съмпа ще се по-дебелички защото реално те ще пренасят тежестта към страниците заради тънките плоскости на шкафа.

В по преден пост си помечтах за 540л аквариум, но ентусиазмът ми се поохлади и мисля, че има време и за по глеми аквариуми, то нека да се наканя за този пък другото: я камилата, я камиларя. Затова за сега обмислям 250л аквариум, струва ми се в златната среда, пък и очакваните "крашове" да излизат по-евтини, до колкото тук нещо е евтино.
Толкова с обясненията защо, на схемите съм се постарал да опиша всичко необходимо от към преливен обем и размери. Обобщено съмпът ще е с 37л преливен обем, като приблизителният необходим ще е 30л + 3л от преливната колкона и 10% застраховка ала "грешка в изчисленията" :-D

Сега да премина към циркулационната помпа и PVC-то. При обем на аквариума 250л помпата която ще ми е нужна е между 750л/ч и 1250л/ч при височина на стълба от 1.3м грубо (до колкото рабирам). Сега от тук излиза че и диаметъра на тръбите трябва да го осигурят мин. 1250л/ч, според  този калкулатор минималния диаметър е 2см.(0.75in) и необходимата минимална дължина на преливника е 13см.(5in). Затова и моят избор е 25мм, да може при наслагване на боклуци и др. да не стане така да не стига.
Сега вече ще може да подскажете къде трябва да се промени.

Това е за сега, за самата техника ще ви тормозя след време.

П.П. Пусти правопис ...

ЕДИТ:
Цитат на: Dede - 09.10.2012 17:37
Първо обема на мястото където е връщащата помпа, струва ми се малко малък и ако е по мощна помпата може да остава на сухо докато се завърти  вода по системата
Сега разбирам, че не съм обърнал достатъчно внимание на това. Малко пояснение ще ми е нужно за да си изясня за себе си. Това се случва при смяна на вода или по принцип?

Стоян Михов

Браво Пеца, ако всички толкова детайлно и професионално си описват идеите, щяхме отдавна да сме ги надминали хамериканците. На мен ми харесва концепцията, но едно единствено нещо не ми харесва като подход ето това:
Цитат на: Peza - 09.10.2012 23:13
шкафа, който диктува размерите на аквариума. Разкройката на плоскостите е такава че да се получи от едно цяло парче 18mm MDF и пак цяло парче 18мм постформинг. Ако е по голям ще се наложи да се взимат по 2, пък да ми излиза двойно за 5-10 см ...
Това не е правилният подход - този, който диктува размерите си ти и твоето възприятие за красота, съразмерност и удобство. Не прави компромиси дори и с един см, заради един лист мдф.

Връщащата се вода в аквариума не я вкарвай през дупки, ще си я прекараш с гъвкави връзки над стената на аквариума, по-сигурно е и по лесно се контролира. Изрезката за преливника си я направи поне 6-7 см, след това ако искаш можеш да си качваш нивото на водата в аквариума колкото искаш с гребен, но ако искаш да го свалиш (а ти ще искаш, като започнат да скачат врасетата и гобитата) няма да можеш.
Направи така, че като спре тока или спреш циркулационната помпа за да храниш примерно, възможно най-малко количество вода да премине от аквариума в съмпа (това с тези 30 литра си е направо лудост) максимум 5-8 литра за твоята система.

Peza

В мое оправдание ще кажа, че съм съгласен с теб първо, и второ не е баш така както излиза от поста, но не пречи да се съобрази и това понякога. За опровергаване мисля като подготвя проектът за визията на аквариума (без коралите и животинките) да споделя някоя друга визуализация и да опровергая съмнения в тази посока ... казано скромно :-D, пък ако се получи точно обратното, ще преработим проекта... то това е лесно за мен.

Цитат на: Octopus - 10.10.2012 00:17
Връщащата се вода в аквариума не я вкарвай през дупки, ще си я прекараш с гъвкави връзки над стената на аквариума, по-сигурно е и по лесно се контролира. Изрезката за преливника си я направи поне 6-7 см, след това ако искаш можеш да си качваш нивото на водата в аквариума колкото искаш с гребен, но ако искаш да го свалиш (а ти ще искаш, като започнат да скачат врасетата и гобитата) няма да можеш.
Направи така, че като спре тока или спреш циркулационната помпа за да храниш примерно, възможно най-малко количество вода да премине от аквариума в съмпа (това с тези 30 литра си е направо лудост) максимум 5-8 литра за твоята система.
*THUMBS UP* Ще се преработи в тази посока.

Стоян Михов

:-) човек се налага да се съобразява с много неща съгласен съм, но мисълта ми беше че на фона на това което ще трябва да направиш като разходи за морския аквариум, един лист мдф не е перо, с което много да се съобразяваш, по скоро се съобрази с дължината на пурите ако ще слагаш луминесцентно осветление примерно.

Това за което говори Dede е следното: като спреш циркулационната помпа по някаква причина водата ще почне да се оттича от аквариума докато преливника "пресъхне" и връщащата тръба глътне въздух. Така, след като включиш помпата тя започва да вкарва вода в аквариума и теоретически като стигне до нивото на преливника тя тръгва по връщащата тръба и нивата се запазват еднакви навсякъде, но не е съвсем така на практика. Има един момент в началото в който нивото на водата в аквариума леко се покачва защото водата не тръгва веднага по връщащата тръба, тъй като в нея има въздух за изместване а и тръбата е затворена в някаква степен (на нея задължително има кран) така докато налягането стане достатъчно голямо да избута въздуха и водата да си тръгне нормално, това може да вдигне нивото на водата временно с 1 см примерно което в твоя случай са около 5 литра вода, която трябва да дойде от отделението на помпата и и ако то е прекалено малко помпата може да остане на сухо.

tonino

10.10.2012 01:03 #24 Last Edit: 19.02.2018 23:20 by tonino
...

Стоян Михов

Напълно съм съгласен с tonino  за шкафа, според мен можеш да спестиш мдф-а като направиш дървена рамка, която после да облечеш, при мен е така. И за съмпа съм съгласен, изкарай скимера и бъдещия калциев реактор или каквото ще бъде там напред или наистина махни отсека с механичната филтрация, чорапчетата можеш да сложиш на входа на връщащата тръба където им е мястото всъщност

tonino

10.10.2012 01:22 #26 Last Edit: 19.02.2018 23:20 by tonino
...

Стоян Михов

При обем на аквариума 250л помпата която ще ми е нужна е между 750л/ч и 1250л/ч при височина на стълба от 1.3м грубо (до колкото рабирам). Сега от тук излиза че и диаметъра на тръбите трябва да го осигурят мин. 1250л/ч, според  този калкулатор минималния диаметър е 2см.(0.75in) и необходимата минимална дължина на преливника е 13см.(5in).
сега го погледнах този калкулатор, аз съм фен на Централата, ама там всякакви идиоти публикуват (даже и аз :D) и този калкулатор за никакъв ... не става - с 13 см преливник и този обем на помпата ще ти се вдига нивото в аквариума с 3 санта сигурно, аз бих го умножил поне по две.

Peza

:-D аз знам кога ще ми секне ентусиазмът, от там и схемите ... като дойде времето да заделям парите.
А относно механичната филтрация, идеята да е от пред е, че нея най често ще чистя, но ... човек като няма опит гадае и само предполага. А това че само след няколко месеца ще ми писне да чистя стъкла в съмпа си е нещо напълно ново за мен,  смятам че ще и напълно вярно   :-[. Апропо това отделение с чорапчетата е в опит да направя това (но не можах да разбера как):
Цитат на: VeL - 18.05.2012 18:44
Горещо ти препоръчвам и да помислиш за отделение "утаител", за да избегнеш мъката да изпразваш съмпа, за да го сифонираш от дертрита.

geniusloci

Цитат на: tonino - 10.10.2012 01:03
Къде ще сложиш осветлението за водорасловия филтър?
Това с този отсек - уловител на утайки направо го махай или го премести отзад.
Че какво пречи да му бодне една щипка с гъвкаво рамо и фасунга? Може да я закачи на самото стъкло. Подобно "точково" осветление решава в голяма степен и обрастването на целия съмп с гадости, то като няма светлина, повечето неща не искат да виреят.

За отделението за утайките и аз съм съгласен, напълно излишно ми се струва. По-добре повече място, където евентуално да монтира зеолит или биопелетни реактори, ако реши.
Сега да премина към циркулационната помпа и PVC-то. При обем на аквариума 250л помпата която ще ми е нужна е между 750л/ч и 1250л/ч при височина на стълба от 1.3м грубо (до колкото рабирам). Сега от тук излиза че и диаметъра на тръбите трябва да го осигурят мин. 1250л/ч, според  този калкулатор минималния диаметър е 2см.(0.75in) и необходимата минимална дължина на преливника е 13см.(5in). Затова и моят избор е 25мм, да може при наслагване на боклуци и др. да не стане така да не стига.
Само не забравяй, че помпите, дори хубавите, с покачването на стълба значително намаляват дебита си. И още нещо - съдейки по моята - EHEIM 1260, височината на стълба над нея също влияе на дебита. Тъй като не съм включил системата за доливане на вода, оставям последното отделение на съмпа да играе относително много, и когато е пълно до максимум* помпата качва значително повече - съдя по преливника, втората тръба започва да засмуква буквално минути след това**. Съвсем отделен е въпроса, че смятам да вкарам и втори кръг през охлаждащата система, т.е. ще имам втора помпа, но нея ще я мисля като стигна дотам тези дни.

*поне това, което съм определил съвсем практически - като спра всичко и видя докъде се пълни съмпа  *JOKINGLY*
** при мен е значително по-голям, представлява част от аквариума и от него може да изтече максимум около 2/5 от обема му (на око), после тръбата засмуква въздух.

Similar topics (5)

28678

Публикации: 7
Прегледи: 5028

12158

Публикации: 24
Прегледи: 16033

46322

Публикации: 227
Прегледи: 88340

48196

Публикации: 51