• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.06.2025 11:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тежък аквариум, дали плочата ще издържи? Консултация с инженер конструктор?

Започната от BlackHawk, 15.01.2012 14:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Татарчев

Колега фирмите в които ходи проектантски бюра ли са или...? На кой си зададе въпросите - на инженер конструктор или...?

NikolaV

Колега, просто си задай въпроса ти ли с най-големия и единствен аквариум и за колко паднали къщи от аквариуми си чул.

Nikiengi

Някога, когато можехме да си отопляваме къщите с ток имаше едни акомулиращи печки, които в общи линии тежат доста, да речем 300 кг. Виждал съм в панелни апартаменти поставени по 3 (в две стаи), апартамента е все още здрав, като се има в предвид, че там има не само акомулиращите печки. А ти погледна ли хубаво снимките на Тони (колко ли тежат тия аквариуми!?!), мисля че определено са над 900 кг. Разбира се решението може да бъде само твое, но един специалист инжинер-конструктор няма да ти го пресметне без пари, щото това си е доста труд, а пък ако ти търси и чертежи на сградата ..........!!! По-евтино, щом се притесняваш, би било да намалиш обема на аквариума! Аз лично съм виждал няколко по около 1000-1200 литрови, и никога никой не е споменавал, че се е притеснявал за плочата си! Успех!  :-)

Peza

Цитат на: BlackHawk - 20.02.2012 10:52
Та въпросът ми е - разполагате ли с контактите на доказан инженер конструктор, който би могъл да намери информация за плочата, да направи нужните изчисления и да състави конструктивно становище?
Аз мога до ти дам координати но за София и Бургас. Но до ти кажа, че това което са ти казали да не се среже плочата е ... с риск да обидя колегите конструктори ... несериозно, за акварум от твоите размери. Те ще те накарат още малко обследваш срадата в лаборатория... 3000лв. Незнам какви бюра си посетил, но моите (с които работя от доста време) конструктори твърдят че нямя да имаш проблем.

Сега видях че си от София, ще те свържа с конструктори, прати ми на ЛС координати и телефон за целта.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

BlackHawk

Цитат на: Татарчев - 20.02.2012 12:19
Колега фирмите в които ходи проектантски бюра ли са или...? На кой си зададе въпросите - на инженер конструктор или...?
Не успях да намеря координати на инженер конструктор, затова питах фирми, които правят конструктивни становища (първите няколко резултата в google). Нямам представа какви инженери са били - най-вероятно не са били конструктори. Не се стигна до оглед, защото не разполагам с никаква информация за плочата.
Иначе и на мен вече ми стана ясно, че плочата ще издържи тази тежест... но друго е да го видиш документирано от специалист. Също така няма да откажа съвет от инж. конструктор - например ако прецени, че разположението не е подходящо и тн. Една от стените е напукана, което не знам дали трябва да ме плаши... всички тези неща трябва да се преценят на място.
Досега тези неща никога не са ми идвали на ум, но като видях на живо колко е голям аквариумът, почнах да се замислям.
Ако трябва да правим аналогии - библиотеката ми е с подобни размери, предполагам и тежеста е сходна. Бащата е близо 180 килограма, чичото не му отстъпва много - като седнат двамата на дивана със сигурност правят 400+ кг/0.8м2 (говорим за динамичен товар... но все пак).

Цитат на: Nikiengi - 20.02.2012 13:10
Разбира се решението може да бъде само твое, но един специалист инжинер-конструктор няма да ти го пресметне без пари, щото това си е доста труд, а пък ако ти търси и чертежи на сградата ..........!!! По-евтино, щом се притесняваш, би било да намалиш обема на аквариума!
Това е повече от ясно - никой не работи за без пари :) Просто на фона на вече дадените пари, 150-250лв. не ми се струват много.
Цитат на: Peza - 20.02.2012 13:33

Сега видях че си от София, ще те свържа с конструктори, прати ми на ЛС координати и телефон за целта.
Пратих PM :)

Татарчев

Цитат на: BlackHawk - 20.02.2012 14:00
Не успях да намеря координати на инженер конструктор, затова питах фирми, които правят конструктивни становища (първите няколко резултата в google). Нямам представа какви инженери са били - най-вероятно не са били конструктори. Не се стигна до оглед, защото не разполагам с никаква информация за плочата.
Иначе и на мен вече ми стана ясно, че плочата ще издържи тази тежест... но друго е да го видиш документирано от специалист. Също така няма да откажа съвет от инж. конструктор - например ако прецени, че разположението не е подходящо и тн. Една от стените е напукана, което не знам дали трябва да ме плаши... всички тези неща трябва да се преценят на място.
Досега тези неща никога не са ми идвали на ум, но като видях на живо колко е голям аквариумът, почнах да се замислям.
Ако трябва да правим аналогии - библиотеката ми е с подобни размери, предполагам и тежеста е сходна. Бащата е близо 180 килограма, чичото не му отстъпва много - като седнат двамата на дивана със сигурност правят 400+ кг/0.8м2 (говорим за динамичен товар... но все пак).
Няма да коментирам компетентността на тези "фирми", единственото в което не трябва да се съмняваш е полезния товар с който се смятат плочите. Щом те тревожи е хубаво конструктор да го погледне и да ти издаде документ за това, не мисля че и до сметки ще се стигне, освен ако не държиш. Колкото до срязването на плочата - като инж.конструктор мога да кажа, че не е основателно.

Nikiengi

Цитат на: Татарчев - 20.02.2012 14:29
Няма да коментирам компетентността на тези "фирми", единственото в което не трябва да се съмняваш е полезния товар с който се смятат плочите. Щом те тревожи е хубаво конструктор да го погледне и да ти издаде документ за това, не мисля че и до сметки ще се стигне, освен ако не държиш. Колкото до срязването на плочата - като инж.конструктор мога да кажа че не е основателно.

Съгласен съм, все пак това е разпределен товар! Някой се е опитал да се пре- пре- презастрахова, което в много случаи говори за липса на знания.

BlackHawk

Малко ъп на темата. Стартирах аквариума преди 3 дни и все още не сме пропаднали при съседите *ROFL*
За всеки случай ще се разходя до ДАГ, ако успея да намеря някакви чертежи на блока... интересно ми е каква тежест може да издържи плочата.

Nikiengi

Чудесен съд, може много хубави неща да се направят с него, а пък и ако го залесиш с много растения ще стане чудесен!  :-)

sigpro

Подовите плочи се оразмеряват за ивица с ширина 1 м. В изчисленията участват доста параметри но основно това са - постоянни товари + временни товари (най общо мебели, буркани и кашони в килер, аквариуми). В "НАРЕДБА № 3, от 21 юли 2004 г., за основните положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях, таб. 3" са дадени стойностите на временните товари при различните видове строителни конструкции и сгради. На кратко жилищните сгради се проектира за временно натоварване от 350-400 кг./м2. Тази стойност се увеличава с 30% - коефициент за временно натоварване. При което получаваме - мах 520 кг/м2. Тази коригирана стойност се използва за изчислението на армировката, която армировка също е с завишени показатели (презапасяването или застраховката на инженера) при което теглото което може да понесе плочата за 1 кв.м става около 600 кг. Тоест ако плочата ти е 10 м2. и върху цялата и площ разположищ 6 тона няма проблеми но ако ги разположиш тези 6 тона върху една малка част от нея (примерно1-2-3 кв.м.) тогава има проблем - провисване. А ако тези 1-3 кв.м. са в средата на стаята, тогава проблема е най голям. Дори и да надминеш 600 кг./м2 блока няма да падне, при това тегло обаче ще се напука тавана на комшията ти под теб. Единственота опасност е при земетресенеи тогава иамш голяма концентарция на товар върху малка площ (което пренатоварване - не е вземато в предвид при изчисленията на земетръс)

Няй-кратко и най разбираема казано.

Хобита - колекционирам умалени модели на автомобили и акваристика

Татарчев

Колеги повтарям се, но не искам да останете със грешни заключения:
Цитат на: sigpro - 12.03.2012 20:19
В "НАРЕДБА № 3, от 21 юли 2004 г., за основните положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях, таб. 3" са дадени стойностите на временните товари при различните видове строителни конструкции и сгради. На кратко жилищните сгради се проектира за временно натоварване от 350-400 кг./м2.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F54vyf8.jpg&hash=603a20db498bcded8e8ebc214de8a832b7e99f90
Edit:(табличката не се вижда, явно има проблем в tinypic)
Както се вижда и от таблицата временното натоварване е 150кг/м2. КОефициентите не ги коментирам. Сградата със сигурност е строена преди 2004 година, но стойността тогава не е по-различна.

Цитат на: sigpro - 12.03.2012 20:19
Единственота опасност е при земетресенеи тогава иамш голяма концентарция на товар върху малка площ (което пренатоварване - не е вземато в предвид при изчисленията на земетръс)
Колега временните товари участват при земетръса, както писах по-рано. По-голям проблем са хоризонталните премествания, а не претоварването на плочата(освен ако епицентъра на заметресението не е близо до сградата).
... като изключим тези две неща колегата е прав. Не е толкова важно с колко ще натоварим плочата, а къде ще разположим товара.

astreo

Поздравления от мен .Хубаво езеро си спретнал. И мен напоследък ме гложди за нещо от типа :по-голямо или равно на 800л.
Относно дискусията за натоварването на плочите: нормативните документи са за да се спазват.
*banan*

Асен Евгениев

Цитат на: Татарчев - 12.03.2012 20:59
Не е толкова важно с колко ще натоварим плочата, а къде ще разположим товара.

Точно това казах още на първа страница. 8-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

sigpro

Имах проблем с нета и не можах да видя всички мнения които са написани в темата. Оказа се че дублирам доста от отговорите. Може да изтриете отговорите ми.
Хобита - колекционирам умалени модели на автомобили и акваристика

BlackHawk

Следобяд ще отида до ДАГ и ще пробвам да намеря някакви чертежи на блока.
Последен въпрос от мен в тази тема - какво да очаквам ако стане най-лошият вариант (примерно земетресение 4-5.9 по Рихтер и се получи хоризонтално изместване).
а) Връзките по ъглите на плочата се късат и се озовавам при съседа.
б) Плочата се огъва и трябва да правя ремонт на тавана на съседа (плочата може ли изобщо да се огъне, след като аквариумът е доближен максимално до стената?)
в) Тежестта се разпределя равномерно по плочата и не трябва да се притеснявам за нищо.

Similar topics (5)

9422

Публикации: 19
Прегледи: 12092

22877

Публикации: 5
Прегледи: 7089

44176

Започната от pacoqnew

Публикации: 14
Прегледи: 7595

19674