• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.06.2025 15:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тежък аквариум, дали плочата ще издържи? Консултация с инженер конструктор?

Започната от BlackHawk, 15.01.2012 14:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peza

Не се знае като добави 800 литровия дали няама да замине паркета :)

Само за сведение, днес след кратки конслултации с двама от конструкторите с които работя, продължавам да твърдя че най-доброто което може да направи Antuni е да извади конструктивно становище, а после да добави каквото е решил.

Akapulko за това натоварване има значение дали стената е просто стена (от тухла четворка да речем), дали е с греда и дали стената е носеща. Доста смело по картинка определи "няма проблем".
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Antuni

Ето я стойката преди да допълня още 60см дължина!! С два по 400лтр на долния ред един към 450лтр и един 300лтр на горния ред!! Общо натоварване доста повече от сега!!

0899808552

Асен Евгениев

Цитат на: Peza - 16.01.2012 15:29
Доста смело по картинка определи "няма проблем".
Няма нужда аз да го определям, аквариумът си седи безгрижно там от поне половин година и нищо
не се е случило. Не съм специалист, но бих се обзаложил, че и след поставянето на 800 литровия пак
нищо няма да се случи /не че му го препоръчвам/. И паркета няма да мръдне, макар че Ники имаше
в предвид, че ще се прецака при спукване на аквариума, а не от тежестта му. Колкото до колегата,
пуснал темата, може смело да слага аквариума и без да си вади конструктивно становище. *DRINK*
: 16.01.2012г 17:05ч
Ops, Antuni вече е показал нагледно, че го е правил този номер с тонажа. :-D
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Peza

Относно тоновете вода:
Аз само казвам как е редно да се "случат" нещата от гледната точна на отговорен в професията си човек. От тук на сетне, като претендиращ за такъв, в никакъв случей не си играя на "тука има - тука нема", с което да рискувам недай се боже при проблем породен от теглото на аквариумите, някой да се сети и да каже "да ама във форума тука, един уж специалист ми каза, че няма проблеми, слагай смело, за какво ти е конструктор".
Всеки е свободен да реши какво и как да го направи. И да, най вероятно при оглед от конструктор той ще ти каже, при положение че си го сложил ... заема такава площ ... сградата е ... помещението ... (и всички тези знайни и незнайни нам нещица) , няма проблем да си напълниш аквариума. НО той ще се е подписал и ще носи съответната (наказателна включително) отговорност. (Edit: ) Другото са лаладжийски истори, с извинение, и все пак с уважение кум съфорумниците, но по точна формулировка не се сетих.
Нито повече, нито по-малко.

П.П. За паркета си прав. *DRINK*
П.П.2 Не се и съмнявам че има достатъчно на брой хора които да кажат, имам N на брой тона вода в хола и си  :whistle:, какво му мислиш толкова.

Antuni

Прав си колега за всичко написано!! Сега се успокой!! Наистина нека всеки внимава и се консултира със специалист който е компетентен в тази област. Чак забравих колко литра искаше да слага колегата в неговия дом 400лтр ли беше?? Но с тях си мисля че няма да има проблем особено ако се разположат до носещи стени!! Но дори и всичко да е наред и стената и най вече пода ми да издържат всичките тонове само ми трябва едно леко друсане от 4-5 степен по Рихтер и ще има да правя основен ремонт на целия входа така че разсъждавайте и от тази гледна точка!! *THUMBS UP*
0899808552

Peza

Цитат на: Antuni - 16.01.2012 21:15
Прав си колега за всичко написано!! Сега се успокой!! Наистина нека всеки внимава и се консултира със специалист който е компетентен в тази област. Чак забравих колко литра искаше да слага колегата в неговия дом 400лтр ли беше?? Но с тях си мисля че няма да има проблем особено ако се разположат до носещи стени!! Но дори и всичко да е наред и стената и най вече пода ми да издържат всичките тонове само ми трябва едно леко друсане от 4-5 степен по Рихтер и ще има да правя основен ремонт на целия входа така че разсъждавайте и от тази гледна точка!! *THUMBS UP*
:-D Че съм нервак, нервак съм, но не чак толкова .. но си ми личи да. Само да те успокоя, (че то само с мъмрене не става) макар и да не звучи логично ... 2 тона по отношение на земетръса са нищо. Спирам, че имам лошия навик да изпадам в полемики  *DRINK*

Nikiengi

Цитат на: Peza - 16.01.2012 21:56
:-D Че съм нервак, нервак съм, но не чак толкова .. но си ми личи да. Само да те успокоя, (че то само с мъмрене не става) макар и да не звучи логично ... 2 тона по отношение на земетръса са нищо. Спирам, че имам лошия навик да изпадам в полемики  *DRINK*

Но поне обясняваш готино!  *THUMBS UP* :-D

elblanko

Цитат на: Antuni - 16.01.2012 21:15
само ми трябва едно леко друсане от 4-5 степен по Рихтер и ще има да правя основен ремонт на целия входа така че разсъждавайте и от тази гледна точка!! *THUMBS UP*
Това е основния проблем при големите натоварвания на плочите, то може и 10 тона да издържи, но при земетресение ще стане беля.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

bay_milee

Цитат на: elblanko - 17.01.2012 12:41
Това е основния проблем при големите натоварвания на плочите, то може и 10 тона да издържи, но при земетресение ще стане беля.

Това е основен недостатък на блоковете.Друго щеше да е ако е къща.Сори за спама.

danielm

Някъде бях срещал 350кг/м2, но това е при условие, че :

1/ е спазена технологията
2/ не са правени преустройства на долния етаж

Като се има предвид как сега се правят ремонтите .... по-добре провери съседите да не са махнали носеща стена, до която ще слагате аквариума!

elblanko

Цитат на: bay_milee - 17.01.2012 16:28

Това е основен недостатък на блоковете.Друго щеше да е ако е къща.Сори за спама.
Каква е разликата?
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Татарчев

Цитат на: danielm - 23.01.2012 16:27
Някъде бях срещал 350кг/м2, но това е при условие, че :

1/ е спазена технологията
2/ не са правени преустройства на долния етаж

Като се има предвид как сега се правят ремонтите .... по-добре провери съседите да не са махнали носеща стена, до която ще слагате аквариума!
Колега има наредба номер 3 за натоварване и въздействие от 2007г по която се определят тези неща. Натоварването зависи от категорията на обекта. Към този момент за жилищни сгради е 1,5kN/m2 (150кг/м2), като това е само "временен товар" (нормативен, за изчислителния има коефициенти).
Колкото до носещите стени... схемата за разтоварване е горе-долу следната товар-плоча-греди(стени)-колони-фундаменти. Ако над стената има греда то тя не е носеща(Edit: но ако няма не означава че е.). Всеки влага различен смисъл в понятието "носеща" стена, истината е че само проектанта - конструктор знае (или негов колега който разполага с мин кофражния план на сградата). Виждам че се отваря и въпроса за земетръса... само ще кажа че колкото на по-нисък етаж е аквариума толкова по-добре (теглото няма особено значение).
Колегата който е пуснал темата няма от какво да се притеснява, тъй като стената до която ще сложи аквариума граничи със стълбище, т.е. е 99% стоманобетонна (особено щом блока е ЕПК). А стане ли земетресение, вече въпроса не опира до носимоспособността на стената а до отместването на сградата.
Нека все пак се има впредвид че никой конструктор няма да даде окончателно мнение без да дойде на оглед на място.
Поздрави.

BlackHawk

Малко ъп на темата. Капакът още не е готов, затова нещата са в застой.
Пробвах две тестови пълнения на аквариума, нямаше сълзене и по-важното - плочата издържа (поне за 24 часа).
Въпреки всичките препоръки, че няма да имам бъдещи проблеми, нещо ме човърка отвътре и съм решил да извадя конструктивно становище - най-малкото ще спя по-спокойно и при евентуален проблем вината няма да бъде поета изцяло от мен.
Консултирах се с две фирми. Едната посочи нормата за съвременно строителство - 150кг/м2 (а моята тежест от ~750кг на 0.9м2 направо ги изплаши). Другата фирма посочи, че има вероятност плочата да се среже по ъгъла, понеже аквариумът е разположен до самата стена... което уби всичко детско в мен. Но без да дам конкретна информация за плочата (каква дебелина има, каква армировка е положена и как е разположена) - не могат да направят никакви изчисления... което е голям проблем, защото не разполагам с никаква информация. Блокът е 35 годишен и никой от съседите не разполага с подобна информация. Предполагам в ДАГ ще се намерят някакви чертежи, но се съмнявам да ги предоставят на обикновен гражданин.
Та въпросът ми е - разполагате ли с контактите на доказан инженер конструктор, който би могъл да намери информация за плочата, да направи нужните изчисления и да състави конструктивно становище?

tonino

NikolaV

Цитат на: BlackHawk - 20.02.2012 10:52
Консултирах се с две фирми. Едната посочи нормата за съвременно строителство - 150кг/м2 (а моята тежест от ~750кг на 0.9м2 направо ги изплаши). Другата фирма посочи, че има вероятност плочата да се среже по ъгъла, понеже аквариумът е разположен до самата стена... което уби всичко детско в мен. Но без да дам конкретна информация за плочата (каква дебелина има, каква армировка е положена и как е разположена) - не могат да направят никакви изчисления... което е голям проблем, защото не разполагам с никаква информация. Блокът е 35 годишен и никой от съседите не разполага с подобна информация. Предполагам в ДАГ ще се намерят някакви чертежи, но се съмнявам да ги предоставят на обикновен гражданин.
Та въпросът ми е - разполагате ли с контактите на доказан инженер конструктор, който би могъл да намери информация за плочата, да направи нужните изчисления и да състави конструктивно становище?
Никога, ама никога не ходи на лекар!!! Завършил е медицина в същата държава, в която и тия са си взели дипломите.

Similar topics (5)

11532

Публикации: 16
Прегледи: 13915

25667

Публикации: 10
Прегледи: 8984

46607

Публикации: 3
Прегледи: 2812

7432

Публикации: 12