• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.06.2025 09:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Страх ме е помощ!

Започната от Veskok, 17.01.2011 12:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Veskok

Днес си купих две скаларий и ги сложих в някъде 16-17 литров аквариум с помпа нагревател и тнт.Водораслите за жалост са изкуствени.https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg232.imageshack.us%2Fimg232%2F790%2F17012011127.jpg&hash=92aad7bef9a82d9584fe44527d62fd4b22c1df72 Това представлява и се притеснявам температурата е 25-27 гродуса.Никога не се е получавало да гледам скаларий ...все умират.Имам по-голям аквариум 80л.https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg11.imageshack.us%2Fimg11%2F7562%2F17012011128.jpg&hash=1581e582a4e2e281e07d9cab5651282c1531e276 който е доста по-оборудван с истински растения украса и тнт.В големия отглеждам риби от 6 години и не са умрели.Но малкия ми е от вчера и няма никаква био-среда и тнт.Незнам дали да местя скаларийте при другите...В големия имам 2 златни(едната си е доста голяма),змйорка(безобидна е)и 3 смукалки(сомчета)Какво да правя че да оцелеят иначе съм сигурен че ще загинат.

danislav

Като за начало напълни малкия аквариум с вода от големия. Така по-бързо ще се развият нужните ти бактерии. Ще трябва и да си намериш по-голям аквариум за склариите, те стават големички.
Живеем в свят, който се самоунищожава...Нека спрем това!

Veskok

За сега са добре...ще видя за нататък.

tetra

След седмица като мине карантинния период,можеш скалариите да ги  сложиш в големия аквариум,там иамш достатъчно  място.Така ще имат компания и по лесно ще се адаптират  в новата обстановката.Няма смисъл да ги държиш  арестувани в малкия аквариум.Пък и грижие ти ще са по малки като са на едно место. *doskoro*

Veskok

Реших.В малкия ще сложа няколко гупи ,за да се разможат а скаларийте ще ги сложа в големия аквариум,но ще махна една от златните защото е с деформирана уста и перки и ми е мъчно да я гледам. :-)

kapacitet

Ами като се размножат гупите в малкия аквариум, къде ще ги сложиш тях. И ще тряя да сложиш и малко истенски водорасли в малкия.

Асен Евгениев

Махни и другата златна, подари я на някой.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Veskok

Ужасно е Скаларийте...да малки са но това че златната рибка е голяма не значи много.Сега в малкия са едната златна(по-малката)и едно сомче.В големия са змйорката ,където е около 11 см.Тя е безобидна.Преди като бяха две побъркваха всички.Само се биеха.Един ден забравих капака на аквариума отворен и от както единия от сомовете се махна другия е кротък ето и снимка.Но ме е страх може да е хищен. https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg267.imageshack.us%2Fimg267%2F1296%2F17012011129.jpg&hash=e3cc56df10ec84ac9a12ac3da83cbd202419e86b Дори не му знам вида.И междодругото,някой може ли да ми обясни как така преди в големия аквариум само измираха каквито и да е риби а след месец стана рай за тях?

Bolta

Цитат на: Veskok - 17.01.2011 23:15
... Дори не му знам вида.
Сома ти се казва Heteropneustes fossilis.
Цитат на: Veskok - 17.01.2011 23:15
...И междодругото,някой може ли да ми обясни как така преди в големия аквариум само измираха каквито и да е риби а след месец стана рай за тях?
Преди, не си имал завъртян Азотен цикъл и затова са измирали рибите

kapacitet

ЦитатЕдин ден забравих капака на аквариума отворен и от както единия от сомовете се махна другия е кротък ето и снимка.

Бате, какво искаш да ни кажеш?  :popcorn:
Ти остави капака отворен и сома си тръгна за в тях или как да го разбирам?  :coffee:

ЦитатУжасно е Скаларийте...да малки са но това че златната рибка е голяма не значи много.

Това, че златната е голяма наистина не значи много.  Просто акапулко те е посъветвал съвсем правилно, какво да направиш с нея. :popcorn:

ЦитатДори не му знам вида.И междодругото,някой може ли да ми обясни как така преди в големия аквариум само измираха каквито и да е риби а след месец стана рай за тях?

Ами ако си плеснал рибите веднага след като си напълнил аквариума е нормално да са мрели като пилци. А след месец са се посъздали някакви по- нормални условия за живот, броя риби се е редуцирал по естествен път и в крайна сметка са останали само най- силните. Точно така става и в природата, само там го няма Веско за рови нонстоп във водата. :popcorn:

Veskok

Направих ужасно нещо и сега ми е много мъчно. :-| Изхвърлих малката златна през прозореца...може би единствената причина беше ,защото е с деформирана уста и перки... :buff: Много съм прост ,гледах я от 3години.Но какво да се прави,като бях по-малък изобщо не ми пукаше но сега... *SORRY*И голямата златна е в малкия аквариум,знам че не и стигат за 1 риба 20 литра ама...Утре ще и купя живи растения защото обича и със скаларийте нз кво да правя.Ще си ги оставя в големия аквариум...

Асен Евгениев

Не разказвай как ги умъртвяваш, има хора със слаби сърца.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Bolta

Цитат на: Veskok - 18.01.2011 00:07
Изхвърлих малката златна през прозореца...може би единствената причина беше ,защото е с деформирана уста и перки...
:duvar: :-!
Как можа да направиш това? Аз гледам едно данио от Март 2010г. от хайверче, което също е с отворена уста...какво ти пречеше животинката?

Veskok

Не ми пречеше...просто ми трябваше мястото в малкия аквариум за голямата златна,за да не я изядат скаларийте.Нямаше на кой да подаря горката рибка. *SORRY*

phoenixlm

Ти направо не си за тука, колега. В малкия ти аквариум могат да живеят само гупи,  молинезии и разни други жилави живородки (и то пак не е сигурно, колкото и да са непретенциозни, мисля че ти можеш да убиеш всичко). Изказването ти "ми имам риба, гледам я от 3 години, ама днес я хвърлих през джама, не знам защо, може би защото..." също не прилягат на нормален човек. Ти отговорен ли си за собствените си действия или не си? В големия ти аквариум освен живи растения, щото ония по-продълговатите зелени неща, дето растат в грунда, се наричат така, си имаш и съвсем живи водорасли. Изкуствените тревици, дето си бучнал в малкия аквариум, също са растения. Защо си си взел скаларии (след като очевидно ти умират за н-ти път) и пак си ги пльоснал във миниатюрен аквариум с вода от чешмата сипана преди минути? Защо не си прочел поне този път преди да ги закупиш (след като очевидно го знаеш тоя форум)? Златните се гледат само със златни, защото имат определени изисквания (включително и най-главното от които е, че обичат по-ниска температура и докато те живеят на 20 градуса, за скалариите (както и за голяма част от другите рибки) са нужни 25-27 градуса примерно) и защо въобще задаваш въпроси като очеизвадно не те грее хич к'во се случва с тия риби? Също така, какъвто и рай да е големия ти аквариум (щом толкова държиш така да го наричаш), много скоро всичко ще се обърне с краката нагоре и там и ще изпука всичко живо дето го гледаш - вижда ми се доста мръсен, а това няма да помогне на рибките да се чувстват прекрасно. Ако искаш да гледаш риби изобщо, отваряй форума и чети преди да ги купиш, а не след като почти си ги убил. Надявам се модераторите да обърнат специално внимание на темата ти утре, щото ти просто изби рибата*MODERATOR*

Similar topics (5)

51750

Публикации: 12
Прегледи: 6822

38803

Започната от ivanchoy_mk

Публикации: 9
Прегледи: 3510

30853

Публикации: 13
Прегледи: 6464

20317