• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 18:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Oтопление на аквариум без вода

Започната от Legion, 05.08.2005 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Legion

При първа възможност ще пусна статиика,а за снимки предполагам че ще мога да пусна към края на септември в момента всичката фото техника е с брат ми в Америка та евентуално като се върне той.
А за борсите аз направих поръчка от борсата която ми препоръча Joro Vn чрез цветарския магазин на една позната,но излезе солено по 25лв на бройка и още ги чакаме  :roll:,но и на таз борса ще проверя,а мимоза в ботаническата градина в София(на околовръсното) на символична цена са 2-3лв.
А борсите и цветарските магазини щом не знаят как да се оправят с растенията не е лошо да вземат някой акварист да им покаже туй онуй :lol:  :P  :lol: Дори сухоземните се отглеждат в аквариум в Ботаническата градина в Мадрид бяха събрали растенията в един 30л аквариум  и ги бяха изкарали отвън декември месец отоплението беше една печка с реотани на около 0.5 метра растояние от акварима, е не че техния декември е като нашия със сняг,лед и дядо Мраз :lol: ,но импровизацията беше успешна.Е куриоза беше че не бяха чували за живата мухоловка(drosophyllum lusitanicum),koято се среща само в Португалия и Испания.
А водните хищни растения като изключим алдровондата не се продават е с изключение на някои по спецялизирани интернет магазини,но за да внесеш едно растение в България ти трябват разрешения за около 80лв. като прибавим и ценаната на самото растение и доставкатаа цената е посилна само за милионер :? за алдровонда внос от Чехия цената по мой сметки беше към 140лв при условие че растението струваше 12лв някъде барабар с аквариумче от тез кръглите дето приличат на полюлеи :roll:

Longanlon

Е, в такъв случай ще се заинтересувам най-вече от българските водни хичници. От къде може да се намери/купи/вземе тази мехунка?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Joro Vn

А в общ аквариум /с риби и растения/ и на по-висока температура има ли шанс да оцелее?

Legion

:roll: В общ аквариум не съм пробвал защото според някои мнения мехункта е воден ''плевел" ,който покрива плътно повърхността на водата,ограничава  достъпа на светлина и т.н като по този начин води до измирането на водните растения и организми, изчезването на рибите и т.н,според други пък ефекта на мехункта е точно обратното предлага обежище на малките рибки в блатата и ограничава разпостраненито на водорастлите :roll: аз съм привърженик на второто мнение,като ходя за риба малки рибета все хващам в обраслите с растителност брегове,дафният и др. минятури  също намирам там.Сега опитно от 2 седмици съм пуснал малки гамбузии в акрвариума с мехунките и изядени рибета още не съм видял :roll: (въпреки че много ми се искаше да видя :evil: )А температурата в акварима е стигала до 25 градуса max. ,но по принцип я подържам около 21-23 градуса по студено съм пробвал до 13-14 отцелява но семената не се развиват и не цъфти.

dido

Мисля крайно време е да пуснеш някакви снимки на твоите хищници :-)

Joro Vn

10Х, Legion. А интересът към тези растения май нараства  :D  :D .
  Не бих отказал един опит- да мушна едно водно растение-хищник в моя аквариум. За Обикновената мехунка май ще е обречен на провал. От сайтовете, който си дал, виждам, че минава през фаза надводно цъфтене, както и другите видове от семейство Utricularia. А аз имам покривни стъкла. Дали ще може да оцелее само с подводната си част- видоизменени корени или нещо подобно. Това, че е плаваща и ще засенчва, не ме притеснява, количесвото /евентуално  :D /лесно може да се контролира по класическия начин- вадиш и .... Хрането и със живи дафний или други микро ракообразни задължително меню ли е. Защото не съм сигурен, че ще е конкурентноспособна на харацини :shock: И параметрите на аквариумната вода- доста по-различни от блатната. Ако можеш, дай латинското наименование на другите два вида мехунки или някакво инфо за тях.
  И хора, моят пост да не е последният по темата, ей :D  :deal

Longanlon

храненето не би трябвало да е проблем при каквито и да е риби -  растението едва ли се ориентира към плячката си визуално :wink:  - просто пускаш дафниите след като изгасиш лампата

ако успее да се намери това растение с най-голямо удоволтвие ще си отгледам от него
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Joro Vn

Значи единия проблем отпада. Но пък се появява друг- откъде прибор за нощно виждане, за да не пропусна екшъна  :D  :D
  Колегите- риболовци дали не могат да направят нещо по въпроса със снабдяването му. Аз лично нямам възможност за сладководен риболов, засега съм само на морски. При възможност ще се разгледам по местни езерца и блатца.

NO CARRIER

А едни синички светодиоди дали няма да свършат работа за "нощно осветление"?  8)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

В случая- едва ли. Те рибите ми, ако са толкова будали, че да гледат безучастно как на лунна светлина дафний по пижами препускат под носа им, а няква си салатка вече се уригва от преяждане, направо ги пенсионирвам  :shock:  :D  :D
  Вече сериозно- а дали растението е активно денонощно, или само в светлата част  :?:

NikolaV

Цитат на: "Joro Vn"...откъде прибор за нощно виждане, за да не пропусна екшъна  :D  :D...
Като ти гледам системките, контролерите и тн., се учудвам, че не си си измайсторил сам един :-)

Joro Vn

Благодаря  :) Май не съм дорасъл още. Но се замислям за една дистанционно управляема миниподводничка, която вечер да оставям на автопилот да документира събитието  :D Май доста залитнахме от темата, стана за "лафче", ама пък петък вечер е :wink:

Raven

препоръчвам марката Svarovski за прибор за нощно виждане,много е добра.
е верно - 5 000 долара и нищо по малко от елен не виждаш   де факто ,но пък е Сваровски :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

Мамка му, още като споменах прибор за нощно виждане, и се сетих за оръжия. И Raven с този пост  :D .Хукнах в нета да видя, попаднах на конструкция на някакъв лазерен прицел, без малко да прекарам статията през "Сократ"-а и после цяла седмица да ми се въртят разни мисли в главата. Ама не, спирам дотук. Нататък само по темата :arrow:

Legion

препоръчвам марката Tiger за прибор за нощно виждане,невероятна е,особено за нощен риболов е вярно че 1.2кг костурче не можеш да видиш с туй китайско фенерче,обаче комарите те забелязват от километри и те обработват денонощно : :wink: lol:  8)

А що се отнася до водните растения хищници подводната им част не се влияе от светлината,те улавят жертвите си  или чрез вместилище(самото листо е вид капан) или чрез настии(активни движения) мехунката е нещо средно между двете,докато алдровондата улавя плячката си само с помоща на настии.Растенията хищници са с миксотрофно(смесено)хранене т.е те са с автоторофно хранене по отношение на повечето хран. в-ва,но си набавят азот по хетеротрофен начин(като животните).Затова ако не се хранят с ракообразни,дафния и т.н ще умрът.Ето и имената им:
Обикновенна мехунка-Utricularia vulgaris,а на англииски Greatter Bladderwort
Малка мехунка-Utricularia minor, на англ. Lesser Greatter
Южна мехунка-Utricularia australis
Алдрованда-Аldrovanda vesicukosa

При първа възможност пускам снимки и статиика.

Similar topics (5)

7148

Публикации: 1
Прегледи: 2296

5033

Започната от Martins

Публикации: 1
Прегледи: 4427

14504

Започната от freaky

Публикации: 2
Прегледи: 3134