• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 21:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

За 4 дни, 7 рибки умряха, защо???

Започната от pigggi, 04.05.2010 20:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

митко

Цитат на: jordanM - 05.05.2010 22:07
Колега, не сменяй водата. Кажи има ли им нещо особедно на рибките, поведение, не плуват нормално, клатят се , търкат се в камъните, пясъка, плуват със свити перки. Според мен имаш някаква бактерия, която ти мори рибките.
Колега недей да даваш такива съвети.Смяната на вода е задължителна,по този начин се намаляват токсините.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

NO CARRIER

Започни да ги храниш през ден и да сменяш два пъти седмично вода по 20л. Не се шегувам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

pigggi

Точно това е, че няма никакви симптоми, особенно расборите си умряха ей така, а две от даниото стояха известно време с отворени усти преди да умрат, а иначе не се забелязва да се търкат в каманите или нещо др странно. Незнам освен пък да купя и Baktopur знам ли вече, да пробвам.

митко

Абе,колега,защо не искаш да ни послушаш?Отиди с малко вода да магазина да ти я тестват, и след това напиши резултатите,толкова ли е сложно?
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)

piterd

Привет и от мен,
Дете младо, остви емоцийте и паниката за други ситуаций. Всичко полезно което можеш да направиш ти бе казано вече. Ще обобщя, така че чети и се опитай да вникнеш.
След като вече си направила няколко смени на водата от около 50 % (поне така разбрах от твоите постове спри със смяната на такива количества). Следвай :
Цитат на: NO CARRIER - 05.05.2010 23:30
Започни да ги храниш през ден и да сменяш два пъти седмично вода по 20л. Не се шегувам.

Защо ? След такава смяна на водата намалаваш количеството на полезните бактерий, които обработват амоняка/амония до нитрити, и тези които го превръщат в нитрати. Така за кратък период ще преминеш през етапа висок амоняк, високи нитрити и чак тогава високи нитрати. Сменяйки по 1/5 два пъти седмично, може би ще задържиш нивата сравнително безопасни за рибите ти. Възможно е някой от увредените ти риби да не издържат,но това, не означава, че не си на правилен път. Химията в случая, само измества във времето проблемите, а не ги решава.
След около 10 до 14 дни (това е много относително ) и без тестове трудно за прогнозиране започни по указанията на Митко.
Цитат на: митко - 04.05.2010 21:56
Да,най-сигурният начин да си запазиш и останалите риби е да сменяш по-често вода ,да сифонираш на всяка смяна,и сменяй по-голямо количество.Аз сменям по 50%на седмица.Дръж си рибите винаги гладни за да са жизнени и здрави,и докато не се съвземат и не разрешиш проблема не ги храни.Ако имаш възможност аерирай допълнително,колкото повече ,толкова по-добре.
В стабилен акварим с смяната на водата се цели намаляване на нитратите. Ако имаш тестове може и по малки количества вода да сменяш. Зависи от конкретния случай. Мое мнение е че 30 до 40 % е достатъчно в повечето случаи.
Обърни внимание на високото ти Ph. Абсолютно съм съгласен с следното:
Цитат на: Alexfield - 05.05.2010 17:46
pH 8.5 за аквариум в района на София е адски много. Това при положение че:Щом сменяш 20 литра вода всяка седмица, значи имаш нещо в аквариума, което покачва pH доста сериозно. Софийската вода е с неутрално pH - 7.0
Софийската вода, по това което чета в форума освен, че е  с неутрално pH - 7.0 е и по мека. Това ще рече, че е по податлива на промени в pH то. Ако имаш растения от вида Elodea canadensis (Водна чума) или подобни които използват карбонатите при липса на CO2 , то намали им броя така, че между две смени на водата, Ph-то да не ти качва повече от 7.6

Надявам се колегите които цитирах да нямат против. Стори ми се уместно да обобщя с повече разяснения за този млад представител на хобито.
Поздрави !
PiterD

pigggi

Опитвам се да следвам всичко казано тук, и до магазина ще отида за тестовете, просто не ми остана време. Благодаря за помоща, която ми оказвате  :-) щом 1 ден вече няма жертви, значи сме в правилната посока!

митко

Имаш ли някакви камъни или фигурки в аквариума?

NO CARRIER

Цитат на: piterd - 06.05.2010 14:17
Защо ? След такава смяна на водата намалаваш количеството на полезните бактерий, които обработват амоняка/амония до нитрити, и тези които го превръщат в нитрати. Така за кратък период ще преминеш през етапа висок амоняк, високи нитрити и чак тогава високи нитрати.
Нитрифициращите бактерии живеят във филтъра и в грунда. Смяната на такова количество вода не им влияе особено.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

митко

Сменяй си смело вода ,никакви проблеми няма,моите гадове се радват много на прясната вода.До 50% е допустимо ,но само при условие ,че е престояла.Филтрите си ги пери в кофата с източена вода ,но не се престаравай.Недей да слагаш никакви химий,просто дай някакви данни за водата и всичко ще си дойде на мястото.

pigggi

Имам 2 камъка, ама незнам какви са.

totishish

Аз преди имах същия проблем с около 5 зебри. Седяха с отворини усти,плуваха каточели само с главата а тялото висеше на долу и въобще не мърдаше. Питах по по-големите магазини и повечето отговора бяхя следните: Рибоците са стресирани поради някаква причина от там им се пука въздушния мехур и за това мрат. Но на всяка цена намери проблима. Успех

Живко

Силно отваряне на устата в положение схваната се получава при рязка промяна на параметрите на водата.
Смените на водата нормализират рН, но.... При това високо рН това си е сериозен пад, способен да увреди и убие риби. Вярно е, токсините се отстраняват, но проблема с параметрите си остава. По-добрият вариант е чести и малки смени. В спешна ситуация, по 10% през час или бавно проточно сменяне на водата.
Разбира се, остава въпроса колко коректно е измерването на рН. Също мнението ми е давно, ако аквариумът е в София или друг район с мека вода.

За пореден път отправям молба.
Който не е 100% убеден в думите си да не пише в този раздел!!!
Един вика сменя, друг не сменяй. Храни, не храни. Аз сега я виждам тази тема и станах разноглед а жената не я чувствам просто. Нека всеки, който дава съвет да се обоснове. Ама не да каже - Прави така, защото и аз така правя.

След като уж има признаци на подобрение е време да се помисли защо е станала тази катастрофа, за да се предотврати повтаряне.
Аз съм склонен да мисля, че основният проблем е в промените на параметрите на водата. Умирането първо на вид, за който параметрите в момента са най-непоносими.
Промените на рН влияят на азотният цикъл и дори могат да го обърнат. От там и натравянето. Сомчетата са чувствителни на тази тема.
Дали тези два камъка във водата или самият грунд не променят водата?
Дали няма възможност данните в таблицата нещо да са обркани. Периода и времето на храненето. Или пък някой да изключва филтрите през нощта. Спиране на тока за цяла нощ.
Нещо такова.

Никой не се е родил научен.

pigggi

За сега се нормализираха нещата, в смисъл такъв, че след като умря и последното данио повече жертви няма, нито някакви признаци. Вече нищо не правя, започнах да храня рибите и така. За филтрите съм сигурна, че не се спират, но за тока е възможно да е спирал, защото по цял ден няма никои вкъщи. Довечера ще измеря отново PH да видя има ли промяна, а за цялостни тестове на водата, в 2 магазина ми отказаха, и повече не съм търсила.  За камъните и грунда незнам, те са от самото начало в аквариума, до сега не е имало проблеми сега изведнъж да започнат да променят параметрите на водата възможно ли е?

pigggi

В моя аквариум драмата продалжава, а тъкмо мислех че всичко е ок, сега започнаха да умират и неонките ми  :'(

piterd

Привет pigggi,
Като ти прочетох новия отговор незнам защо изпитах Дежаву :-)
Върна ме обрато на 04.05. когато си открила темата. Почни да я четеш отначало. Явно не намери магазин където да ти тестват водата, но поне Ph можеше да замериш и да споделиш колко е към момента.
Поради това, че след всички мерки които си взела си се върнала в предишния начин на отглеждане
Цитат на: pigggi - 12.05.2010 14:57
За сега се нормализираха нещата, в смисъл такъв, че след като умря и последното данио повече жертви няма, нито някакви признаци. Вече нищо не правя, започнах да храня рибите и така. .......?
не се изненадвай, че драмата ще се завръща през седмица.

Similar topics (5)

15598

Публикации: 34
Прегледи: 29828

43476

Публикации: 5
Прегледи: 4904

37361

Започната от valemy

Публикации: 4
Прегледи: 4302

12565