• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.06.2025 21:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Съвременно кино Avatar

Започната от elblanko, 20.12.2009 23:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Luton

Много точно казано.
Пиедестал за армията.
Трябва да се подкрепя най-големия работодател в страната. :-)
няма как винаги има малко политика.

elblanko

Цитат на: Raven - 08.03.2010 19:43
Този филм не я героиизира, по скоро това е ода възхваляваща армията :-)

С две думи за тези които не са го гледали:

Американски сапьор в Ирак обезврежда бомби, сапьорът не е много наред в главата, пристрастен е към адреналина, работата му е изключително опасна но той я върши ден след ден при нечовешки условия.
Накрая приключва с мисията си и се прибира в къщи.
Не може да се адаптира към цивилният живот, зарязва жена си и бебето си и се връща обратно в армията и в Ирак продължавайки да рискува живота си за родината и армията.

Това ако не е героизиране на армията- не знама какво друго е, може би рекламните филмчета за рекрутиране на новобранци за морската пехота.

За да направим разликата-  в Аватар американските морски пехотинци избиваха местното население с ракети и напалм.
И по какъв точно начин този филм възхвалява армията?
Може би с посланието станете войник ако ви кефи да полудеете, това си е сериозна антиреклама мене ако ме питаш.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Асен Евгениев

Тоя филм не съм го гледал. Да не е нещо като класиката "Ловецът на елени"?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

elblanko

Цитат на: akapulko - 08.03.2010 21:36
Тоя филм не съм го гледал. Да не е нещо като класиката "Ловецът на елени"?
Стилът на този филм е точно като по времето на комунизма, за великата саможертва на американския войник.
В същото време време обаче между редовете пише, хей войската е боклук войната също, ако влезеш в казармата ще полудееш в най добрия случаи, а в най лошия ще умреш млад за да бъдеш красив труп.
Моето мнение е че това е начина да спечелиш оскар, а явно и не само мое, не че бих дал оскар на този филм, но Катрин Бигълоу явно добре умее да флиртува с всички наведнъж.
За нейно съжаление, но не и за мое, това върви само в Америка.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

NikolaV

Марияне, докато гледах филма две неща не ми хрумнаха изобщо - че възхвалява армията и че ще ходи за Оскари.
При всички случи по скромното ми мнение заслужава оскара повече от Аватар.

Raven

Ами ти го каза как- "саможертва" в името на родината и армията.

Войникът който жертва живота си и семейството си за една страна на която дори не знае името.

Патриотизъм, саможертва, цена която истинският патриот плаща, другарството в армията, повелята на родината....

Америка трябва някак да оправдае милиардите които излива във военното министерство.
Филмите в холивуд които са с военна тематика минават за одобрение в специалният отдел на военното министерство- това в случаите когато се иска съдействието му за снимките.
Ако отделът одобри филма- армията оказва съдействие при снимките, ако не го одобри- армията пак може да окаже съдействие, но цената вече става коренно различна.
Таксите за всеки истрелян патрон и всеки моточас за хеликоптер или Брадли стават десетократни.
Пример- Апокалипсиса не е одобрен и за това е сниман в Тайланд с хеликоптери на тайландската армия.

Култовите хеликоптери на Робърт Дювал всъщност са бойни хеликоптери на тайландската армия, сутрин са снимали сцената " обичам миризмата на напалм по изгрев, мирише ми на победа..." а следобяд са били изтегляни за реални бойни действия срещу тамилските бунтовници.

"Войната е опиат" е одобрен от военното министерство и при снимките му е ползван ресурс на Пентагона, дори в някой случай има частично финансиране или безвъзмездно отдаване на определени военни технически ресурси, филмът се води "идейно позитивен".

За това и не съм съгласен с номинацията за този филм- просто той е пропаганда и цели оправдаване на американската милитаристична политика.

От друга страна Аватар, макар и рядка бозичка като сюжет е анти армейски и силно екологично ориентиран, а това не се нрави на страната която не е подписала споразумението от Киото и има военно присъствие в 14 чужди държави в момента.

п.п.
"Войната е опиат" ми хареса много като филм, аз обичам добри военни екшъни най малкото защото военната история ми е хоби, просто обяснявам принципа в случая.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

elblanko

Като оставим настрана всички които умряха в филма, защото във войните това отдавна е прието и се смята за нормално, въпреки че няма нищо нормално в това хора да умират, имаше и двама които бяха мръднали по един или друг начин.
Мислиш ли че ако тия двама бяха примерно петдесет, военното им министерство щеше да одобри филма?
Естествено че ще са само двама, а за единия се дава само еи така между другото, някой даже може и въобще да не е разбрал че е мръднал, и това не се прави с цел филма да се финансира от военните, въпреки че и това си е голям плюс.
Филма се прави по този начин за да се хареса на колкото се може по голям кръг от хора, защото всеки вижда в него това което иска да види.
Точно затова сравних филма с изкуството по време на комунизма, само дето рисковете са от различен тип, сега ако те хванат не взимаш оскар, и както каза ти не те финансират, но филма въпреки това излиза на бял свят.
По време на комунизма се режеше от корен, такива филми, песни и стихове се спираха директно, и затова там намеците срещу строя бяха доооста по тънки.
Общо взето да са живи и здрави хамериканците да им гледат тия филми, мене лични тоя филм ме товари само и единствен с отрицателни емоции, което не ми харесва въоооообще.
                                                                                                                                Антон Светозаров

Similar topics (5)

23123

Публикации: 3
Прегледи: 2501

4736

Публикации: 34
Прегледи: 17713

24918

Публикации: 0
Прегледи: 2598

4259

Започната от su6tata