• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.07.2025 23:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструси - общи въпроси

Започната от веско, 26.11.2004 09:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zambo

Цитат на: val - 25.09.2009 01:11
без да досаждам повече в темата
само ако може да дадете някой препоръчителни храни за чистачите
(може и на лично)
Всички фирми производители на храни имат таблетки за дънни риби . Избери си марка и това е .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Alexfield

Забелязал съм, че моите анцитруси имат особен интерес към таблетките Sera Weekend. Като пусна такава и моментално някой голям анцитрус отива и започва да я гризе. Също така ревностно си я пази от чужди посегателства. Не препоръчвам да се хранят анцитруси с тези таблетки (да не ме разберете погрешно).
При мен анцитрусите редовно "оглозгват" листата на растенията от алги (не че успяват напълно, но се стараят). От време на време ядат и алгите от стъклата. Не ги храня с някаква специална храна, но те си похапват и от храната с която храня другите рибки. Колкото и малко да слагам, винаги пада и на дъното и остава и за тях.
Нали идеята на сомовете в един аквариум е да почистват хранителните остатъци, които другите риби не успяват да изядат? Сомовете са всеядни дънни риби. За какво да се слага специална храна за сомове? Според мен по този начин им се намалява желанието да търсят и изяждат остатъците от храна.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

dok70

Нали не си мислите, че като храните обилно "чистачите",
ще си изпълняват "задълженията"?
:-P
Моето мнение е, че допълнителното подхранване е излишно.
Друг е въпроса, ако се хранят няколко десетки подрастващи рибки.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Alexfield

Тази сутрин преди да тръгна за работа забелязах, че в общия ми аквариум (360л) на задното стъкло щъкат 2 подобни на попови лъжички големи около 1.5 см и реших, че няма какво друго да са освен малки анцитрусчета.
Странното е, че според мен нямам възрастни анцитруси  *dontknow* . Като гледам снимки на възрастни мъжки, рогата им по муцуната са по 3-5 мм.
Малко история около анцитрусите ми:
Мисля, че имам 6 (не ми се смейте, че не си знам точния брой на рибите  :-D )
3 са кафяви:
(1) 8см с мустачки около 1 мм
(2) 6 см без мустачки
6см без мустачки - воален

3 са жълти:
с горе-долу същите параметри

Миналата седмица преместих (2) в малкия ми 30л аквариум да го чисти от алги.
Преди 2 дни преместих (1) в 100л аквариум със същата задача. Също така подкастрих зарзавата и поразместих малко камъните. Мисля си, че е възможно (1) да е бащата, който е пазил малките и те сега да са се разщъкали, защото тате го няма.

Та въпросът ми е: Мога ли да направя нещо за малките, за да им помогна по някакъв начин или е по-добре да ги оставя да се оправят сами, както са правили до сега? В аквариума има доста видове и бройки риби (ще ги спомена за пълнота на описанието: калихти 4, пангаси 3 /+два са на "ремонт" в 30л/, сребърни акули 7, торпедо червена линия 2, боция клоун 5, анцитруси 4 /+два са командировани в другите локви/, молинезии около 15, плати около 5, гупи около 5, неони около 20, данио около 40). Според мен няма сериозна опасност да бъдат изядени, но предпочитам да прочета и вашите мнения.

Caxapa

25.11.2009 15:07 #274 Last Edit: 25.11.2009 21:04 by Caxapa
Здрасти и честити ти мъници.  Последното ми поколение от анциструси по преценка на жена ми го пуснах предварително в един аквариум където оставям да поодрастнат хелери и гупи. Там също шляпат и предишни поколения анциструси.
Та от лични наблюдения видях, че макар и с еднакви по ръст тела ,хелерите се спуслат и кълвът бебетата анциструси. Но нямаше вече връщане назад понеже иди излови 160-170 бройки из камънаците и растенията.  Мнението ми е да ги оставиш като имам предвид, 1.5 сантиметра на рибок са достатъчни за да не ги погнат.
Друг е въпроса колко са отишли преди това като деликатесна закуска. Ето и една тема в която има доста подробности за тези рогатковци. Дано да ти е от полза както и на мен, и в която все още пускаме инфо за анцистросите.

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,1472.0.html

Успехи!  *THUMBS UP*

Alexfield

Тази вечер успяхме да преброим 5 мъника. Може би има и още, но няма как да ги "инвентаризираме".
Успях да направя и снимки как си кибичат по валиснерията

и една сравнителна с 6 сантиметров златен анцитрус (малкия е на задното стъкло).

Caxapa

Добре са на големина. Не им бери грижа. Все ще намерят какво да сгризят по дъното. Може да им дадеш и попарено листо от зеле или салата.  ;-)

vasso

Браво,честито. Голямо постижение. Наистина може да сложиш някаква зеления да ядат.  :-)

pigggi

Аз имам 4 анциструса и скоро 2-та по-големи странно пожълтяха, но като видях снимките на Caxapa се успокоих, защото изглеждат по същия начин.

Caxapa

Цитат на: pigggi - 28.11.2009 20:31
Аз имам 4 анциструса и скоро 2-та по-големи странно пожълтяха, но като видях снимките на Caxapa се успокоих, защото изглеждат по същия начин.
От тези избелелите имам вече за четвърти път поколение и никак не са бледи в деЦката градина. Проявяват характер като бащата и се перчат като накацат по таблетките с които храня.

santah

Моето мнение не е много по темата, но предизвикан от големия броя на обезпокоителните(поне за мен) мнения  не се сдържах. :duvar:
Анциструсите, както и сомчетата по принцип, са живи същества, които са затворени във вашите аквариуми и разчитат изцяло на вашите грижи. Те би трябвало да са също толкова важни, както и останалите ви риби. Моля ви не ги пренебрегвайте, а се отнасяйте с тях така, както с всички обитатели.
Отнасяйте се с тях с внимание и им осигурявайте нужната храна за едно нормално развитие.
  Дано мнението ми не се приеме като заяждане.Това е мое виждане и се надявам ,че ще ме разберете.

valnata

Цитат на: santah - 29.11.2009 20:09
  Моето мнение не е много по темата, но предизвикан от големия броя на обезпокоителните(поне за мен) мнения  не се сдържах. :duvar:
Анциструсите, както и сомчетата по принцип, са живи същества, които са затворени във вашите аквариуми и разчитат изцяло на вашите грижи. Те би трябвало да са също толкова важни, както и останалите ви риби. Моля ви не ги пренебрегвайте, а се отнасяйте с тях така, както с всички обитатели.
Отнасяйте се с тях с внимание и им осигурявайте нужната храна за едно нормално развитие.
  Дано мнението ми не се приеме като заяждане.Това е мое виждане и се надявам ,че ще ме разберете.

Когато си храниме другите риби храната пада на дъното, и има достатъчно и за тях. Кой ги е пренебрегнал? Всички животинки разчитат на нашите грижи.  :-P

vasso

Аз на моите таблетки давам и това не им пречи да чистят. До сега не съм ги пренебрегвал . *JOKINGLY*

mutanta

09.01.2010 19:09 #283 Last Edit: 11.12.2013 15:42 by Desmoria
Здравейте,няко можели да ми каже на колко сантиметра Анцистросите са полово зрели.Понеже ги взех скоро,женската е 6см.а мьжките са около 8см.Ще сам много благодарен ако ми ромогнете,и ми разясни как се развъждат?

zambo

За сантиметри незная , но като навършат година със сигурност са готови да хвърлят хайвер .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Similar topics (5)

35998

Публикации: 6
Прегледи: 6096

57450

Публикации: 6
Прегледи: 5249

53038