• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 02:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Предпазване на скаридките

Започната от a__andreew, 14.12.2009 19:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Здравейте колеги
Вчера, като чистех филтъра Атман3336 видях, че е засмукал скаридки и малки анцитрусчета. Единственото , което се сетих за ди ги предпаза отново от засмукване е дамски чорап от тези тънките, но сега гледам целия е полепнал с гадорийки. Та искам да питам някой имал ли е подобен проблем и разбира се как си го разрешил.

Borko7

Сложи едропореста гъба на входа на филтъра. Ако е дребнопореста много бързо се задръства.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

a__andreew

Благодаря ще ходя да купя тия дни

zambo

Гъбата и чоропогащника много бързо се задръстват . Аз съм нахлузил на входната тръба една кесия , ушита от мрежа за комари . Достатъчно едра , за да преминава вода с боклуци през нея и достатъно дребна за да спира дребосъците .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

basmachi

За бебоци скариди ,ползвай дамския чорап ,мрежата няма да помогне.
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]

http://krevetki-vishni.narod.ru/

discus

Помисли върху въпроса откъде идват толкова много гадории. За мен не е нормално за толкова кратко време да се събере толкова мизерия колкото описваш.

a__andreew

Здравейте  ще си призная от къде са боклуците  :-D , Сложих  пълежа на филтъра и бях отлял малко вода от него в едно легенче . Сглобих го и го пуснах , но като тръгнах да хвърлям водата от легенчето забелязах малките. Та отново отваряне и претакане на водата в мрежичка та ги събрах , но не успях да ги изровя всички малки и така със мрежичката във водата. Та водата стана със един интересен цвят на сутринта всичко беше събрал филтъра върху чорапа. За първи път имам малки анцитусчета и скаридки и в първия момент не знам какво да правя. Сега очаквам и малко повече водорасли да се появят

zambo

Цитат на: a__andreew - 15.12.2009 22:28
За първи път имам малки анцитусчета и скаридки и в първия момент не знам какво да правя. 
Недей да правиш нищо специално . Остави аквариума на мира . Мъниците ще си растат сами .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

barabata

Водата ще се избистри сама без да правиш каквото и да било. Фините частици ще се утаят в грунда сами. Това не означава непременно водорасли. Ако тръгнеш да разместваш грунда какви мътилки се вдигат ....

Аз процедирам с филтъра по следният начин. Спирам филтъра,  разкачам го и го нося в банята. Отварям и изкарвам кощниците, а водата изсипвам в един леген достатъчен да побере цялото количество. След това ако трябва нещо да се мие се мие , ако не сглобявам филтъра. В големия леген се е омешала цялата мътилка.  Бъркам с ръка и леко развъртам водата в кръг. Отивам да закачам маркучите на филтъра и започвам да го пълня и обезвъздушавам с аквариумна вода. отваря се капачето отгоре и се пуска само кранчето на входящата вода докато се напълни. Пускам го и го оставям. Доливането на водата става после в аквариума , а не във кофата на филтъра да прецаквам бактериите.

През това време всички боклуци в легена са се "центрирали"  *CRAZY* в легена и само това което мърда по своя воля е някъде настрани. По-лесно се виждат животинките така.
Аз със помощта на канистъра (пак е 3336) вадя малки рибоци от общия аквариум понеже ако останат вътре ги изяждат.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Alexfield

Като си чистя канистъра вадя по 30-50 миниатюрни мелании. Последния път извадих и бая риба: 1 голямо данио, 4 бебета анцитрус и 2 бебета молинезия. При мен има един смукателен поплавък, който събира вода от повърхността и по този начин пречи там да се образува ципа, както и обира боклуците - предполагам, че от там "прескачат".
В един 100 литров аквариум гледам хелери. Там филтърът е AquaEl Fan 3. Всяка седмица го чистя и вадя от него 2-4 бебета хелерчета. По принцип това е добър начин да се спасят малките от изяждане.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.