• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.07.2025 19:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Разтваряне на PMDD - съвет

Започната от stanilabg, 27.10.2009 11:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Абе има фосфати, риби щом има няма начин...

Смолата дето вика Мариян е подозрителна, мани го тоя боклук. Премери освен това твърдостта (kH/gH) да видим, че може да има дефицит на магнезии ...

Според мен с умерено подаване на калиев сулфат и магнезиев сулфат само ще си решиш проблема, другото го имаш ...

stanilabg

Цитат на: Raven - 27.10.2009 21:17
Водата ти е перфектна, фосфати няма нужда да мериш- идеални са ти със сигурност.
За мен проблема е в смолата.Не знам точно защо, но съм сигурен че е в нея.
Перфектна? Според теста нивата на желязо трябва да са около 0,5 мг/л. Не е ли така?
Пак казвам, водораслите ги имам повече от година, а смолата е на 5 месеца. Не ми се иска да вярвам... :-(

Цитат на: Raven - 27.10.2009 21:28
Точно това си помислих и аз като го видях- че ако бях аз щях да сложа едно подходящо шкафче долу с съответен цвят като дървото на аквариума и то да побере всичко.
Остава само да измислиш нещо за маркучите, но не се сещам за тях.
Иначе е много впечатляващ- аквариум картина.
Точно, картина ми беше замисъла. Не мога да намеря стари снимки, за да видиш, как изглеждаше с вътрешния филтър. Но ще потърся...
Нещо такова си представям. Само не съм сигурен, дали филтъра можа да бъде на долното ниво на аквариума. Т.е. неговото дъно да е на една и съща височина с дъното на аквариума. Дали ще се получи скачени съдове...

Цитат на: dido - 27.10.2009 20:50
Дай параметри на водата. Очевидно до 2007 е вървял чудесно.

dKH = 4
dGH = 8
PH = 6.5 - 6.8 между тези стойности
CO2 = 35 мг/л

Цитат на: Живко - 27.10.2009 21:32
Тези анубиаси размествани ми се виждат.
При мен след разместване на анубиасите точно това се получава. Старите листа умират по този грозен начин. Новите, които се появяват, са много по-малки и бледо розови. Като се оправят корените, ще се оправят и листата.

Само единия анубиас е местен. Това в центъра и високия анубиас в ляво (+- 10 см) са от както имам аквариум. Не се вижда добре на снимките, но в средата са два корена.
Цитат на: Живко - 27.10.2009 21:32
Според мен, ако наистина има проблем с растенията, трябва да почнеш от тук
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,12009.0.html

Комплексно торене, като засичаш/мериш само един елемент и той е фосфора.
За да ползваш такова торене. Трябва да имаш представа, поне обща, колко нитрати ти произвеждат рибите за денонощие и да коригираш само калиевият нитрат.
Аз имам много повече риби от теб и редовно добавям фосфор. Много по-често отколкото нитрат.
Торенето трябва да е мноого слабо. Просто да поддържа баланса между хранителните вещества.
Другият вариант е да подхраниш в корените само бързорстящите, а защо не и анубиасите.

Чел съм я статията. Горе долу съм запознат.
В началото използвах топчетата тор на JBL за подхранване. Но тогава имах и други растения, които са се садили. Сега с изключение на това високото в дясно и веднага от него в ляво нискостеблено,  нямам други засаждащи се. На анубиаса му е достатъчно да черпи от водата.

Raven

Тези нива на желязо и други микро и макроелементи важът при аквариуми с много ,бързорастящи растения.
При теб почти няма растения, а преобладаващите са от много бавен тип.Дори бих казал че желязото трябва да е по ниско от това което имаш, да се отчита от теста но не повече.
При мен има предимно папрати и анубиаси, желязото не ми се отчита от тестовете и нямам признак на липса на желязо.Дори един два пъти съм добавял желязо притеснен от тези нулеви стойности и в резултат моментални ми тръгваха нишковидни водорасли.

За твоите растения ще е достатъчно дори и минимално присъствие на макро и микроелементи.
За това казвам че дари имаш излишъци и предполагам че проблема е в смолата.

Мисля че няма проблем дъното на канистъра да е на едно ниво с аквариума ,но не по високо.
Дори за маломошните канистърчета като Еден 501 се препоръчва да са на нивото на аквариума , иначе нямат сила да качът водата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stanilabg

Привет отново.
Вече имам PMDD тора.
Опитах се да направя някакви изчисления и стигнах до извода, че ако всяка съставка от тора, разредя в 500мл вода (намерих си подходящи шишенца по 500 мл) излиза, че трябва да дозирам по 1 мл от всяка:
1мл - MgSO4x7H20
1мл - KNO3
1мл - K2SO4
1мл - Tenso Cocktail
Как стигнах до този извод?
От първия ми коментар става ясно, че:
MgSO4x7H20 е 48,8% от оригиналната доза или 243мл вода
KNO3 е 8,8% ....................................................или 44 мл вода
K2SO4 е 20,6%.................................................или 103мл вода
Tenso Cocktail 22,1%........................................или 110мл вода

Ако имаме 500мл вода и я разделиме на 243мл се получава 2,06. Т.е. 2,06 пъти е по разреден MgSO4x7H20 спрямо оригинала. Умножаваме 2,06 х 48,5% (процентите, които се падат на MgSO4x7H20 в 1мл при оригинала) и се получава 99,91% делено 100 = почти 1мл.
Същото и с KNO3: 500мл делено 44мл = 11,36 х 8,8 = 99,96% или 1мл
                    K2SO4: 500мл делено 20,6 = 4,85 х 20,6 = 99,91 или 1мл
                    Tenso Cocktail: 500мл делено на 110 = 4,54 х 22,1 = 100,3 или 1мл

Как мислите, добре ли разсъждавам или бъркам някъде?

Живко

Честно казано аз нищо не разбирам :-[

Виж тази сметки:
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=ppmd.txt

Извадка от статията за калиев сулфат:

име: Калиев сулфат
формула: K2SO4
pH: 7.5
плътност: r=2.7 г/см3
тегловно съдържание: калий К = 44.9% , сулфат SO4 = 55.1% , сяра S = 18.4%
комбиниран тор: -
разтворимост: разтворим
токсичност: дразни кожата
забележка: -
дозиране: 1 грам разтворен в 100 литра вода повишава съдържанието на: калий К с 4.49 мг/л, сулфати SO4 с 5.51 мг/л, сяра S със 1.84 мг/л

В случая, ти си закупил 14 гр. калиев сулфат, според първият ти пост.
Това са 14000 мг, които съдържат в себе си 6286 мг. калий.
Като ги разтвориш в 500 мл. вода ще получиш концентрация на калий, във всеки милилитър от тези 500, 12,572 мг./мл.
Взимаш спринцовката и слагаш в 100 л. аквариум, 1 мл. от разтвора.
Значи концентрацията от 12,572 мг./мл. ще се раздели още на 100(стоте литра вода).
Ще получиш концентрация на калий 0.12572 мг./л. аквариумна вода.
Ако изсипеш всичките 14 гр. в аквариума, ще получиш концентрация на калий, във всеки литър аквариумна вода 62.86 мг./л.

Ако разтвориш наличното количество K2SO4, в 100мл. вода и слагаш по 1 мл. от концентрата в аквариума, ще подаваш ежедневно по 0.6286 мг.л. калий. На мен това ми се вижда по-добре.

Препоръчителните стойности на калий, в литър аквариумна вода, са 20-40 мг./л.

Аналогични са сметките при останалите торове.
Никой не се е родил научен.

stanilabg

Благодаря за линка, вече съм преглеждал тези сметки.
Идеята е следната:
Торът който съм купил, съдържащ по горе описаните съставки, според упътването трябва да се разреди в 500мл вода, като дневната доза е от 1 до 7мл. Според него е препоръчително да се започне с най-слабата доза, т.е. 1 мл. на 100л вода. Затова, за да не се получи някакъв фал и тъй като нямам много растения, започвам с 1мл., като постепенно мога да увелича дозата, ако не се появят водорасли,.....и т.н.
Твоите изчисления са абсолютно същите, само че ти скачаш направо на 5мл на ден (0,126 мг/л х 5 = 0,63 :-)), което си е доста голям риск при моите условия. Пък и за никъде не бързам... С времето ще увеличавам дозата, ако има нужда разбира се.

Просто исках да разбера, дали като разтворя всички съставки по отделно в 500мл вода, ще се получи, че дневната доза е = на 1мл от всеки разтвор. Логически не ми излизаше вярно. Защо? Защото си виках, как така когато са всички заедно разтворени в 500мл, дневната доза е 1мл (например), а като ги разтворя по отделно в 500мл, пак излиза по 1мл от всеки разтвор. Нали всяка съставка е с различно количество, като грамаж (33гр, 6гр, 14 гр и 15 гр)? От общия разтвор явно е сметнато, че трябва да се дава по 1мл, но при отделните, концентрацията ще е различна за всеки. Т.е. ако бяха с еднакво количество (да кажем по 50гр всяка или с други думи, на всяка се пада едно и също процентно съдържание в общия разтвор) излиза по логично, че ако ги разредя по отделно единичните дози ще са с еднакво количество. Но те не са....
Затова и дадох пример с изчисленията, които съм направил в предният си пост и попитах дали са логични.

Живко

Няма никакво значение дали ще разтваряш всичко на едно място или в различни съдове. Сипваш 6286 мг. калий в 500 мл. вода. независимо какво друго ще сипваш вътре те все ще са 6286. Единствената разлика е, че не се знае, ако насипеш всичко вътре, под какви съединения ще го изкараш със спринцовката и дали те ще могат да се усвоят от растенията. ;-)

Сано съм уцелил отговора без да ставам досаден със съвети *THUMBS UP*
Никой не се е родил научен.

stanilabg

Вече ги разтворих по отделно в 4 шишенца по 500мл едното.  :-)
И аз стигнах до извода, че в каквото и количество вода да ги разтворя, все ще е са 33гр MgSO4x7H20, 6гр KNO3, 14гр K2SO4 и 15гр Tenso Cocktail. Само ще трябва да се сметне, колко повече трябва да се дава от даденият разтвор, тъй като разтворени в повече вода разтвора е по разреден.
Да ти кажа, не мисля че ще се получат някакви съединения. По принцип всички се разтварят заедно/общо. Доста форуми (и чешки и словашки) изчетох, но никой не се оплаква от това, че са разтворени заедно и че растенията не им вървят. Пък си мисля, че чехите са си капацитет. ;-)
Аз реших да ги разтварям по отделно, за да видя дали имам нужда от всичко, дали няма да се получава претрупване с някоя от съставките. 

iek

Бях започнал да ти пиша един дълъг пост, но прецених, че не е добре да ти секвам ентусиазма, дори напротив и затова-едно линкче към един полезен инструмент за пресмятане на торове:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilator.php.

Интересно ми е в Словакия какви субстрати могат да се намерят и би ли дал линк към по-известните онлайн магазини?

dido

15 грама Тензо е много човек, смъкни дозата на 5 грама.

iek

Доколкото разбирам, 15гр. тензо са разтворени самостоятелно в 500мл, добавянето на 8мл от този разтвор ще доведе до покачване с 0.1ррм желязо. Във фертилатора, посочен по-горе, за изчисляване на Fe може да се ползва miller microplex (съдържа 4% Fe, приблизително толкова съдържа и коктейла).

stanilabg

Цитат на: iek - 03.11.2009 13:09
Бях започнал да ти пиша един дълъг пост, но прецених, че не е добре да ти секвам ентусиазма, дори напротив и затова-едно линкче към един полезен инструмент за пресмятане на торове:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilator.php.

Интересно ми е в Словакия какви субстрати могат да се намерят и би ли дал линк към по-известните онлайн магазини?
Познавам подобен инструмент, но е на чешки.
http://pmdd.mrp-cz.com/index.php?stranky=calculator

По известните сайтове. Отваря се на страницата с субстрата.
http://www.shopakva.sk/strky-substraty-akvaristika-c-103.html
http://akvaobchod.sk/index.php?main_page=index&cPath=51&sort=20a&page=1
http://www.akvashop.eu/Strky-substraty-dekoracie-c-75.html?zenid=1b8dd31028d75e55e5066c1517827be1
Цитат на: iek - 03.11.2009 13:49
Доколкото разбирам, 15гр. тензо са разтворени самостоятелно в 500мл,.....
Точно така. Не слагам цялото съдържание в аквариума. :-)

iek

Благодаря за линковете, не са кой знае колко по-напред в търговията, въпреки че видях и разни благинки като стъклени дифузьори. Бих ти препоръчал да направиш един малък рестарт с това, така или иначе почти нямаш стеблени растения, а и при наличието на толкова малко растения не си струва да рискуваш с торовете. Добави още малко риби от същите видове, които имаш вече, слагай по малко калиев сулфат (не повече от 1мг/л дневно), защото той няма от къде да се добави и няма как да се измери с любителски тестове, добавяй и силно намалени дози от тензото, което вече си направил. При един добър хранителен субстрат стойностите, които трябва да измериш след 30% смяна на вода и то в края на осветителния период трябва да са нитрати 1-5мг/л, едва уловими фосфати и желязо След година в зависимост от количеството и преобладаващия тип растения, бързо- или бавнорастящи, може и да помислиш за NPK торове.

stanilabg

04.11.2009 09:20 #28 Last Edit: 18.03.2010 17:59 by stanilabg
Цитат на: iek - 03.11.2009 17:24
Бих ти препоръчал да направиш един малък рестарт с това, така или иначе почти нямаш стеблени растения, а и при наличието на толкова малко растения не си струва да рискуваш с торовете.
Моя е подобен на този, само че е на Karel Rataj (или поне той го пакетира). Казва се Aquaclay Ground. Дал съм сумати пари за него и си мисля, че също е подходящ. Ще се опитам да ти цитирам свойствата му, дословно:
"Екологичен субстрат. Състои се от глинени гранули с размер 1-4мм. За разлика от обикновения пясък/камъчета, има много предимства. Във вътрешността си има хиляди пори, които увеличават активната чистеща площ (280м2 на 1 лт субстрат). Големината на тази площ е правопропорционална на броя полезни нитрифициращи бактерии, които са от съществено значение за биологичното равновесие в аквариума. От друга страна, гранулите са по леки от пясъка/камъчетата. Субстрата не се набива на дъното. По добрата циркулация на вода,  осигурява оптимално количество хранителни вещества и равномерна температура по цялото дъно. Това са оптимални условия за развитието на корените на растенията."

Тези дни прочетох доста неща от форума, което ме наведе на мисълта, че съм правил (явно) нещо, не както трябва. Имам пред вид сифонирането. Сифонирал съм така, че почти не са оставали отпадъци и др. и по този начин съм лишавал растенията от хранителни вещества. Сифона ми е 26см висок и диаметър 6см. Като засмуча, чак до стъклото на дъното стигам. Веднъж на два месеца съм изваждал и корените, за да почистя под тях. Можеш да си представиш за какво става дума, с моето тясно дъно. :-) Чисто като аптека.

Raven

Наистина сифонирането е било излишно, а това с ваденето на корените направо им е разказало играта на растенията :-)

По принцип се сифонира на голите участаци, около растенията няма нужда- даже напротив.

Естествената минерализация на дъното е много полезна.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

53590

Публикации: 10
Прегледи: 9864

4558

Публикации: 1
Прегледи: 3462

50707

Публикации: 0
Прегледи: 2200

3214

Започната от Pac