• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 22:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Срам и резил!

Започната от HaIr4o, 26.03.2009 23:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

}|{opukc

С днешното образовение ще се докараме до тук!! Нацията ще зеприлича на тези пичове.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx8VyqA.gif&hash=a4cc1c1ca2b329705c14bbb496cf803ed600c8cd

ceco

Жоро тези пичове поне разбират от музика.Я си представи, че иамт Азис на фланелките :-(
Ботанчо не съм съгласен с теб за историята.Това, да знаеш името на пра дядо си също е история.На дали ще го намериш в гугъл.
Друг е въпроса, че не бива да се прекалява.Примерно аз/както и родителите ти/ съм учил и история на БКП, създаване конгреси и т.н *MODERATOR*

miTko

Цитат на: HaIr4o - 26.03.2009 23:02
Мале,мале!срам и резил!гледахте ли "шеметна надпревара"?е,ако не сте-не съжалявайте!никой,по дяволите,не знае къде е убит Ботев! =-O това е излгация отвсякъде!знаем,че във днешни дни са малко патриотите,но пък да не знаят къде са убити Ботев и Левски!това е прекалено!може да съм на 15,но да не занчеш "виновниците" за свободата ни?!
Да, резил е! Аз това предаване не го гледам естествено - то е още по-голям резил. Да не споменавам тартора на резила също, че ставам банален, хич не заслужава.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

А всъщност знаете ли кой точно е убил Ботев?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kasareev78

Има много версии,кой е убил Ботев?Едната е- внедряването на руския подпоручик Войновски, като изпълнител на заповедтта на генерал Кишелски да бъде истински Командир на четата и при възможност да ликвидира Ботев, който е силно ерудирана личност с русофобски настроения и при една бъдеща свободна България може да се окаже препъни- камък за руското влияние в нея.Най-вероятно категоричния руски интерес и генералската заповед са се смесили в смъртоносна смес с личния интерес на Войновски и той без да му мигне окото е дръпнал спусъйа , екзекутирайки най-великия от сто години на сам български поет.
     Ако знаете друга напишете я.

}|{opukc

27.03.2009 11:03 #20 Last Edit: 27.03.2009 11:58 by }|{opukc
Цитат на: Raven - 27.03.2009 10:53
А всъщност знаете ли кой точно е убил Ботев?

Сигурно някой идиот в гръб и от засада!! :duvar:

Raven

27.03.2009 11:20 #21 Last Edit: 27.03.2009 11:22 by Raven
Има няколко версии и теории- руската,Никола Обретенов,случаен приятелски истрел...

Всъщност Ботев загива не по време на престрелка както знаем всички а от куршум от засада истрелян от близките храсти когато той заедно с още четирима негови съратници се съветват отделени от четата.

Не е имало престрелка и куршумът е бил единичен,изстрелян от близко растояние- това свидетелства Никола Обретенов по късно при официалните разследвания след освобождението.
Изстрелът е в гърдите- прекъсва гръбначният стълб и Богев умира след кратка агония- не е имало попадение в челото.
Тъй като се опасяват от масова битка с преследвачите си четниците се пръскат веднага и не търсят  стрелеца.

Както казах има много версии за причините за смъртта и за убиецът ,но има един човек който се смята за официалният извършител- това е черкезинът Али Джамбурето.
След битката той претендира че се промъква в храстите и прострелва Ботев,претенцията му е призната от бейлербеят който ръководи потерята от башибозуци и на Джамбурето му е изплатена парична награда от десетина аспри.

Понеже съм родом от този край,качвал съм се на връх Ботев/Вола/ и на самата местност Околчица,виждал съм мястото на което е станала така наречената последна битка и съм се интересувал от цялата истори свързана с тези събития.

kasareev78

Никола Обретенов твърди, че е имало изстрел в сърцето, фактите говорят, че е стреляно и втори път, т.е., че е осъществен заговор Христо Ботйов по никакъв начин да не остане жив. И че в този заговор са участвали както противникът на неговата тактика – военният командир Никола Войновски, така и Никола Обретенов, за съжаление – с един-двама странични помагачи.

: 27-03-2009, 11:28:40
Това което си говорим са само догатки или неща които сме прочели.Надали,ще дойде време да се устонови точно,какво се е случило.
: 27-03-2009, 11:32:16
   При положение, че изстрелите са два, твърдението за изстрел "от храстите" е неубедително. Ясно е всъщност, че става дума за екзекуция, за два поредни изстрела. Истината е, че първият куршум незабавно предизвиква екзитус и той несъмнено е отправен от Войновски, а вторият изстрел е от някой около Ботйов и това е Обретенов. За пред "своите" Никола Обретенов може да е търсил довод, че Ботйов така и така е прострелян и не бива да се измъчва. Никола Войновски, потресен от деянието си, вероятно не е останал на лобното място и незабавно е хукнал към откъснатия вече от четата отряд. При Ботйов остава Обретенов – да се изземат вещите на убития и по възможност да се покрие, за да не може скоро да бъде разпознат. Приказките за тежкото изживяване на гибелта от негова страна са естествени. Този акт ще го преследва до гроба – зловещ и престъпен по същност. Една сентенция гласи, че престъпниците обикновено живеят дълго, за да изкупват греховете си. И той наистина живее до дълбока старост, безпокоен непрекъснато от въпроса: "Кой уби Христо Ботйов?!!"

Raven

27.03.2009 11:47 #23 Last Edit: 27.03.2009 11:58 by Raven
Това е теорията на Стефан Влахов-Мицов която той разглежда в книгата си "Кой уби Ботев"

Авторът не се ползва с добро име и книгата се смята за доста съмнителна,обсъждахме я в един исторически форум миналата година и стигнахме до извода че е доста жълта цялата история.

Възможно е все пак,има много теории както казах,но официалната версия която аз знам е че Малич бей ,ръководителят на башибозуците изплаща парична сума на Али/Мехмет/ Джамбурето признавайки претенцията му че е прострелял Ботев.

При всяко положение Обретенов има ако не пряко то косвена вина за крахът на Ботевата чета и в тази връзка и за смъртта на Ботев.
Обретенов е участвал в подготовката на четата в Румъния и там той многократно уверява Ботев че България е готова да се вдигне и че една такава акция ще има ефекта на катализатор и ще вдигне огромни маси сподвижници.
Както знаем от истарията към четата се присъединяват само няколко нови членове след слизането и при Козлодуй,населението е ужасено от дивашките кланета на башибузуците които току що са свършили и Ботев навсякаде вижда само предателства и затворени врати.

Дезинформацията на Обретеновв и лошата му преценка на ситуацията обричат четата,като цяло подвигът на Ботев има само субективно за нас значение,той остава незабелязан извън пределите на страната и няма дори ефекта на априлското въстание което е една от основните причини за Руско- Турската освободително война.

Но си остава един от малкото поводи за гордост който имаме при все че историческата действителносте доста изкривена,неоспорим факт е обаче че самият Ботев идва в България с ясното самосъзнание че отива на сигурна смърт- това личи от последните му записки.
Той много добре е знаел че със стотина души няма да победи Османската империя и единствено се е надявал на по широки отзиви от международната общественост които да обърнат вниманието към региона.

kasareev78

За това няма спор. *THUMBS UP*

miTko

Само ще допълня, че тогавашните оръжия не са били на нивото на сегашните, дистанцията си е била проблем...
Всъщност няма значение - да не ровим в това. И без друго краткия живот ба Ботев е бил непосилно динамичен за съвременниците му, че дори и за много от нас. Това не само заради времето, в което е живял, но и заради огромната му вътрешна енергия. Такива хора наши съвременници аз не познавам.
Разни мои АКВАРИУМИ 

kasareev78

И скоро няма да има,като гледам как върви БГ-реалност  *dontknow*

Divane

...и как да има като винаги изстрелите идват от наш човек!

kasareev78

*mislia* и какво?  :-( ---направо трагично!

Лора

Ей, напиха се девойките. *ROFL*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Similar topics (1)

4744

Публикации: 69
Прегледи: 18795