• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.07.2025 15:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

растения и хранителни вещества

Започната от Живко, 14.04.2005 20:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Обещах да цитирам някои заключения на авторите на книгата "Акваристика".
Автори са Станислав Франк,Карел Ратай,Рудолф Зукал.

"На няколко места в книгата беше подчертано,че минералните вещества са толкова по-достъпни за растенията,колкото по-ниско е съдържанието им във водата.По правило концентрацията на хранителни вещества във водата е по-ниска,от колкото в пясъка на аквариумното дъно,където минералните вещества се образуват при разпадането на детрита.Поради това водните растения приемат по-голямата част от хранителните вещества чрез листата си и по-малка част през корените си.Корените усилват смукателната си дейност и стават единствени доставчици на хранителни вещества в случаите,когато те не се съдържат във водата..Такъв е случаят в някои естествени биотопи,където водата е с нулева твърдост и практически не съдържа никакви хранителни соли."
"Смята се,че хранителните минерални вещества са толкова по-достъпни за растенията,колкото разтворът им е по-рядък т.е. колкото по-малко минерални вещества съдържа водата,толкова по-добре ги усвояват растенията."
"Не са препоръчва употребата на каквито и да е минерални торове в аквариума.Не могат да се използуват и обикновени торове.Ако се произвеждат торове за аквариумите,те не би трябвало да съдържат азот.Наторените с него растения образуват голяма маса и ако се преторят,се предизвиква зелено потъмняване.От друга страна,ако растенията имат на разположение основните елементи-азот,калий,фосфор и калций,НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЦЯЛОСТНОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ.СЪЩЕСТВЕНА РОЛЯ ИМА САМО ТОЗИ,ЧИЙТО СЪДЪРЖАНИЕ Е НАЙ-НИСКО.ОСТАНАЛИТЕ ЕЛЕМЕНТИ,ДОРИ КОГАТО СА В ИЗЛИШЪК,СА ДОСТЪПНИ ЗА РАСТЕНИЯТА ПРОПОРЦИОНАЛНО НА ЕЛЕМЕНТА С НАЙ-НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ.
От това става ясно,че в повечето случай торенето на подводните растения с безазотни торове няма значение.Не може да се говори за недостиг на хранителни вещества в авариум,заселен с риби.Ако растенията не растат причината е друга."     В книгата има описание по родове за евнтуални проблеми с растенията.Продължавам цитата.    "Ако растат добре.не бива растежът им да се ускорява с изкуствено торене.Представата,че при буйния им растеж растенията бързо изчерпват запасите от хранителни вещества и за това торенето е нужно е напълно погрешна."
Тези няколко цитата дават някакво обяснение на мен лаика,защо се появяват водорасли.и как се получава излишъка на хранителни вещества в аквариума.
Предполагам,че при включване на СО2 система,процесите в аквариум ще протичат доста по-бързо(става въпрос за растенията) и тогава съветите на авторите няма да са много адекватни.
В книгат има и разбивка на всички водорасли.как и защо се появяват,какво означава тяхната поява.как влиаят на аквариума.кои колко са опасни и защо.ако мислите,че информацията от това четиво от1987г. е актуална кажете.ще постна и цитати за водораслите.
Моля хората с марулките да кажат до колко е вярна информацията.
не искам да съм причина някой да се подведе.
Никой не се е родил научен.

dido

Вместо да си играеш да пишеш пробвай със сканиране :-)

Живко

Цитат на: "dido"Вместо да си играеш да пишеш пробвай със сканиране :-)

първо кажи какво мислиш за това което казват хората.
ако мислиш,че си струва,ще я сканирам.

N.Nobs

Мисля че си заслужава да я сканираш.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

77

какъв съм аз че да се опитвам до оборвам тези авторитети :?: но аз си мисля че те говорят за слабо залесен аквариум с достатачно риби ,но дори да е така, водата в различните райони на българия е с корено различен химичен състав, че да се дават подобни обобщения :wink: аз 3 дена да не торя ,някой растения изглеждат като гармени с ловджийска пушка :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Живко

Цитат на: "77"какъв съм аз че да се опитвам до оборвам тези авторитети :?: но аз си мисля че те говорят за слабо залесен аквариум с достатачно риби ,но дори да е така, водата в различните райони на българия е с корено различен химичен състав, че да се дават подобни обобщения :wink: аз 3 дена да не торя ,някой растения изглеждат като гармени с ловджийска пушка :lol:

аз съм съгласен с теб.холандските аквариуми и паладариум са разгледани отделно с по две думи.
ти обаче пък и други хора,сте доста напред с материала.
въпросът е дали авторите са описали правилно нещата,за да могат начинаещите при растенията(като мен) да си изградят ясна представа.
спомни си като си започнал как си се чудел:-ама какви са тези излишъци на микроелементи;-абе тази гадна тревица няма ли да дръпне.
кофти работа.

dido

Името на Ратай е достатъчно авторитетно за да си струва четенето на тази книга. Друг е въпроса, че на него това му е бизнеса и едва ли ще си каже всички тайни на занаята.

За мен има известна истина в тази книга. Според наблюденията ми обаче всички хора във форума, които са се оплаквали от проблеми при гледането на растения, дефакто са имали ЛИПСИ на един или друг микро/макроелемент. Обикновено тия, които торят в повече, имат проблеми с водораслите. Както винаги остава принципа на златната среда - умереното торене + съблюдаване на химията в аквариума + правилното осветление е правилния начин.

Добре е, че липсите могат да се установят визуално сравнително навреме - тук има хора, които ги виждат нещата и могат да дадат правилната
диагноза и съвет.

Ами това е - ако можеш, сканирай. Впрочем, на български ли е книгата?

Живко

на български е.ще сканирам каквото имам от нея.искам да кажа,че някои(доста) страници липсват.най-вече те са за риби.
при разпада на една библиотека в плевен извадих късмет.всички копия на книгата обаче бяха с късани страници. :?

77

виж тука http://www.aqa.ru/forum/viewthread.php?tid=18892 предполагам ще ти е интересно :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Живко

мистър Едуард доста се е потрудил. :)
практически за да се нагоди система като неговата,трябва да бием шута на рибите.аз по-скоро бих го сторил с растенията. :lol:
концепцията на Едуард съвпада с тази на Ратай.ако калия е малко.многото фосфор,азот и др. ще ги папкат водораслите.
от написаното от Ратай само затвърдих разбирането си за акваристиката.
за мен целта на акваристиката е да се направи перфектния биотоп.
растенията потдържат системата чиста за да може вътре да си гледаме рибоците.а рибоците да подсигуряват храна за растенията.
баланса му е майката.:wink:
жалко,че още не са изчислили кои риби колко азот,фосфор и т.н. произвеждат. :lol:  
77 благодарности за линка.малко ми се бяха пообъркали мислите.
ти направо ми оправи настроението.

Longanlon

Аз също имам въпросната книга и като малък много я четях, но сега ми се струва, че много от написаното в нея трудно се отнася към съвременната акваристика (визирам само частта за растенията, за рибите не съм компетентен да се изкажа).

Самият факт, че в книгата никъде не се говори за целодневно изкуствено осветление с определен интензитет според мен е достатъчно показателен. Нещо повече, на няколко места се споменава, че 'аквариумът може да се осветява допълнително в частта от годината, когато денят е по-къс'.

В светлината на познанията ми за екологията (никак не големи впрочем) 'съвършеното биологично равновесие' за което се говори в книгата, смятам не е постижимо в такава малка система като аквариума - ако искаме той да изглежда по-различно от някоя кална локва, където съществува такова разбира се.

Мнението ми е, че откакто той е писал, самата концепция на акваристиката се е развила в друга посока и докато за Ратай формулировката на хобито би звучала примерно като 'успешно отглеждане и размножаване на риби и растения', то за нас акцентът  е също и в доброто изглеждане, във външния вид и именно за това се вълнуваме от незасегнати в книгата теми като акваскейпинг примерно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

Цитат на: "Longanlon"Аз също имам въпросната книга и като малък много я четях, но сега ми се струва, че много от написаното в нея трудно се отнася към съвременната акваристика (визирам само частта за растенията, за рибите не съм компетентен да се изкажа).

Самият факт, че в книгата никъде не се говори за целодневно изкуствено осветление с определен интензитет според мен е достатъчно показателен. Нещо повече, на няколко места се споменава, че 'аквариумът може да се осветява допълнително в частта от годината, когато денят е по-къс'.

В светлината на познанията ми за екологията (никак не големи впрочем) 'съвършеното биологично равновесие' за което се говори в книгата, смятам не е постижимо в такава малка система като аквариума - ако искаме той да изглежда по-различно от някоя кална локва, където съществува такова разбира се.

Мнението ми е, че откакто той е писал, самата концепция на акваристиката се е развила в друга посока и докато за Ратай формулировката на хобито би звучала примерно като 'успешно отглеждане и размножаване на риби и растения', то за нас акцентът  е също и в доброто изглеждане, във външния вид и именно за това се вълнуваме от незасегнати в книгата теми като акваскейпинг примерно.

това което казваш е вярно.
не може една книга от 1987г. да е в тон с съвременната акваристика(каквото и да значи съвременна).
книгата обаче дава основни познания.
изяснява появяването на водорасли.
за разлика от доста книги разглежда теорията акваристика доста задълбочено,пък било то и в телеграфен стил.
акваристиката винаги е била 'успешно отглеждане и размножаване на риби и растения' и винаги ще бъде,независимо от модните течения.
в книгата е описано съществуването на рибите и растенията,а не тяхното приложение в акваскейпинг.както сигурно си прочел холандски аквариум само е споменат.паладариум също.
търсиш в книгата нещо което авторите не са и мислели да коментират.
въпроса не е в това дали книгата е стара.
важно е дали концепцията на авторите,почива върху факти.ако е така е очевадно,че съвременната акваристика се е развила в/у тези концепции.
и какво точно означава,"концепция на акваристиката се е развила в друга посока".коя е старата.коя новата.къде е написано и кой я потдържа,тази нова концепция.каква е разликата м/у двете.
не се обиждай.всеки си има мнение и е длъжен да го защитава.
аз смятам,че колкото е по-глобален въпроса,толкова по-яростно трябва да си защитаваш мнението.:wink:
ей така стават войните.:lol:
прати един линк с теми за модерната акваристика,за да се образовам.

Raven

аз също смятам че модерната акваристика в момента залага повече на акваскеипинга отколкото на размножаването което е останало приоритет на търговците и е по комерсиалната част.
лично аз допреди няколко години размножавах неони и други риби, събирах редки растения и се радвах ако се адаптират и тръгнат,но от известно време насам и наи рядкото растение може да се намери за 2 лв. броиката ,рибите също и вече не ми е тръпка.
сега се интересувам повече от дизаин ,подредба и акваскеипинг,преди се кефех ако в успеех да събера 15-20вида растения ,сега ме интересува подредбата и засичането на фокусните точки.

вече няма стимул да се размножава с тези ферми за растения и риби в момента.
това си е мое мнени де,друг е въпроса че напоследък съм по зает и затова го удрям повече на дизаин  и съзерцание :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Като цяло се опитваме да ги глезим растенията! А мечката играе според тоягата...Иначе и аз намалявам бройката на растенията и все сортирам.Обаче забелязвам, че в редките моменти, когато всичко върви по ноти, нещо не ми е кеф! Не знам при вас така ли е. :?
Явно съм стигнал положение "при мен е по-важен процесът, а не резултатът" :oops: .
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Цитат на: "miTko"Като цяло се опитваме да ги глезим растенията! А мечката играе според тоягата...Иначе и аз намалявам бройката на растенията и все сортирам.Обаче забелязвам, че в редките моменти, когато всичко върви по ноти, нещо не ми е кеф! Не знам при вас така ли е. :?
Явно съм стигнал положение "при мен е по-важен процесът, а не резултатът" :oops: .
Олекна ми... Май не съм само аз... :lol:

Similar topics (5)

49683

Публикации: 1
Прегледи: 2256

20946

Публикации: 9
Прегледи: 7143

3257

Публикации: 5
Прегледи: 4292

15064