• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 17:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Търси се Слави

Започната от Raven, 25.04.2008 16:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Цитат на: don_misho - 08.05.2008 19:05
Не знам дали не вдявам,ама ти го пишеш и не го вдяваш,според теб Амано що не прави дизайн на цихлидарници...
Много знаеш ти защо. Причината е същата, поради която Пикасо не е представител на импресионизма или Металика не са рапъри. Щото всеки си избира течение и се придържа към него, затова. Сложността няма нищо общо.

...
Говорим кое е по -сложно и кое не толкова, пак ти казвам.
...
И кое е по-сложно? Да плетеш на една кука или на две? Говорите за неща, от които понятие си нямате.

don_misho

Цитат на: Boby_ - 08.05.2008 19:11
Много знаеш ти защо. Причината е същата, поради която Пикасо не е представител на импресионизма или Металика не са рапъри. Щото всеки си избира течение и се придържа към него, затова. Сложността няма нищо общо.

Добре бе Боби,Пиер Огюст Реноар е представител на импресионизма ,Металика са металисти, Амано е представител на акваскейпърите...а кой е представител на "вашето течение" тогава? Все за изтъкнати и признати хора в течението си говорим,творци,а изкувството не се прави лесно!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

Boby_

Цитат на: don_misho - 08.05.2008 19:42
Добре бе Боби,Пиер Огюст Реноар е представител на импресионизма, Металика са металисти, Амано е представител на акваскейпърите...а кой е представител на "вашето течение" тогава? Все за изтъкнати и признати хора в течението си говорим,творци,а изкувството не се прави лесно!

Aмано не е представител на същото, на което вие, дай да се разберем. Той се занимава с изкуство, вие - с отглеждане на растения. Това, че се опитвате да ги подреждате и да му подражавате, не ви прави художници. Остави изкуството настрана, акваристиката е хоби, а не изкуство. Художниците могат да рисуват с всичко - с растенията, с корените, с четка и боя, с камъните в цихлидарника... Въпрос на изразни средства е това, не на сложност.

Нуждите на всеки един биологичен вид са ясни, особено що се касае до растения. Светлина, вода, хранителни вещества в определени съотношения. Тук въпросът е друг - вие подходждате като занаятчии, пазещи някакви тайни рецептички за въпросните съотношения. Чирак, калфа, майстор... затова ви се струва сложно, щото всеки преоктрива топлата вода, щото литературата е бедна, щото няма сериозни учени сред гледащите растения. Къде са ви ботаниците с титли? Къде са хората, които са на нивото на Ад Кьонингс или на Майкъл Оливър примерно? Кой? Ратай ли? Ратай е пишещ любител в сравнение със сериозните цихлидари ихтиолози и биолози. Отглеждането на цихлиди е много повече наука, отколкото изкуство. Не се сравнявайте с него, гледайте си Амано. Оставете сериозните неща на сериозните хора.

don_misho

08.05.2008 19:54 #213 Last Edit: 08.05.2008 20:16 by don_misho
Ти даде пример със теченията ,не аз,затова така ти представих въпроса!
И защо слагаш цихлидарите наравно с ихтиолозите и биолозите?Нима биологията не засяга растенията,може би искаш да сравняваш зоология и ботаника ?И аз мога да ти кажа че Карл Линей е световно признат ботаник естествоизпитател,но какво ни засягат нас Майкъл Оливър и Карл Линей ,ние говорим както ти каза, за хобито акваристика,в частност изкувството акваскейп.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

Raven

Всички акваристи ,вкл. и цихлидарите знаят кой е Амано,но само цихлидарите знаят кои са Кьонингс и Оливър.

Другото важно нещо- отглеждането на растения заради самите растения- това се нарича колекционен аквариум.
Не знам някои да има такъв- аз съм се опитвал да го правя но е много особено поради ред причини и зарязах тази идея.
Така че почти всички правим или се опитваме да правим това което прави и Амано- акваскейп.
Тоест вид изкуство,картина,скулптора...
Повече или по малко ,кой както го може - това е друг въпрос.

Не сме растениевъди в смисълът който влагаш,при нас идеята е за цялостната композиция а не за отделното или отделните растения.
: 08.05.2008г 16:04ч
Още нещо важно- за вас размножаването на рибите е цел,за нас размножаването на растенията често е нежелан страничен ефект и голяма досада общо взето.
Обяснимо е защо.
Поради тази причина и лично аз зарязах бързорастящите видове са сметка на по бавни- така че терминът "растениевъди" е много неправилен.
Ние се смятаме за акваскейпъри и се гордеем с това *YAHOO*
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

etg

08.05.2008 20:56 #215 Last Edit: 08.05.2008 20:59 by etg
.......Сам потвърждаваш ,че за правенето на красив акваскейп се иска да си освен акварист и нещо повече  ;-),това  и беше нещото,което се опитвах да ти кажа от няколко страници насам,а ти се правеше че не ме разбираш,а сега сам си го каза.
Няма некадърен акварист,..........

Дон Мишо, пиша за последно, че взехме да се повтаряме. Продължавам да твърдя, че не вдяваш и си караш по старому. Ти прочете ли внимателно поне едно от предходните ми мнения? =-O
За да не те затруднявам ще се самоцитирам ( това е първото ми мнение в темата):
"Да отгледаш здрави и хубави растения НЕ Е по-трудно от това да отгледаш здрави и красиви риби!.....Но да наредиш аквариум красиво , така както го прави Амано , го могат малцина и то не защото е толкова трудно(за повечето от нас е невъзможно, освен ако не копираме) , а защото се искат едни други качества, които за мое съжаление са вродени, а не се придобиват -  фантазия, усет за красивото...Ако не вярваш да ти извадя няколко примера за аквариуми с хубави растения , но подредени , като на майка ми марулите в парника на село, или искаш да ми кажеш, че тези чутовни постижения на акваристичната мисъл са по-трудни за изпълнение?!"

Айде сега открий разликите в двете ми мнения , първото и това , което цитираш. ;-)
Аз разбрах твоята идея , ама кажи ми къде твърдя нещо различно?

И има некадърни акваристи, това са тези, които не задържат нито риби, нито растения и не се учат от грешките си, а само защото повечето цени са, като от "всичко по левче" предпочитат всяка седмица да ги подменят. *MODERATOR*

"Растителния аквариум с риби е много по-фина екосистема в която доста повече фактори играят роля за да не се разпадне."

За това си абсолютно прав, че е най-трудно! Но във вариант , когато те са равнопоставени. Предполагам растителен аквариум със стадо неони, не броиш за смесен.

miTko

Цитат на: raven - 08.05.2008 20:08
Поради тази причина и лично аз зарязах бързорастящите видове са сметка на по бавни....
Аз също.
Амано май е перфектен търговец от известно време, за което можем да му завидим.
И стига сте се яли вече, айде Пламене заключи тази тема, баси! ]:->
Разни мои АКВАРИУМИ 

etg

Цитат на: raven - 08.05.2008 20:08
Всички акваристи ,вкл. и цихлидарите знаят кой е Амано,но само цихлидарите знаят кои са Кьонингс и Оливър.
.........................................
Ние се смятаме за акваскейпъри и се гордеем с това *YAHOO*

Това че аз знам кой е Амано , а ти не кой е Кьонингс говори само , че аз освен от цихлиди се интересувам и от другите течения в акваристиката, а ти не.

Да се гордееш , че правиш нещо хубаво е супер, но позволи ни и ние да сме доволни от хобито си, без да обявяваш, че сме неудачници. В крайна сметка всеки прави това , което го вълнува, освен в случаите, когато го прави за пари!(има малцина, при които това е така постоянно).
И най-важното е , че никой не се захваща с нещо само защото е трудно *ROFL*. , включително и Амано.

}|{opukc

Цитат на: etg - 08.05.2008 21:08
В крайна сметка всеки прави това , което го вълнува, освен в случаите, когато го прави за пари
???? Нали искаше отговор на загадката? Ти сам си отговори на въпроса, а той от самото начало е:
Защо пичът Слави, който и да е той, не прави растителни аквариуми с риби или без. Защото няма време и възможност да ги подържа. Затова не го интересуват интересните поведения на рибите и растенията, флората и фауната, фикуса и мухата, камилата и банана, а ще продължава да прави това което е по-лесно за него.

etg

Ей мамка му, никой не чете тука.
Аз не съм искал никакви отговори.....аз си ги знам.

Когато правиш нещо за пари, правиш това, което искат от теб, а не това което ти е по-лесно, капиш!
Ако ти самия нямаш достатъчно умения, го прави друг, който ги има.

MeTogu

Все пак мисля че Слави е правил това което е лесно.Никой не му е казал "Пич искам цихлидарник!".Човека си решава - цихлидарник - няма да правим чалга я.
И защо го казва.Защото му е много лесно за изпълнение.Купува аквариума,грунда,камуните,оборудванеот и рибите и "Воала,колко съм добър!".Дори го мързи да аранжира 5 стръка валиснерия.
Това ли е сложното?!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

}|{opukc

08.05.2008 23:08 #221 Last Edit: 08.05.2008 23:13 by }|{opukc
Цитат на: etg - 08.05.2008 22:45
Ей мамка му, никой не чете тука.

Когато правиш нещо за пари, правиш това, което искат от теб, а не това което ти е по-лесно, капиш!
Ако ти самия нямаш достатъчно умения, го прави друг, който ги има.

Четеме и то доста добре, ако аз искам аквариум от Слави той няма да може да го направи, но ако не разбирам нищо от акваристика, както е в случая с авторката на статията, то Слави ще ми предложи цихлидарник без чалга.
Защото едно е подръжката на това:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F149%2F37166_294.JPG&hash=b82b78929691f389cea847de7cbec893d246e58d
или пък,
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F149%2F37167_302.JPG&hash=00c7fc252b82397b69cf3f903244bd88b3c976d8
и съвсем друга на това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F149%2F37168_338.JPG&hash=399f4a519300385c0e92a830fe2c7c503b780e5b
*DRINK*
Защото цихлидарници из града бол, но растителни няма. Да не говорим, че всички аквариуми дето съм виждал с дискуси са пълни с пластмаса. Защо ли????

etg

08.05.2008 23:28 #222 Last Edit: 08.05.2008 23:32 by etg
Кажи ми защо от цитата извади точно изречението, за което написах , че не се чете тука, а именно:Аз не съм искал никакви отговори.....аз си ги знам

Ми наистина ми писна , всеки си вади от контекста думи и се хваща за тях.

Повярвай не можеш да накараш човек, който иска дискуси  да ти плати за малавийци , пък ти ако искаш до 2020 год. си го повтаряй колко е по-трудно.
И наистина моля ви всички, които четат по диагонал , да цитират мое мнение, но цял абзац , а не едно изречение извадено отнякъде, къде съм казал, че да направиш и поддържаш красив растителен аквариум е по-лесно от африкански цихлидарник. А това кое е по-красиво е съвсем друга тема.

Искам , ако се обръщате персонално към мен в тая тема да си служите с цитати, цели , а не с един резнат ред. Иначе нещо се мъчите да тълкувате , ама не ви се отдава. *CRAZY*

А и Жорикс ,"ако аз искам аквариум от Слави той няма да може да го направи" -  кажи ми защо пък точно от Слави ще го искаш, той да не е последния на земята?

Тони

Не е точно така - справка цихлидарника на НиколаВ, моя също е доста "обрасъл" но е нов и недовършен, не за пред хора.
Колкото до лесното и трудното - зависи как си го направиш. Докато аквариума ми беше растителен  го докарах до там, че ми трябваха няколко минути на ден за да наторя растенията и в неделя сутрин да сменя малко вода, и окастря малко- общо около час на седмица.
Сега е почти същото, само дето отделям повече време да наблюдавам поведението на различните видове рибки.
Освен това, всичко зависи от това, какво искаш да постигнеш- за едни наградата е да видят как цъфти  някое растение, за други да накарат някоя "трудна"  рибка да се размножава...
Това е акваристика.
Колкото до акваскейпа, той е повече изкуство отколкото наука, както по-горе се писа
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

}|{opukc

08.05.2008 23:57 #224 Last Edit: 09.05.2008 00:08 by }|{opukc
Цитат на: etg - 08.05.2008 23:28
Кажи ми защо от цитата извади точно изречението, за което написах , че не се чете тука, а именно:Аз не съм искал никакви отговори.....аз си ги знам

Ми наистина ми писна , всеки си вади от контекста думи и се хваща за тях.

Повярвай не можеш да накараш човек, който иска дискуси  да ти плати за малавийци , пък ти ако искаш до 2020 год. си го повтаряй колко е по-трудно.
И наистина моля ви всички, които четат по диагонал , да цитират мое мнение, но цял абзац , а не едно изречение извадено отнякъде, къде съм казал, че да направиш и поддържаш красив растителен аквариум е по-лесно от африкански цихлидарник. А това кое е по-красиво е съвсем друга тема.

Искам , ако се обръщате персонално към мен в тая тема да си служите с цитати, цели , а не с един резнат ред. Иначе нещо се мъчите да тълкувате , ама не ви се отдава. *CRAZY*

А и Жорикс ,"ако аз искам аквариум от Слави той няма да може да го направи" -  кажи ми защо пък точно от Слави ще го искаш, той да не е последния на земята?

ОК ще цитирам всичко този път, за да няма сърдити - та ще карам по точки.
1. Цитирах първото ти изречение не защото оспорвам знанията ти и отговорите на въпросите, а защото казваш, че никой не четял тука.
2. В темата става въпрос не конкретно за красотата на двата вида аквариуми, а специално за изработката и подръжката на такива.
3. Слави дали е първи или последен не е важно, познавам доста хора с достатъчно високи познания в акваристиката, които също правят и подържат аквариуми, включително и дискуси, но досега  един читав не съм видал, мога да ти кажа няколко за да отидеш и сам да се увириш!!!
@Ако си от София де - да видях, че си от София. Извинявам се.
Аз приключвам до тук с тази тема!!