• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 22:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Опит за направа на външен филтър/проблеми 

Започната от Лора, 10.04.2008 23:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Това с цветята е лесно, красиво и ефективно. Ама каква влага ще е само през зиматаааа. Имах подобен wet-dry филтър в стария аквариум, но се наложи да го покривам с капак.
Охлювът не ни е враг!

Joro Vn

ЦитатАко маркучите са с по малък диаметър,например 5мм(вътрешен),дали това ще даде "+" на височината на водния стълб.Или е по добре да си останат тези с които сега разполагам.
Ще има май връщане към старите уроци!  :-) По-малък диаметър ще оказва по- голямо съпротивление на водния поток- от ламинарен се получават по-широки слоеве с турболентен. Значи нараства хидравличното съпротивление- в случая то се явява линейно, и пада напора. Още една формулка, от където се вижда как сечението на маркуча /тръбата/ влияе върху дебита:
    Q= V . S ,където: Q- дебит, м³/h;
                             V- линейна скорост на флуида; за вода Vmax= 2,5m/s.                     Обикновено се работи до 2 m/s;
                              S- площ на вътрешното напречно сечение, м². S= π . D² / 4
     От тези формули чрез прости математически преобразувания може да си пресмятат нужните ни параметри- диаметър на сечението като функция на скорост и дебит, дебит като функция на скорост и площ на сечението.

ЦитатИ още едно нещо неразбрах-когато чистя филтъра,винаги ли ще трябва да пълня смукателния маркуч с вода,за да тръгне цикъла?
Може би да. Зависи от сечението на маркучите; колко вода е останала в канистъра, чрез която помпата евентуално да постигне самозасмукващ ефект; ако приемем, че помпата е под водното ниво на аквариума- каква е височината от това ниво до най- високата точка от смукателния маркуч. А за нагнетателния не питаш!?  :-) Това нещо може да се избегне, като на входа и изхода на канистъра монтираш изолиращи вентили- към маркучите. 

Лора

Цитат на: Joro Vn - 14.04.2008 23:01
   монтираш изолиращи вентили- към маркучите
И идея си нямам за какви вентили става въпрос,ако е нещо като клапан бъди сигурен,че няма да има такова.Ще си пълня системата по споменатия начин.Попринцип исках канистъра да стои до аквариума в/у шкафа,но ако го саложа там разликата в нивата е около 20см и това е проблем.Ще трябва да се прави стойка,ако нямаш нещо друго в предвид.днес схващам малко по бавно...
Съжалявам за маркучите  :duvar: просто питах.Няма нужда да се връщаме в началото(от където съм мръднала само сантиметър)

Много сложна формула,само инженер може да я разбере  :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

ЦитатИ идея си нямам за какви вентили става въпрос,ако е нещо като клапан бъди сигурен,че няма да има такова
Ще имаш, като се разходиш до близката железария и си харесаш най-обикновени вентилчета на 1/2 или 3/8, мах компактни- например за перални. Ще трябват евентуално и някакви преходни елементи- нипели, муфа-нипел, муфа, щуцер и др.

ЦитатПопринцип исках канистъра да стои до аквариума в/у шкафа,но ако го саложа там разликата в нивата е около 20см и това е проблем.
НИКАКЪВ проблем не е. Евентуално от увеличената дължина на маркучите ще имаш малко загуба на напор /от увеличеното линейно съпротивление/ и оттам- дебит. Системата е ЦИРКУЛАЦИОННА- ако помпата смуче и връща в един и същ аквариум по един и същ начин /с преметнати през борда маркучи/. При циркулационна височините не оказват влияние върху загуба на напор, респ. дебит. Не четеш старите теми!!! ]:->
ЦитатЩе трябва да се прави стойка,ако нямаш нещо друго в предвид.
Имам- вместо стойка ще черпиш някога една бира, не повече! ;-)

ЦитатМного сложна формула,само инженер може да я разбере 
Не, от шестокласник нагоре. Е, ако уважаваме принципа "Най мразим да мислим ...", сложничка е.  :-P Чисто математически замествания, формулите съм ги снесал.  :-)

Лора

Малиийй,ядоса се. *SORRY*
Съжалявам  :'( !Ще видя какво мога да направя по въпроса.Както казах проблема е съда от който ще се прави въпросния филтър.Един път щом затворих цикъла няма да е трудно по нататък,при положение ,че вече знам от опит.
Цитат на: Joro Vn - 14.04.2008 23:45
  Евентуално от увеличената дължина на маркучите ще имаш малко загуба на напор /от увеличеното линейно съпротивление/ и оттам- дебит
Когато вдигна маркуча на нивото на което ще бъде,чурка все едно тече ракия от казана.Може би при по добро уплътнение и обезвъздушаване проблема да изчезне.Предполагам,че в добре херметизирана среда помпата ще покаже възможностите си.
За обезвъздушаването нищо неказа.Правилно ли съм напипала нещата там?Бях пуснала снимка как е при Eden.Мисля че ще мога да монтирам такова маркуче(ако то играе тази роля).Само да се пооправи времето и тръгвам на пазар...

Цитат на: Joro Vn - 14.04.2008 23:45
   Имам- вместо стойка ще черпиш някога една бира, не повече! 
Нямаш проблеми.На лято мисля да направя едно гостуване на вторите си братовчеди във Варна,ако котка не ми мине път.Така че,ще се черпим до припадак...  :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

ЦитатКогато вдигна маркуча на нивото на което ще бъде,чурка все едно тече ракия от казана.Може би при по добро уплътнение и обезвъздушаване проблема да изчезне.Предполагам,че в добре херметизирана среда помпата ще покаже възможностите си.
Това състояние наистина прилича на необезвъдушена система. Веднъж тръгнала водата по смукателния маркуч /как, ще подскажеш/, тя вече тече на принципа на скачените съдове. Може би и помпата и помага малко. Попаднала в съда, помпата я изкачва по нагнетателния маркуч, но като обикновено подкачване. Всъщност преодолява нагнетателна височина, а не циркулира /поради недоброто обезвъздушаване/. Колкото е по-високо, толкова дебита пада- защото има загуба на напор. Ако системата е действително циркулационна, и имаш запас от дължина на маркучите, може да си направиш опити, като вдигаш и сваляш само помпата спрямо аквариума, без да пипаш краищата на маркучите, които са потопени в него. Промяна на дебита не би трябвало да има, ако не пречупваш накъде маркучите или нещо подобно. Тогава системата е ЦИРКУЛАЦИОННА.
     Нещо не ми стана ясно обезвъздушаването с това маркуче. При вариантът, който ти споменах, на практика може да се използва и най- обикновена тапа /капачка/, например на резба, ако така е по-лесно за обяснение. С леко отхлабване на резбата набрания въздух излиза през нея и като тръгне само вода, затягаш отново.
ЦитатТака че,ще се черпим до припадак... 
Амиии, таквоз, не знам дали ще съм във Варна лятото.  *mislia* :-)

Лора

Цитат на: Joro Vn - 15.04.2008 22:39
    При вариантът, който ти споменах, на практика може да се използва и най- обикновена тапа /капачка/, например на резба, ако така е по-лесно за обяснение. С леко отхлабване на резбата набрания въздух излиза през нея и като тръгне само вода, затягаш отново.
Е точно това исках да направя в началото,но мъжът ми ми се изсмя и аз предпочетох по-трудния начин.Защото идеята ми беше,на капака да присъдя гърло на шише.И след въпроса "ти добре ли си?" непосмях повече да споменавам.Когато излизам  ще си взема и такава тапа(предполагам тези които слагат на радиаторите).
Ами мерси за помоща.Остава изпълнението.

Цитат на: Joro Vn - 15.04.2008 22:39
   Амиии, таквоз, не знам дали ще съм във Варна лятото.  *mislia* :-)
Мале,как тънко избяга... ;-)  Няма проблеми и без това на първата чаша щях да бъда в несвяст....  *DRINK*

Лора

Тази сутрин хванах щерката и се замъкнахме до Практикер.Там се натъкнах на цилиндричен контейнер с винт,минах през секцията Градина,от където си харесах  преходници ето такива:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq24ipOJ.jpg&hash=b552b0489b37b0c333166c2bee2c00d163fc8c1d
Като единия ще го използвам за преход м/у смукателния маркуч и самия смукател в аквариума.
Пристъпих към изпълнение на задачата.Направих отвори,нанизах муфа-щуцера,като на самите тях сложих уплътнение,наместих помпата,всичко вързах както си му е реда.Получи се следното:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq24jkb0.jpg&hash=a45a3c0b5bfbdb6df8d0d8670d2626b3303305a8
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq24kA_A.jpg&hash=8dc22e7378053ab416e6324df47bdabcbc8f9467

Не е най красивия филтър,но важното е да върши работа.Напълних системата с вода и пробвах какво съм направила.Стигнах до извода,че обезвъдушител няма да ми трябва(въпреки че взех такава тапа).Установих още,че когато поставя филтъра по наниско(така като искам да бъде) смукателната сила се увеличава,което е добре.Но проблемът е друг.Уплътненията които нанизах не вършат тази табота,която очаквах,така че въпроса с уплътнението още куца.Най вероятно,след като се поизмъча още малко,ще се наложи да прибягна към силикона.Надявам се след хубаво уплътнение и нагнетателната сила да е задоволителна.
И още една глупава грешка,която направих преди дни.Срязах захранващия кабел по средата.Това е непростимо,просто трябваше да го срежа в края и да си сложа един най обикновен щепсел.  :duvar: Ами това е,все бързам не мисля...

Най накрая след хиляди мъки,ядове и т.н направих въпросния филтър.Определено не е сложно,само трябва да знаеш какво искаш да направиш.
Благодаря на всички които се включиха,най вече на Joro Vn,който имаше нервите и търпението да ме напътства.
Жоро,надявам се някой ден да се срещнем и да те почерпя за помоща,която ми оказа.Както споменах по горе-да се черпим до припадък... ;-)

Joro Vn

ЦитатНо проблемът е друг.Уплътненията които нанизах не вършат тази табота,която очаквах,така че въпроса с уплътнението още куца.Най вероятно,след като се поизмъча още малко,ще се наложи да прибягна към силикона.Надявам се след хубаво уплътнение и нагнетателната сила да е задоволителна.
Ориентираш се май към финал, но ми се струва, че още е рано.  :-) Точно заради въпросния цитат по-горе. Минал съм с практическо изпълнение през тази гама кутии, има доста богат избор като размери, с добра визия са, изобщо изглеждат прилично. Капаци на винт. На пръв поглед сигурно затягане и уплътняване. Но точно там може би ще имаш доста голям проблем. Кутията е много гъвкава и има опасност при раздуване от налягането или някакви бъдещи деформации /например разклащане при работещ филтър/ капака да се "изплюе" от кутията. Аз съм го решил, но по доста сложен технически начин- с механично укрепване осово и по диаметър. Не го отварям обаче редовно, а при теб ще бъде за всяко почистване. Оставям ти да прецениш. Силикон върху този материал не залепва, евентуално с доста сръчност може да използваш вътрешния жлеб на капака за матрица, с/по която да вулканизираш подвижен силиконов уплътнителен пръстен. Или ако някъде в града работят каучукови уплътнителни пръстени, да отидеш с капака и по него да опиташ да си намериш нещо близко по размер. Евентуално и в магазини за авточасти. Напречното сечение, ако е "О", не трябва да е повече от 1-2 мм- някъде в този диапазон. Ако уплътнението е с малко по-малък диаметър, може с разтягане да се докара до твоя. И обратно- ако е по-голям, да се отреже излишното и да се залепи. Лепи се със специално секундно лепило, ако е във фирма за каучукови изделия, помоли да ти го залепят на място. Има и други материали за уплътняване, но просто няма да имаш достъп до тях и опит за работа /или да пращам в плик  :-)/.
    Съжалявам за попарените надежди, но това е реалността.  *SORRY* Предпочитам да не го направиш, отколкото после нова тема със заглавие, както обичам да казвам: "Дали вече водата стигна до мазите на блока или още е в комшията на първия етаж?!"  ;-)

Цитатдо припадък...
Смущава ме нещо тази думичка. Защото преди събитието има и други фази, а някои още не съм ги проигравал "на живо".

Лора

:'(  :'(  :'( Е сега вече наистина уби всичко детско в мен!Бях толкова щастлива от крайния резултат,макар и с малка спънка.Ами трябваше още от самото начало да ми кажеш "не се захващай",сигурно щях да те послушам.

Ам,уплътненията.Поиграх си още малко и ги пооправих,наместих ги както трябва.За по голяма сигурност пробвах пак в банята.Вода излиза от мястото където е кабела-сега там е проблема.За силикона се уверих,че няма да залепне,защото сложих на мястото където е захранващия кабел,изчаках 1 час докато постегне малко и когато реших да пооправя кабела забелязах,че силикона се отлепи.Там ще поумувам още малко.
Немисля,че кутията ще е проблем на мен ми се вижда яка,поне засега,здраво се затяга и на пръв поглед е надеждна.Да се надяваме,че до наводнение няма да се стигне...
Не е проблем да подсиля капака със някакви пръстени,шлици и т.н

Цитат на: Joro Vn - 16.04.2008 20:03
   Смущава ме нещо тази думичка. Защото преди събитието има и други фази, а някои още не съм ги проигравал "на живо".
Съжалявам несхванах!
"до припадък" имах в предвид докато някой не се предаде.От сега казвам,че това съм аз,изобщо не нося на пиене.
Цитат на: Joro Vn - 16.04.2008 20:03
 още не съм ги проигравал "на живо".
Дали е това което си мисля.
Исках да изкажа само благодарност,ако нещо те е усъмнило в намеренията ми... *SORRY*

Joro Vn

Ами така ще я караме- от дъното до върха и пак обратно. :-D И да бях казал "не почвай", нямаше да ме послушаш. А веднъж като се тръгне, няма връщане!
   Сега какво следваше- хубавата новина май! Тя ще е за кабела- във всеки магазин за ел. компоненти се предлагат кабелни входове. Мисля, че размер РG 7 ще ти свърши работа- представлява пласмасово тяло с цангов захващач към кабела и резбови край от другата- нипел с гайка. Ако на резбовата част се добавят гарнитури и кабела се стегне в цангата, без проблем ще може да издържи и на вода- IP 68. Представлява това:
http://hyperline.com/catalog/mount-stuff/gland.shtml
    На подобен принцип- нипел с гайка, трябва да ти бъде и уплътняването за входовете на маркучите. Само с лепене се убеди, че не става.
    За подсигуряването на капака отново имаш свобода да решаваш. Макар че виждам светлина в дъното на тунела  :-):

ЦитатНе е проблем да подсиля капака със някакви пръстени,шлици и т.н
Ам като не е, действай! ;-) Само с неудобството, че при всяко почистване мен сигурно ще ме засърбява ...

ЦитатДали е това което си мисля.
Кое !?  *JOKINGLY*

Лора

Ами ей сега ще ще ти кажа какво ще направя с филтъра-самоделка.Отива на боклука.Уплътних си кабела,нямя да кажа как за да не се смеете,стегнах здраво,пуснах системата и  =-O започна да тече вода точно през винта.А аз се бях зарадвала,че ще работи.Така че няма да те засърбява... *JOKINGLY* Направо се отказвам да си тровя нервите повече и да го изкарвам на детето или половинката.
Е който си го може го може. Аз не съм от тях.Дето се вика" дойдох,видях и си отидох",а при мен беше "пробвах да направя и изхвърлих".

ЦитатСмущава ме нещо тази думичка. Защото преди събитието има и други фази, а някои още не съм ги проигравал "на живо"
Обясни ми това на лична,че наистина несхванах.

bigbeer

амин! наистина ли това е краят? няма хепи енд, няма рукоплескания? ;) имаше някаква приказка за това, че власите се давели на края на дунава ;) - а! то русе е на дунава..  ]:->

Лора

Цитат на: bigbeer - 16.04.2008 23:11
амин! наистина ли това е краят? няма хепи енд, няма рукоплескания? ;) имаше някаква приказка за това, че власите се давели на края на дунава ;) - а! то русе е на дунава..  ]:->
*ROFL*
Така е ама аз мога да плувам... ;-)

Joro Vn

Утре и аз трябва да видя на кого да си го изкарам!  ;-) Да му мислят мойте хора, ще има обем работа чак до есента. Днес с дамите определено нещо не ми тръгва работата: преди обяд с една колежка- без малко провал, сега без патент за канистър. Щура история! А пък рейтинга на темата без малко да подмине и "Айдълите" с 1300 гласа почти.  :-P

ЦитатЦитат
   Смущава ме нещо тази думичка. Защото преди събитието има и други фази, а някои още не съм ги проигравал "на живо"

Обясни ми това на лична,че наистина несхванах.
Е, и без лична може- за тези фази има много вицове и легенди, но до крайните преди припадъка не съм стигал- не знам коя ще ми се падне, после виж: преса, ТV, форум.  :-D
    И все пак, като ти мине след няколко дни, насреща съм. Такава тема да хвърлим на "сметище", кофти! ;-)

Similar topics (5)

595

Публикации: 42
Прегледи: 29584

53403

Публикации: 2
Прегледи: 2904

37804

Публикации: 6
Прегледи: 7509

31605

Публикации: 11