• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 02:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Опит за направа на външен филтър/проблеми 

Започната от Лора, 10.04.2008 23:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лора

Колеги,уважавам старанието да ме упътите във вярната посока,нервите които полагате да ми набиете нещо в главата.Съжалявам,че съм толкова упорита!
ЦитатАко предишното ми мнение ти се е сторило донякъде рязко и неучтиво, то е защото имаше нещо, което ме подразни и се поддадох на раздразнението (за което се извинявам),
Не се извинявай,не ме е подразнило нищо.Дразни ме това,че вие ми кавате какво да правя,а аз непоемам.Определено решението на задачата се крие в по предишни постове.За да не тъпчем повече на едно място,ще седна и ще прочета всичко наново,ще разгледам пак схемите.
Определено имам затруднение с техническата част,повечето термини са ми напълно ясни,да неказвам всички.Експеримента не е в моята област и затова срещам трудности.Мъжът ми вместо да помогне само ме обърка още повече,хвана си шапката и си замина.
Ами това е засега няма да засягам темата повече,а само ще чета.Дано има резултат след няколо дни.

Баси 4 страници се изписаха,а аз съм пак в началото  :duvar:
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

Ей, колега ОВЕН, да не се откажеш преди финала!!! Творческа почивка може, но връщане- *STOP*!     :-D
     Като че ли няма какво да оглеждаш по принципната схема/и. Тръгваш вече от корпуса, с който ще разполагаш. Прецени вътрешното му разпределение за пълнежите, място за помпата и някой други подробности. Добре би било да предвидиш и да сложиш някаква втулка-пробка, която ще е обезвъздушител. Такива елементи се продават в магазини за пневматични елементи, но може да се използва нещо готово. Желателно е той да бъде на най-високото място или поне на такова, където се очаква да се събира въздух. Ако бъдещият съд е с конфигурация, подобна на сладоледената кофа, ще имаш проблеми с разположението на пълнежите, по-точно с байпасирането на вода между тяхните прегради. Защото те ще се разположат в една хоризонтална равнина, лабиринто-подобно. Нещо като пълнежи на съмп. При бърз поток най-вероятно ще имаш мъртви зони. За да се избегнат, ще трябва да правиш по-сложни прегради. Не случайно най-често се използват високи цилиндрични или с подобна форма корпуси, като пълнежите са един над друг.

ЦитатМъжът ми вместо да помогне само ме обърка още повече,хвана си шапката и си замина.
Да не го изгони?!  =-O  Започвам да се чувствам виновен, ако се е стигнало дотам, и трия всичките си предни постове. Трябва да подкрепям пола, и ние душа носим!  :-)

Лора

Не съм се отказала,само малко почивка,че ми пуши главата.
Ето снимка на това което искам да копирам:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.edensrl.com%2Fimages%2Fprodotti%2F501.jpg&hash=d071e4b322f468f493577598567aa52157f7e550

Ето и снимка на Еден-а отвътре/капака където е сложена помпата.Предполагам малкото бяло маркуче играе роля на обезвъздушител.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1KbgpJ.jpg&hash=9d94ba10b8b968ed5be82289fd3f8baaf7038aae

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1KbvnA.jpg&hash=14a4496e8e9b5253ed636b4f806956dcf390ec43

Цитат на: Joro Vn - 13.04.2008 18:02
    Добре би било да предвидиш и да сложиш някаква втулка-пробка, която ще е обезвъздушител. Такива елементи се продават в магазини за пневматични елементи, но може да се използва нещо готово. Желателно е той да бъде на най-високото място или поне на такова, където се очаква да се събира въздух.
не ми е ясно точно къде ще стои въпросната пробка,но ако маркучето по горе върши работата на тази пробка няма да ми е проблем да сложа такова на самата помпа.Ако немога да направя подобен филтър,с удоволствие ще копирам някои от другите с ПВЦ тръбите.Там обаче проблем ще са филтриращите материали.В Русе не се намират.

Цитат на: Joro Vn - 13.04.2008 18:02
   Да не го изгони?!  =-O  Започвам да се чувствам виновен, ако се е стигнало дотам, и трия всичките си предни постове. Трябва да подкрепям пола, и ние душа носим!  :-)

Не ,не съм го изгонила,макар че ми идваше да го хвърля от шестия етаж...
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

batRambo

Цитат на: klaralara06 - 13.04.2008 18:26
Ако немога да направя подобен филтър,с удоволствие ще копирам някои от другите с ПВЦ тръбите.Там обаче проблем ще са филтриращите материали.В Русе не се намират.

В Русе има всичко ,Лора, само да знаеш къде да търсиш :)

Лора

batRambo тези магазини които аз знам,съм ги обиколила в събота и никъде нямаше керамични пръстени или някакъв друг филтриращ материал,като изключим гъбите и ватата.Ако случайно не те мързи може да ми пишеш едно ЛС и да ми обясниш.Ако искаш може и да ми се накараш ;-)

batRambo

Провери в магазините за електро материали. Има едни керамични изолатори за реотани и нагреватели на печки ... ако помисля малко може и други подходящи заместители да намеря ... пък може и ти да се досетиш за нещо.  :-D

bgangler

Здравейте,
понеже и аз страдам от същия етусиазъм, но и от липса на време, се пробвах да  направя такъв филтър.
Накратко, взех едно пластмасово кошче за смет 4 л.(много симпатично  :-)), помпа на Sun Sun 1200 л/ч, кранчета 2 бр. (13 мм за градински маркуч), китайски флейти за Атман, Дуракрил, Силикон за аквариуми, уплатнение за климатици(самозалепващо) и се започна моята епопея.

Първо, установих, че данните за дебита на повечето китайските помпи не отговарят на истината  *MODERATOR*.

След опита с легена и хронометра установих разлика от 40 % между реалната и обявената стойност. Затова изпробвах още 2-3 помпи и накрая си взех една с дебит 2000 л/ч за да докарам около 1360 л/ч в действителност(измерено на празен ход и без разлика във височината).

Залепих капака на кошчето с Дуракрил и го херметизирах със силикон, по същия начин закрепих кранчетата. Едно в долната част на филтъра и едно на капака. Направих шина към капака (от PVC ) за закрепяне на помпата и свързах с маркучите. Сложих уплътнението и затворих здраво с 4 винта. Помпата работеше на около 600 л/ч.(предвид диаметъра на крановете и маркучите, ъглите на пречупване на маркучите и съпортивлението), което за случая беше ок.

Така че, съвсем отговорно, смея да твърдя, конструкцията работи. При мен възникна проблем с херметизацията, когато се опитах да вдигна налягането за да проверя какво ще стане при евентуална авария и залепения капак не издържа *NO* но може би се престарах, защото никога във филтъра няма да се получи налягане от една атмосфера.

Според мен проблема при Кларалара е, малкия дебит на помпата - по моите изчисления пада на около 1/3 от обявената стойност и в херметизацията.

Поздрави и успех
"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

miTko

Цитат на: klaralara06 - 13.04.2008 15:00

Мъжът ми вместо да помогне само ме обърка още повече,хвана си шапката и си замина.

Ами остави го човека да си пие бирата, и той душа носи! :-D
По-трудно е да копираш нещо, отколкото да си измислиш конструкция, оптимална за изходните елементи, с които разполагаш!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Лора

Цитат на: bgangler - 13.04.2008 19:13
Накратко, взех едно пластмасово кошче за смет 4 л.(много симпатично  :-))
Я сподели за кошчето и ако може му пусни една снимка.Че кошчета много....

Лора

Вече ми е ясно какво трябва да направя.Днес успях на една кофичка от латекс да вържа системата (самичка без чужда намеса).Стигнах до няколко извода:

-филтъра след като го сглобя(незамисимо колко голям е съда) ще трябва да го поставя на нивото на аквариума.Така че ще трябва да правя и стойка.
-Определено трябва здравата да се уплътнява и още утре грабвам щушерите да си търся уплътнения за тях.
-Сложих пълнежите(намерих точно там където batRambo каза)и засякох дебита,от 500л/ч както е зададено на помпата падна на 300л/ч
-Мисля да намаля и дължината на маркучите.Поне на нагнетателния,за да може помпата да преодолява съпротивлението.
Ако маркучите са с по малък диаметър,например 5мм(вътрешен),дали това ще даде "+" на височината на водния стълб.Или е по добре да си останат тези с които сега разполагам.
И още едно нещо неразбрах-когато чистя филтъра,винаги ли ще трябва да пълня смукателния маркуч с вода,за да тръгне цикъла?  :duvar:  :-|

Най накрая разбрах какво се иска от мен.Май първия път наистина не сме обезвъздушили системата.Е небило толкова сложно.........продължавам да си търся подходящ съд  :-)

siso

Аз си правих канистър от канта за сладолед с капак от лист текстолит такъв сложих и под дъното на кантата.Правят се 4 дупки като парчетата текстолит са наложени едно на друго така дупките не се разминават.Купуваш си по-дълги шпилки от бриколаж под плоскостта дет ще ти служи за капак слагаш цяла гума пълниш кантата с керамика затягаш с гайки шпилките и няма да има проблеми.Имам такъв канистър и работи

П.П Става и с паничк от саксия с едни метални закопчалки като за ски или като на старите руски прахосмукачки .Така се получава по -елегантно но е занимавка.

torsade

Много не ми се искаше да развалям темата, ама реших да се намеся. Един купешки канистър при всички случаи  (освен ако нямаш готови схеми и материали, които да са изпитани от друг) ще е по-евтин, по-естетичен, по-удобен, по-добре работещ от една налучкана импровизирана самоделка. Дори и да го направиш сега, след време пак ще си купиш канистър. Защо да харчиш време и пари? И нерви? Ако ти трябва самоделен филтър на всяка цена, много по-лесно е да си направиш съмп или топ-филтър - над аквариума.
Охлювът не ни е враг!

siso

Да прав си :) и аз се убедих в това скъсах си нервите да правя канистър и накрая си купих нов а самоделката я подарих.Още работи но не си е работа

Лора

Ще цитирам себеси в отговор:
Цитат на: klaralara06 - 13.04.2008 13:14
Ако е за самата идея си струва.Винаги мога да отида на магазина и да си взема нов.Но не е там работата.По скоро чувството на удоволетвореност,което те кара да се чувстваш горд от постигнатото.  ;-)

biol

малко да споделя моето мнение
имам самоделен филтър
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,8329.msg110915.html#msg110915
смятам че за канистър е много добър с обем 11л е а помпата 500л/ч, дори се получи красив и ефектен -както е прозрачен мога да показвам как става биофилтрацията и т.н., т.н. не успях да се справя много добре с капака и почистването му ми стана проблемно, а може и аквариума да ми е мръсен , но дебита падаше за около 1,5 месеца
Промених го малко, напълних целия филтър с биоболс и керамика (мъка 11л обем), а на входящя щуцер от стара помпа направих смукател и го напълних със ситна вата, сега механичната филтрация става на входа. Обслужването става много лесно само сменявам ватата на входа и канистера не го пипапам.

Така е първо като се работи а после се чете
С повече четене, стигнах до друг извод за да се получи биофилтрацията NH3-> NO2->NO3
трябва много кислород , а при канистъра има само този който е разтворен в водата......
т.е. малко .
Някаде бях давал схема за промишленна и битова инсталация за биофилтрация - общо взето съда е отворен, водата влиза от горе,а от долния краи се подава въздух...
До това най се доближават съмповете но за малък аквариум не си струва,
За малки и не толкова малки аквариуми много добри са окачваемите филтри - ниска цена, лесно обслужване .... добра ефективност дават на окачените с биоколело, но такива не съм виждал да се продават.

Ако трябва да правя нов филтър смятам че ще правя от този тип
http://lis.aqa.ru/fitofiltr/fitofiltr.html
- много лесен за направа, ниска цена, понеже е отворен има много кислород  и е по добре за бактерите, мнго лесен за обслужване, на дъното се пълни керамика, а от горе ватата , достатъчно е само като се замърси много да се смени ватата без да се пипа керамиката .
Е от линка цветята са малко в много според мен но пък на некой може да му харесва

може да пиша разбъркано ама съм на биричка в  момента.. поздрави  *DRINK*

Similar topics (5)

10541

Започната от oooo

Публикации: 3
Прегледи: 3765

5503

Започната от Mom4il

Публикации: 20
Прегледи: 14834

3723

Публикации: 11