• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 20:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Опит за направа на външен филтър/проблеми 

Започната от Лора, 10.04.2008 23:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Аз отдавна искам да си направя такъв филтър  защото никои от предлаганите външни филтри не ме устройват като обем на самият съд.
Моят канистър има обем 10 л. и това ми се вижда малко,няма канистри с по голям обем на кофата а съмп не ми се прави.
За това съм се замислил да си направя канистър от 20 литрова канта за пост-микс апарат и някаква подходяща помпа.
Не знам на теб за какво ще ти е този филтър ,но моята идея е да имам бавна биофилтрация с максимален вътрешен обем на съдът но с намалена циркулация на самата вода- не повече от два пъти обемът на аквариума в час.
А даже и това ми се струва много.
Основният фактор за ефективността на биофилтрацията е обемът на биофракцията,дебитът не е от значение.

Направата на канистър самоделка е доста елементарно нещо като се има предвид че само по себе си това е - кофа,помпа и два маркуча.
Най важното и сложно нещо е херметизацията- трябва много внимателно да видиш с какви фитинги ще свържеш маркучите,изходите им от самата кофа и херметизацията на капака.
Даже съветът ми е да започнеш от набавянето на фитингите-помпата и маркучите са лесна работа.
Всеки които е правил канистър се е сблъскал първо с този проблем- подходящите фитинги!
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Лора

Ами понеже си гледкам златни рибки ми трябва по голяма филтрация.Сегашния ми филтър е с много малък дебит(2,5 обема на аквариума).А както знаете златните са си прасенца и ми трябва повече за механична отколкото за биологична филтрация.Макар че  си има отделение за керамика,която предполагам е за биологична филтрация.
Така мъжът ми донесе само помпа,като самата помпа е от филтър  500л/ч.Което напълно обезмисля глупостите които писах по-рано.Сега остава да си набавим съда,маркучите,щуцерите и т.н.И От тук следва,че аз ще наблюдавам,давам акъл и ще фотографирам.... :-D,сглобяването го оставям на него.Ами това е засега.До ден-два ще има и снимки.  @}->--
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

Леле, klaralara06, ама ти наистина си пуснала тема за канистър- самоделка! Форумът нещо замира, но имаш всички шансове да го върнеш на ниво от преди 2-3 години.  :-) *thanks Гледам, че има намесени двигатели- мисля, че не може да се прави някаква аналогия между тях и турбопомпа /или още центробежна/. При този тип помпи се работи с характеристики като напор, дебит, обороти, мощност на двигателя. Основата е механиката на флуидите, а не механика на твърдо тяло. За даден дебит или напор на помпата от значение са:
  -  чисто конструктивни /геометрични/ параметри- брой работни колела /степени/ ,типът им /отворен, затворен/, диаметъра им, брой лопатки, площ и конфигурация на лопатките, конфигурация на т.н. "охлюв" или тяло на помпата, хлабини между него и колелата/то, дифузори, вътрешни спомагателни, уравновесителни и т.н линии, лагеруване, и др.
  - обороти на работните колела/ло
  - мощност на двигателя /задвижването/
  - вид, вискузитет на работния флуид
  - чистота, еднородност на работния флуид
    Най-общо казано- повече лопатки, с по-голяма площ /ширина и дължина, респ. диаметър/ би трябвало да дават по- високи параметри. Обаче тези параметри може да се "тушират" от ниски обороти или недостатъчна мощност на двигателя. Затова най-сигурно е да се подбира помпа по работната и характеристика /Q-H/. Тя е заводски параметър и би трябвало да е приложена към помпата. По тези въпроси има теми във форума, ама ще трябва да се поразтърсиш. Ето например нещичко:
    http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,2541.0.html
    http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,8516.msg113505.html#msg113505
    За самата конструкция на канистъра не ми се дават препоръки, защото според мен може да се говори с часове, ще трябва да се скицира, нещо не за такъв тип диалог. Хора разни, с различни възможности, голям избор на материали, готови елементи и т.н. Избрала си да тръгнеш от тук:
ЦитатЗа целта ще използвам кофа от сладолед с елипсовидна форма,като ще има същите две прегради(Благой беше пуснал снимки някъде),пък и самия филтър не е с толкова сложна конструкция.
Като за начало трябва да си сигурна, че материалът на тази кофа е качествен и няма да ти спретне номер след време. Уплътнението му е въпрос на конфикурация на сглобката "фланец кофа-капак". Най- удобно е да се ползва каучуково уплътнение, което да изработиш от каучуков лист или каучуков "О"-штур. За по-специални материали няма да коментирам, защото са трудно достъпни за широката публика. Уплътняване от типа намазване със силикон на гел, който след време да вулканизира, е крайно несигурно. Силиконът не лепи върху материали като полиетилен, полипропилен и др. подобни, каквито се очаква да бъдат твоите. Има също значение дали капакът се закопчава директно или чрез резба. Най- вероятно този капак ще трябва да се притиска допълнително към кофата с някаква външна конструкция. Тук има много варианти на изпълнение. Ще трябва да отчетеш и обстоятелството, че тази кофа е тънкостенна, както и капака, и че ще се раздуят леко след упражнаване на някакво налягане върху тях, макар и минимално. Това раздуване може да наруши херметизацията на всички връзки и капака на кофата. Фитинги от типа на щуцери, преходи, муфи, нипели и др., които ще закрепваш директно върху канистъра, ще трябва да се фиксират механично, а не чрез лепене. Механично, имам впредвид фланцева връзка или резбова връзка, както и някакъв тип запресоване, което май не е за препоръчване в домашни условия.
    Стоп до тук за сега. Ще чакам с нетърпение сничка на готовия канистър!   :-)
    За raven- провери ли гамата на канистрите за езерца!?

Лора

Цитат на: Joro Vn - 11.04.2008 21:31
   Леле, klaralara06, ама ти наистина си пуснала тема за канистър- самоделка! Форумът нещо замира, но имаш всички шансове да го върнеш на ниво от преди 2-3 години.  :-) *thanks
Надявам се не е нещо подигравателно,че след като прочетох един пост на Ботан и малко се замислих.Опитах се да си представя как се заливате от смях,четейки моите шантави идеи.Е трябва да си призная,чеи на мен ми е смешно.Но какво пък толкова лошо има жена да се помъчи да направи филтър или да хване дрелката и да дупчи дупки във дървото.Мисля,че в това отношение съм уникална спрямо другите дами във форума(а можеби не...)Едва ли някоя от тях е правела подобни експерименти.
За двигатели не ми се говори точно сега.Глупаво беше да правя сравнение с маховика.
ЦитатНай-общо казано- повече лопатки, с по-голяма площ /ширина и дължина, респ. диаметър/ би трябвало да дават по- високи параметри
Точно това питах,а къде се отплеснах.Дори невключих в сметките и оборотите.Както вече споменах ще се ползва помпа от филтър 500л/ч.
А сега кофата:
Кофата е достатъчно твърда на бутане и бих казала минимално еластична,но все пак ще се огледам и за други възможности.Въпреки,че при тази капакът се закопчава директно и то много плътно и много здраво.
Имайте търпение и снимки ще има.
:-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

ЦитатНадявам се не е нещо подигравателно,че след като прочетох един пост на Ботан и малко се замислих.Опитах се да си представя как се заливате от смях,четейки моите шантави идеи.Е трябва да си призная,чеи на мен ми е смешно.Но какво пък толкова лошо има жена да се помъчи да направи филтър или да хване дрелката и да дупчи дупки във дървото.Мисля,че в това отношение съм уникална спрямо другите дами във форума(а можеби не...)Едва ли някоя от тях е правела подобни експерименти.
Ще трябва да "влезеш" в стила на шегите ми. Такъв съм си, от инженер какво може да очакваш! За подигравки в писането ми няма начин да не разбереш. А за тях едва ли щях да ти пиша такива фермани и да ти търся линкове из Галактиката.  :-) Ако беше писала за шев, кройка или други подобни щуротии, изобщо нямаше да се обадя даже как да си заточиш иглата или ножицата. :-P

Цитаткапакът се закопчава директно и то много плътно и много здраво.
Съветът ми е- изобщо не разчитай/те само на това закопчаване. Отново предполагам, че материалите им са от меки и пластични пластмаси. Това може да ти спретне гаден номер с някое наводнение. За кофа от сладолед, която се води опаковка, едва ли някой ще вложи качествена пластмаса с достатъчна коравина и нееластичност. За твърдо и качествено PVC, полистирол, АВS, поликарбонати и други масови пластмаси може да се направи някакъв компромис, но за РЕ и РР аз не бих рискувал по този начин. 

Лора

Е мисля си за някаква допълнителна закопчалка.Прочетох едни твои идеи в друга тема...http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,8312.0.html.Та ако попадна на елипсовиден здрав съд,който да позволява допълнително закопчаване,както при посочения филтър,ще използвам някоя от твоите идеи.

П.С. След 7 години мисля да пусна запитване "как се препарират риби",че както се привързах към тях... :-D(това е сериозно и не си правя шега)

Joro Vn

ЦитатТа ако попадна на елипсовиден здрав съд,който да позволява допълнително закопчаване,както при посочения филтър,ще използвам някоя от твоите идеи.
Като на дама ти препоръчвам да изненадаш с ревизия някой класен магазин за "домашни потреби", както обикновено се наричат. Може пък да се питаш "сънувам ли, че попаднах точно на това , което търся, и то на такава цена!"

bengan

Ако желаеш прегледаи опита на тези които наистина са направили нещо по въпроса а не само да умуваме.http://lis.aqa.ru/

Лора

12.04.2008 10:10 #23 Last Edit: 12.04.2008 15:14 by klaralara06
bengan защо си мислиш,че не съм прегледала темите.Първо ако не ги бях видяла,никога нямаше да се наема да правя филтър и да пълня с глупости форума.На теория е лесно,но на практика е малко терсене...Всеки малко или много има нужда от съвет.Пък и честно да си призная,използването на технически термини в обяснението много ме затруднява.Но както и да е скоро ще пусна снимки на готовата система.

Лора

Цитат на: Joro Vn - 11.04.2008 21:31
. Фитинги от типа на щуцери, преходи, муфи, нипели и др., които ще закрепваш директно върху канистъра, ще трябва да се фиксират механично, а не чрез лепене. Механично, имам впредвид фланцева връзка или резбова връзка, както и някакъв тип запресоване, което май не е за препоръчване в домашни условия.
*SORRY* тук несхванах.Добре пробила съм дупките,надянала съм щушерите,но от къде да съм сигурна,че са прилепнали достатучно добре?Мога ли да използвам ПВЦ лепило за да съм сигурна,че е уплътнено добре.За хубаво уплътнение на капака мъжът ми прецени да всеме самовулканизираша се лента.Иначе кутията представлява ето това:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.segabg.com%2Fonline%2FIMG%2F2417%2F0049-large.jpg&hash=38161057ef5488f78d0d7e5637b4b4d8fa18f49b
Kaто самите дръжки се закопчават за капака.Нашата кутия е по малкия вариант 26/12в/17ш

Raven

Обикновенно се ползват тесни и дълги цилиндрични съдове за филтри защото така има равномерен проток по целият вътрешен обем на канистъра и не остават "мъртви" зони в ъглите.

http://www.aqa.ru/photos/search.php?search_user=%7ERVS
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Лора

Ами сигурно,защото в този съд нещо неможахме да затворим цикъла.Изтласква вода,но засъжаление не поема такава.Мисля си,че може да е точно заради кутията и нейната големина.Продължавам да търся съд,който да отговаря на изискванията.Нелогично е помпа с 300л/ч (Eden 501),да затваря цикъла,а помпа 500л/ч да не може да го завърти.Някъде бъркам и незнам къде,щом и мъжо ми неможе да разбере причината.Явно трябва още малко да почета.  *DRINK*

bigbeer

как я изтласква а не може да я поеме? обезвъздушаваш ли я тази "хост" система преди да пуснеш помпата?

Лора

Ами помпата смуче вода и я изтласква,а часта която трябва да играе роля на смукател от аквариума остава безучастна.  *dontknow* на какво се дължи и ДА системата е обезвъздушена,всичко си е плътно и няма от къде да смуче въздух.Поне не видимо.

Joro Vn

ЦитатАми помпата смуче вода и я изтласква,а часта която трябва да играе роля на смукател от аквариума остава безучастна.   на какво се дължи и ДА системата е обезвъздушена,всичко си е плътно и няма от къде да смуче въздух.Поне не видимо.
Смукателната част /маркуча/ е изцяло запълнен с вода, но тази вода не се движи в него, така ли е? В кутията има ли въздух /въздушна възглавница/ преди включването на помпата или не? Има ли разлика в нивата между капака на кутията и повърхността на водата в аквариума при експеримента и ако да, горе-долу колко е тя?

Similar topics (5)

5341

Публикации: 28
Прегледи: 16972

3535

Публикации: 48
Прегледи: 18449

5905

Публикации: 12
Прегледи: 8422

51887

Публикации: 18