• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 19:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Задачки - закачки

Започната от kratun, 16.11.2007 00:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kratun

16.11.2007 00:43 Last Edit: 19.11.2007 17:25 by Violeta
Момчета и момичета, моля за помощ! Това е задача за петокласник в математическа гимназия. Моля, да подходите сериозно и очаквам отговорите ви! Ето задачата:

"Един ученик събрал най-малкото четирицифрено число, записано с помощта на различни цифри, с най-голямото двуцифрено число. Сборът разделил на второто по големина двуцифрено нечетно число, записано с помощта на еднакви цифри. Кое число е получил ученикът?"

Една запетая в това условие, само една запетая, е в състояние да доведе до два различни отговора. В момента и аз не знам кой е верният отговор, но обещавам да го публикувам, когато го разбера. Благодаря на всички!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

theater

Според мен 34 е правилния отговор.
(1023+99)/33=34
140л - харацини
http://starividri.org

MeTogu

Според мен е (1023+99)/22=51
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

lz3cv

22 е четно. Мисля, че верния отговор е на theater.

kratun

Постнах тази задача неслучайно. Най-вероятно верният отговор е "34", както го е написал и theater, т.е. ако за делител се приеме числото 33. Но, ако второто изречение в условието на задачата беше изписано малко по-различно, то за "второто по големина двуцифрено число изписано с еднакви цифри", можеше да се приеме 11 и тогава резултата ще е съвсем различен.
В този форум, а и не само в този, стотици спорове за правописа са приключвали с извод от типа - каквозначение има как пиша наливсички разбирати за кво става вАпрос што нне ми отговаряти миса прайти на интересни. Няма да правя генерални изводи.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Violeta

Пример за некоректно условие. Според мен отговорът е 102.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

ata_nas

Не се обсъжда тази част от условието:
  второто по големина двуцифрено нечетно число, записано с помощта на еднакви цифри-33
  с най-голямото двуцифрено число-99
Ето проблематиката:
  един ученик събрал най-малкото четирицифрено число, записано с помощта на различни цифри
Ако е онлайн theater-би ли обяснил как избра това подреждане:1023.

jimbeam0706

Да питаме лапетата от това го знае всяко хлапе  :-D
Няма невъзможни неща

theater

Хъхъ... гледам интересно ви е станало. Според мен 1023 не подлежи на коментар, но кратун прави доста основателна забележка за смисъла на изречението с двуцифреното число.
Как се получава 1023?
ами най-малкото 4-цифрено число е 1000, 1-0 са различни цифри от най-малкото число. Търсиш следващите две цифри от числото, като гледаш да е поддържаш мининална стойност -2-3 са логични според мен. Не знам де. Задачите за малките са пълни с дебилизми. Може да е всичко.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

torsade

Според мен условието, както е зададено в началото, е напълно коректно и ясно.
Охлювът не ни е враг!

ata_nas

Не съм съгласен:
...сборът разделил на второто по големина двуцифрено нечетно число, записано с помощта на еднакви цифри...
11-първо число
33-второ число

torsade

16.11.2007 12:19 #11 Last Edit: 16.11.2007 12:39 by torsade
Второто по големина двуцифрено число е 11. В такъв случай коментарът, че е нечетно и записано с еднакви цифри би бил излишен, нали? Но го има. Естествено да приемем, че априортно всяка информация, заложена в задачата, трябва да се използа, може да доведе до катастрофални житейски събития, но това е само математика и е ясно, какво иска да каже автора на задачата. Това е математическа логика, а не житейска...
Охлювът не ни е враг!

kratun

Цитат на: Violeta - 16.11.2007 11:52
Пример за некоректно условие. Според мен отговорът е 102.
И аз реших, че делителя трябва да е второто поред двуцифрено число изписано с еднакви цифри 11 (първото по ред двуцифрено е 10, а второто по ред 11, но само то е изписано с еднакви цифри). И това щеше да е верният отговор, ако условието беше записано така "Сборът разделил на второто по големина, двуцифрено нечетно число, записано с помощта на еднакви цифри." Щом тази запетая отсъства - то трябва да приемем за делител 33, защото то е второто по ред в низа от нечетни числа изписани с еднакви цифри.

Longanlon

Второто по големина двуцифрено число, записано с еднакви цифри е 88, защото първото по големина е 99
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ata_nas

...второто по големина двуцифрено нечетно число, записано с помощта на еднакви цифри...
Ето защо не е 88!